Vond lukt fra varmepumpe

Lukter den svidd?

Dette kan være årsaken til den vonde lukten fra varmepumpen, og problemet bør du ta tak i umiddelbart.

LUKT FRA VARMEPUMPEN: Dersom du kjenner en merkelig lukt fra varmepumpen, er det flere ting du bør sjekke. Foto: Linn Merete Rognø.
LUKT FRA VARMEPUMPEN: Dersom du kjenner en merkelig lukt fra varmepumpen, er det flere ting du bør sjekke. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

En varmepumpe i boligen kan gi deg flere fordeler, for eksempel lavere energiutgifter ved effektiv oppvarming. Ifølge Norges Astma- og allergiforbund kan varmepumpen også bidra til et bedre inneklima, og er du opptatt av å skåne miljøet, vil varmepumpe være et godt valg, ifølge Norsk Varmepumpeforening.

Men som med alt annet elektrisk utstyr, er det slett ikke risikofritt å ha varmepumpe i hus. Og dersom varmepumpen begynner å lukte vondt, og i verste fall brent, bør du ta tak i problemet umiddelbart.

Derfor lukter den vondt

Det kan være flere årsaker til at varmepumpen begynner å lukte brent, ifølge Morten Schaug, produktansvarlig hos Daikin Airconditioning Norway:

MORTEN SCHAUG: Produktansvarlig hos Daikin Airconditioning Norway. Foto: Daikin.
MORTEN SCHAUG: Produktansvarlig hos Daikin Airconditioning Norway. Foto: Daikin. Vis mer

- Det kan ha lagt seg støv på kobberrørene i innerdelen som blir varme, men disse blir ikke så varme at de tar fyr. Det kan også skyldes at hullet som går ut bak maskinen ikke er skikkelig tettet. Dette fører til undertrykk som trekker luft og lukt utenfra inn, sier Schaug til Dinside.

Dersom det blir lekkasje i innerdelen, kan det også oppstå en merkelig lukt. Men ved en lekkasje vil maskinen få merkbar dårligere effekt og tilslutt stoppe med en feilmelding, understreker Schaug videre.

Vond lukt fra varmepumpen

Ifølge Bård R. Engebretsen bør du huske på følgende:

  • Sjekk at filter er rene og se på varmeveksleren bak filteret om den er skitten og mørk i fargen. Jevnlig vask og rens av innedel er superviktig.
  • Sjekk gass på utedel.
  • Er du usikker, ring installatør for hjelp.
  • Service av montør bør utføres annethvert år. Dersom service ikke gjøres ofte nok, er dette hovedårsak til havari på pumper da feil gassmengde ikke blir oppdaget før kompressor ryker.

- Får man en vond lukt fra innsiden kan det også komme av at man har brukt maskinen i kjølemodus og ikke kjørt tørkemodus før man slår den helt av. Men dette lukter mer surt - på lik linje som lukten man får i bil med aircondition og skitne filtre, forklarer eksperten.

Om du merker at det lukter svidd kort tid etter at varmepumpen er installert, er det sannsynligvis lite gass, og den blir da veldig varm, ifølge Bård R. Engebretsen ved Oslo varmepumpe AS.

- Andre årsaker kan være at varmepumpen trekker inn luften fra rommet, for eksempel stekelukt, tobakk eller stearinlys. Ellers handler det stort sett om mangel på service, sier Engebretsen til Dinside.

Rengjøring av filter

Etter at du har fått installert en ny varmepumpe, bør du sjekke filtrene som sitter i innedelen.

THAO PHAM: Teknisk sjef hos Varmepumpeservice AS. Foto: Varmepumpeservice AS.
THAO PHAM: Teknisk sjef hos Varmepumpeservice AS. Foto: Varmepumpeservice AS. Vis mer

- Det er fordi viften i maskinen dytter støv og annet snacks opp og inn i filteret, forteller Schaug.

Enkelte varmepumper har et elektrisk filtersystem.

Ifølge Thao Pham, teknisk sjef hos Varmepumpeservice AS, kan dette gi fra seg en knitrelyd, og du kan også se et blåskjær som følge av at luftrenseren produserer høyspent strøm.

SJEKK FILTERET: - Det er fordi viften i maskinen dytter støv og annet snacks opp og inn i filteret, forteller Morten Schaug. Foto: Linn Merete Rognø.
SJEKK FILTERET: - Det er fordi viften i maskinen dytter støv og annet snacks opp og inn i filteret, forteller Morten Schaug. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

- Og som med all elektronikk, kan ytre påvirkning som lynnedslag og feil på det elektriske anlegget i boligen ødelegge varmepumpen. Snøfall fra tak kan også ødelegge utedelen og er noe du må være oppmerksom på ved plasseringen, sier Pham til Din Side.

Med en varmepumpe i hus, er det én ting som er særlig viktig å huske på: rengjøring av filter. Glemmer du dette, vil effekten på varmepumpen reduseres kraftig, understreker Pham.

- Du bør rengjøre varmepumpen jevnlig i henhold til brukermanualen. Dette innebærer først og fremst at du rengjør de store filtrene du ser når du åpner innedelen, forklarer han.

Levetid på varmepumpe

  • Prisen på en luft-til-luft varmepumpe avhenger av merke, modell og hvor avansert den er.
  • De kraftigste modellene med tidsstyring og temperaturkontroll er dyrere enn de enkle som kun har termostat.
  • Gode varmepumper koster normalt 18-30.000 kroner inkludert montering.
  • Levetiden er normalt 12-15 år.

Kilde: Enova.

Ikke glem service

Dersom du kjenner at det lukter brent av varmepumpen, er det ikke nødvendigvis noe galt med maskinen, mener Pham. Samtidig understreker han at det selvsagt ikke er vanlig å kjenne lukt fra varmepumpen sin.

- Hvis du mistenker at noe er galt med varmepumpen, bør du kontakte leverandøren for å sjekke ut dette. Det bør du alltid gjøre om du er i tvil, sier Pham og legger til:

- Vi anbefaler service annethvert år for ordentlig rens av innedel.

Likevel er det mange som lar være å få utført service så ofte som anbefalt, ifølge Pham.

- Denne servicen skal utføres av sertifiserte montører. Glemmer du dette, vil det utvilsomt redusere levetiden til varmepumpen, i verste fall med flere år, avslutter eksperten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer