Vond lukt fra varmepumpe

Lukter den svidd?

Dette kan være årsaken til den vonde lukten fra varmepumpen, og problemet bør du ta tak i umiddelbart.

LUKT FRA VARMEPUMPEN: Dersom du kjenner en merkelig lukt fra varmepumpen, er det flere ting du bør sjekke. Foto: Linn Merete Rognø.
LUKT FRA VARMEPUMPEN: Dersom du kjenner en merkelig lukt fra varmepumpen, er det flere ting du bør sjekke. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

En varmepumpe i boligen kan gi deg flere fordeler, for eksempel lavere energiutgifter ved effektiv oppvarming. Ifølge Norges Astma- og allergiforbund kan varmepumpen også bidra til et bedre inneklima, og er du opptatt av å skåne miljøet, vil varmepumpe være et godt valg, ifølge Norsk Varmepumpeforening.

Men som med alt annet elektrisk utstyr, er det slett ikke risikofritt å ha varmepumpe i hus. Og dersom varmepumpen begynner å lukte vondt, og i verste fall brent, bør du ta tak i problemet umiddelbart.

Derfor lukter den vondt

Det kan være flere årsaker til at varmepumpen begynner å lukte brent, ifølge Morten Schaug, produktansvarlig hos Daikin Airconditioning Norway:

- Det kan ha lagt seg støv på kobberrørene i innerdelen som blir varme, men disse blir ikke så varme at de tar fyr. Det kan også skyldes at hullet som går ut bak maskinen ikke er skikkelig tettet. Dette fører til undertrykk som trekker luft og lukt utenfra inn, sier Schaug til Dinside.

Dersom det blir lekkasje i innerdelen, kan det også oppstå en merkelig lukt. Men ved en lekkasje vil maskinen få merkbar dårligere effekt og tilslutt stoppe med en feilmelding, understreker Schaug videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer