Hvordan fjerne røyklukt fra boligen

Lukter det røyk i boligen? Slik blir du kvitt den

Her er ekspertenes tips for å få bort røyklukta.

Lukter det røyk i boligen? Slik blir du kvitt den
Publisert

Alle som har svidd en ferdigpizza eller gryte skikkelig, vet hvor fort røyklukt kan sette seg i boligen. Små branntilløp og røyking innendørs vil også føre til røyklukt som gjerne setter seg i vegger og møbler.

Da er det greit å vite hvordan man skal gå frem for å fjerne røyklukta fra boligen.

Vi har snakket med fagansvarlig for brann Jørn Fossum i Recover, og Sindre Ulvestad i Polygon, to selskap som blant annet driver med sanering av brannskader, som har flere nyttige tips til å få bort røyklukta.

Og ja - du kan behøve eddik denne gangen også.

Begynn med å fjerne kilden til lukt

Sindre Ulvestad, som er leder for kundetilfredshet i Polygon, sier til Dinside at de første steget ved fjerning av lukt generelt, er å starte med å fjerne mest mulig av luktkildene.

- Det kan være ved støvsuging, vasking, rensing, sliping, og i noen tilfeller riving, sier Ulvestad.

Jørn Fossum i Recover anbefaler å begynne med å vaske flatene med et rengjøringsmiddel med basisk PH-verdi opp til 12,5, som kraftvask eller lignende, og lunkent vann.

- Høyere PH kan skade eller matte malte overflater, påpeker Fossum, og legger til at man må huske å skylle godt med rent, lunkent vann.

Han påpeker at det på ubehandlet panel må brukes kaldere vann både til vask og skylling.

Varm opp rommet

Etter å ha vasket over flatene, er trikset å eliminere restlukt med oppvarming og lufting.

- Jo varmere, jo bedre, men husk å ikke ha høyere temperaturer enn at vegger, tak og gulv tåler det, påpeker Fossum, og nevner eksempelvis at ubehandlet treverk kan sprekke ved for høy temperatur.

- Men det bør uansett varmes opp til minst 30 grader. Gjenta dette flere ganger - og husk at det er overflatene som skal bli varme, ikke bare lufta i rommet, sier han.

Også Polygon anbefaler oppvarming og utlufting. Ulvestad understreker at temperaturen skal være høyere enn høyeste normale brukstemperatur, ettersom flere luktpartikler frigis til luften ved høyere temperatur, og man sikrer seg at lukten ikke kommer tilbake når temperaturen stiger.

Bruk eddik

Også det gode gamle kjerringrådet med å bruke eddik.

- Etter vask kan man sette en skål med eddik foran en vifteovn som blåser mot flater det sitter lukt i, sier Fossum.

Årsaken til at eddik fungerer mot røyklukt, har Yngve Stenstrøm, professor i organisk kjemi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), forklart Dinside.nos lesere tidligere:

– Eddiksyren reagerer med den vonde lukten, slik at den kommer i en form som gjør at den ikke lenger er flyktig. Dermed kan vi ikke lukte den, ifølge kjemiprofessoren.

Proffene bruker kjemikalier

Har man ikke lykkes med å få bort lukta med de overnevnte tiltakene, sier Sindre Ulvestad at profesjonelle aktører ofte bruker oksiderende midler, hydroperoksyd, som påføres på overflatene med klut, kost eller lavtrykksprøyte.

Her er det viktig å bruke anbefalt verneutstyr. Dette er kjemikalier som fjerner luktpartikler, uten å etterlate seg noen skadelige restprodukter på de behandlede overflatene, sier Ulvestad.

Han påpeker at hydroperoksyd har en blekende effekt og derfor ikke bør brukes på blant annet tekstiler, glass eller aluminiumsoverflater.

Maling siste utvei

Skulle det fortsatt være svak restlukt i rommet, vil siste utvei ifølge Fossum være å male over veggene med en maling som stopper luktgjennomslag.

Ifi.no anbefaler å bruke isolerende maling som skal kapsle inn lukta, og i tillegg stoppe gjennomslag av brann-, sot- og vannskader.

Ulvestad i Polygon påpeker at selv om bruk av maling for å forsegle overflater og forhindre lukt kan være en mulighet, fjerner man samtidig muligheten til videre behandling av luktproblemet ved at man ikke lenger får tilgang til luktpartikler med kjemikalier eller gasser.

- Dette er derfor en metode som ikke anbefales uten at man er sikker på at det vil løse problemet, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer