Luktfri oppvaskklut på 1-2-3

Trikset som gjør den ren uten at den må vaskes.

Vil mikrobølgene knekke den sure lukten? Foto: DinSide
Vil mikrobølgene knekke den sure lukten? Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert opplevd det. Det kommer en umiskjennelig sur lukt fra oppvaskkluten. Hva gjør du?

a) Skyller den godt i varmt såpevann og bruker den videre
b) Hiver den i klesvasken og gir den en runde på 60 grader
c) Legger den i klorvann

Hvis det lukter surt av oppvaskkluten er det et klart tegn på at den er full av bakterier. Altså er det ingen god idé å bare skylle den i såpevann og fortsette å bruke den på kjøkkenbenk og kjøkkenbord. Varmt såpevann fjerner på ingen måte bakteriene som koser seg i kluten. Det eneste du gjør er å smøre bakteriene utover benken og bordet - og det vil du vel ikke?

Les også: Hvor ofte bør du skifte ut oppvaskbørsten?

Mikroen - ditt hemmelige våpen

Så hva gjør du, hvis du ikke har en annen klut å bytte til? Det finnes et enkelt og kjapt triks:

Vi legger den våte kluten på en tallerken, og kjører den på full guffe i mikroen i tre minutter. Voilá! Etter en ny skyll er den luktfri. Foto: DinSide
Vi legger den våte kluten på en tallerken, og kjører den på full guffe i mikroen i tre minutter. Voilá! Etter en ny skyll er den luktfri. Foto: DinSide Vis mer


- Rens kluten godt i varmt vann
- Vri den opp
- Brett den ut og legg den i mikroen
- Kjør på full effekt i tre-fire minutter
- Skyll godt i varmt vann

Pass på når du tar den ut av mikroen, for da er den varm!

Etter tre minutter på full guffe i mikroen har alle bakterier dødd, og den sure lukten er forsvunnet. Nå kan den brukes om igjen uten fare for at bakteriene sprer seg over hele kjøkkenet. Men ren blir den ikke, så den bør nok uansett få seg en skikkelig vask ganske snart.

Les også: Oppvaskfellen nesten alle går i

Bedre med mikrofiberklut

"Alle" må forholde seg til oppvaskkluten i løpet av dagen (med mindre man har egen husholderske, da). Men bruker du den riktig? Og har du riktig type klut? Og hvordan skal den egentlig vaskes?

DinSide kontaktet en ekspert på området, Malin Skaar, som er leder for Lilleborgs forbrukerservice. Denne forbrukerservicen kan kontaktes av alle som har spørsmål om vask og renhold.

- Hva slags type oppvaskklut skal man velge? Bommullsklut eller mikrofiber?

- Mikrofiber. Mikrofiber er ekstra effektiv til å fjerne smuss, samtidig som den som oftest er enklere å vri opp og den tørker raskere, sier Skaar.

Hun anbefaler videre at du passer på å henge opp kluten hver gang du har brukt den, enten på en krok, eller hvis det er plass nok, over springen.

- Lar man den ligge sammenbrettet så vil det ta lenger tid før den tørker. Det kan medføre bakterievekst og en ubehagelig lukt.

Straks du ser at kluten har flekker, bør den hives i vasken, og byttes med en ren klut.

- Hvor ofte bør den byttes ut helt, altså kastes i søpla?

- Kluten bør byttes ut når det er synlig slitasje, eller om man ser at den ikke blir helt ren igjen etter vask. Klutene har normalt sett lang levetid dersom man passer på å vaske dem riktig.

Hva virker best? Cilit Bang eller såpe og vann?

Og da er selvsagt spørsmålet - hva er riktig vask av en oppvaskklut?

- Er kluten hvit eller lys i fargen vil du nok få behov for å klore den for å unngå at den blir grå. Bortsett fra det så holder det å vaske slike kluter på 60 grader, men du kan med fordel vaske den på 90-95 grader en gang i blant.

For å oppsummere: Mikrotrikset er en fin løsning om du trenger en ren klut NÅ! Men du bør også vaske oppvaskkluten jevnlig i vaskemaskinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer