Lydene som avslører skadedyr

Stokkmaur, mus og rotter kan skape store utfordringer.

STOKKMAUR: Disse insektene trives godt i treverk som er fukt- eller råteskadet. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
STOKKMAUR: Disse insektene trives godt i treverk som er fukt- eller råteskadet. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer
Publisert

Frykter du å ha skadedyr og insekter i boligen? Da bør du bruke hørselen ekstra godt, anbefaler Norsk Hussopp Forsikring, som i en pressemelding sier at hørselen kan være et godt hjelpemiddel for å avdekke om det er uønskede forekomster i nærheten.

Blant annet bør du være ekstra påpasselig på kneppelyder, knitrende bruselyder, gnaging og krafsing i veggene, sier de i pressemeldingen.

Høy forekomst av stokkmaur kan være tegn på at det er råte i treverket. Maurene har reirene sine i yttervegger; eventuelt gulv eller tak. De liker varme, så risikoen er stor for at de slår seg til nær varmekabler eller elektriske apparater som avgir varme, eller i vegger som har mye sol på seg. Dette, i kombinasjon med treverk som er fukt- eller råteskadet, er drømmescenario for stokkmauren.

– I luftespalter, bak kledningen, eller under sviller. Hvis det finnes en åpning så finner stokkmauren fram til den, sier Øyvind Magerøy som er fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Han legger til:

– De spiser ikke i treverket, men fjerner materialet for å lage ganger som de trenger for å bygge samfunnet sitt. Da kan du høre at de jobber inni materialene. Du trenger ikke legge ørene inntil en gang.

For å undersøke om noe er galt, anbefaler Norsk Hussopp Forsikring at du banker på materialet. Steder med mindre klang, tyder på at materialet er hult, som kan bety at her er det stokkmaur på ferde.

Lager kneppelyder

Norsk Hussopp Forsikring advarer også mot husbukk, som lager en kneppelyd, og som har høyest tilstedeværelse i områdene fra Sørlandsporten til Lindesnes.

– Akkurat på samme måte som kaniner foretrekker fersk salat, foretrekker husbukken ferskt treverk. Noe av det aller beste den vet er derfor tømmerbygninger som nettopp er bygd og hvor konstruksjonen står og tørker.

– Noen ganger går det an å høre husbukken også. Larvene lager kneppelyder når de biter i materialene og denne lyden kan det være mulig å høre hvis det ellers er stille i rommet. Dette forekommer særlig i den varme årstiden, forklarer Magerøy.

Krafser og gnager

Krafse- og gnagelyder tyder derimot at her er det mus eller rotter på ferde. Rotter er størst og dermed lettest å høre, men også mus kan høres når de romsterer i boligen.

– Når vi leter etter skadedyr og insekter bruker vi bestandig alle sansene, og hørselen er én av dem. Imidlertid er også luktesansen veldig viktig for å avdekke om du har et mus- eller rotteproblem. Disse gnagerne tisser og bæsjer overalt. Det avgir en kvalmende og ofte litt søtlig lukt. Enda verre er det hvis en rotte dør inni en vegg, for da kan den ligge og avgi lukt i mange måneder, og det lukter helt forferdelig, sier Magerøy i pressemeldingen, og fortsetter:

– Hvis du har problemer med rotter kan du virkelig også få bruk for hørselen. Noen ganger veier rotter en halvkilo, derfor hører du dem veldig godt hvis du har dem i veggen. Saker som kommer til oss, og som har med rotter å gjøre, er nesten aldri gamle. Årsaken er at de lager så mye lyd når de krafser og gnager.

Du bør være ekstra påpasselig om du har mus i hus, da de også kan forårsake brann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer