Lydisolerings-ABC

Hva er egentlig lydisolering? Hvordan virker det?

Det er ikke bare kulde man isolerer for.  Foto: colourbox.com
Det er ikke bare kulde man isolerer for. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De av oss som driver med aktiviteter som gir mye lyd, enten det er egen musisering, HiFi eller hjemmekino eller andre varianter, må som regel ta hensyn. Omgivelsene er ikke alltid like begrenset for lyden og i hvert fall ikke for lydnivået.

Man kan bruke hodetelefoner eller leie seg et øvelokale, men har man plass er den beste løsningen å lydisolere et rom i egen bolig.

Les også: Slik ser du hvor det trekker.

Hvordan sprer lyden seg?

Lyd er som kjent bølger i luft, med frekvenser i området 10 -20 000 Hz. Disse forplanter seg direkte fra lydkilden, men også via bygningskonstruksjoner. Når lyden treffer en vegg settes også den i vibrasjoner og lyden forplanter seg videre til den andre siden av veggen.

Men lydbølgene svekkes både på sin vei gjennom luften og når de treffer andre objekter, og bevegelsesenergien går etter hvert over til varme.

Forskjellige materialer settes lettere i bevegelse enn andre, og noen materialer og konstruksjoner absorberer energien i større eller mindre grad i forskjellige frekvensområder.

Noen materialer svinger med, og det tar lenger tid før lyden dør ut. Det er det samme prinsippet som utnyttes i akustiske gitarer, piano osv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer