Lydisolerings-ABC

Hva er egentlig lydisolering? Hvordan virker det?

Det er ikke bare kulde man isolerer for.  Foto: colourbox.com
Det er ikke bare kulde man isolerer for. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De av oss som driver med aktiviteter som gir mye lyd, enten det er egen musisering, HiFi eller hjemmekino eller andre varianter, må som regel ta hensyn. Omgivelsene er ikke alltid like begrenset for lyden og i hvert fall ikke for lydnivået.

Man kan bruke hodetelefoner eller leie seg et øvelokale, men har man plass er den beste løsningen å lydisolere et rom i egen bolig.

Les også: Slik ser du hvor det trekker.

Hvordan sprer lyden seg?

Lyd er som kjent bølger i luft, med frekvenser i området 10 -20 000 Hz. Disse forplanter seg direkte fra lydkilden, men også via bygningskonstruksjoner. Når lyden treffer en vegg settes også den i vibrasjoner og lyden forplanter seg videre til den andre siden av veggen.

Men lydbølgene svekkes både på sin vei gjennom luften og når de treffer andre objekter, og bevegelsesenergien går etter hvert over til varme.

Forskjellige materialer settes lettere i bevegelse enn andre, og noen materialer og konstruksjoner absorberer energien i større eller mindre grad i forskjellige frekvensområder.

Noen materialer svinger med, og det tar lenger tid før lyden dør ut. Det er det samme prinsippet som utnyttes i akustiske gitarer, piano osv.

I tillegg har vi mekanisk lyd, eller trinnlyd, som forplanter seg direkte i konstruksjonen og bruker denne som lydkilde der den møter luften. Trener du riverdance, blir veggen eller taket hos naboen en "høyttaler" som er aktivert av dine heftige steppetrinn.

Hvordan kan du isolere et rom?

Det er mange forskjellige løsninger, men alle går ut på å fange opp lydbølgene og omsette energien i disse til varme. Dette skal helst skje så snart lyden treffer flatene i rommet, slik at den ikke får anledning til å spre seg i bygningen.

Vi snakker altså om både gulv, vegger og tak. Dessuten har vi dører, vinduer og ventilasjon

Prinsippet går ut på å lage et rom i rommet. Vi begynner i bånn.

Gulvet

Lydisolerings-ABC


Mot eksisterende gulv må det legges støyisolerende plater, så legges nytt gulv oppå dette. En vanlig løsning er å bruke trykkfaste gulvplater av mineralull og så gulvspon oppå dette, før man legger selve gulvbelegget.

Tykkelsen på de forskjellige elementene er 20mm mineralull, 22mm gulsvpon og så det øverste belegget. Dette kan være vinyl, teppe, parkett og variere i tykkelse.

Et alternativ som bygger mindre i høyden er plater av resirkulert gummi. Disse er vesentlig tynnere og tåler mer trykk enn mineralull. Med ett eller to lag gulvgips oppå før det øverste belegget får du en utmerket lydisolasjon.

Les også: Slik lydisolerte vi gulvet

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Skumprodukter (ekstrudert eller ekspandert) som brukes til varmeisolasjon er ikke egnet til lydisolering.

Veggene

Veggene lydisoleres ved å bygge en ny vegg inne i rommet. Du må først sette opp et nytt reisverk innenfor den eksisterende veggen. Mellomrommet fyller du med mineralull og så monterer du et dobbelt lag med gipsplater som ny innervegg.

Skal du ha optimal lyddemping bruker du en vibrasjonsdempende masse mellom gipsplatelagene. Dette har størst virkning nedover i frekvensområdet og gjør at også bassen blir absorbert bedre.

Lydisolerings-ABC


For optimal demping fester du lyddempende klips på reisverket, og skrur gipsplatene på metallskinner som er klipset fast i disse.

Husk at det ikke skal være kontakt mellom vegg, tak og gulv.

Taket

Lydisolerings-ABC


For å unngå forplantning av lyden oppover må du gjøre det samme med taket som med veggene. Her må du bruke lydbøyler som festes inn i bærekonstruksjonen over det eksisterende taket. Har du takplater kan det være like greit å fjerne disse slik at du kommer lettere til når du skal montere.

I lydbøylene, som kan være enkle av metall eller mer kompliserte og i en kombinasjon av gummi og metall, festes stendere som to lang nye gipsplater skrus fast i. Du må bruke plateheis for å holde platene oppe mens du skrur.

Også her kan det være en fordel å bruke vibrasjonsdempende masse mellom gipslagene.

Fuging

I sprekkene mellom vegger, tak og gulv fyller vi en elastisk masse som tetter, men ikke herder til en stiv konsistens.

Dette er viktig for å ikke bygge broer mellom delene i konstruksjonen.

Dører og vinduer

Alle dører og vinduer må dobles. Du må lage nye foringer og karmer i den nye innerveggen, og bruke isolerende fugemateriale mot den eksisterende karmen.

Flerlags vinduer er en stor fordel, og en lyddempende dør er også nødvendig. Du kan også montere lyddempende plater på den eksisterende døren, mot den nye døren.

På tide å skifte vinduer?

Ventilasjon

Ventilasjon og lydisolering er følsomt. Løsningen er å bygge nye kanaler med lydfeller mellom ventilasjonsåpninger i det innerste rommet og eksisterende ventilåpninger i det opprinnelige rommet. Dette må man selvsagt ta hensyn til før man setter opp veggene.

Nye byggeregler fra 1. august i fjor stiller strengere krav til isolasjon i nye boliger.

Akustikk

Lyden inne i det isolerte rommet er et kapittel for seg, og hvordan man innreder dette både praktisk og akustisk er et kapittel for seg.

I denne sammenhengen vil vi bare påpeke at å dempe refleksjoner i selve rommmet ikke er negativt med tanke på lydisolasjonen, snarere tvert i mot. Så bassfeller i hjørner, og andre løsninger som begrenser refleksjoner og gir et kontrollert lydmiljø er en klar fordel. Tepper, gardiner og en myk sofa bidrar også til et trivelig rom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer