Lynvern på 1-2-3

Slik beskytter du verdiene dine.

Det er fascinerende flott, men kan gjøre stor skade. Foto: Terje Nordvik
Det er fascinerende flott, men kan gjøre stor skade. Foto: Terje Nordvik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om juli tradisjonelt er den store uværsmåneden, har værgudene fortsatt noen lyn og tordenstormer på lur. Og nå har Meterologisk institutt sendt ut et OBS-varsel for lyn, torden og store nedbørsmengder på Sørøstlandet.

Har du hatt brannøvelse? Tryggere om ulykken skulle være ute

Slik sikrer du boligen din

Et par enkle grep kan redde mye. Det aller enkleste, og kanskje mest innlysende, er å trekke ut kontakter og ledninger. Slik hindrer du at lynnedslag og overspenning ødelegger elektrisk utstyr, eller i verste fall forårsaker brann.

De fleste hjem har jordfeilbryter, og har du ikke det, eller har du mistanke om at den ikke fungerer godt nok, bør du sørge for å sjekke dette så fort som mulig.

I tillegg kan du bruke overspenningsvern, for å verne det elektriske anlegget mot overspenning etter lynnedslag. Disse ser ut som elektroniske timere, og plugges inn i stikkontakter med jordforbindelse. De kan kjøpes fra rundt femhundrelappen, alt etter hvor mange ledninger du kan plugge inn i den. Har du et forsikringsgodkjent overspenningsvern kan dette også være med på å redusere forsikringspremien din.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer