Lysende nyheter

DinSide rapporterer fra Nordens største belysningsmesse.

Publisert
Sist oppdatert
Interessen er der, men det selges fortsatt lite strømsparende belysning.


DinSide (Stockholm): Parallelt med Stockholm Furniture Fair arrangeres Northern Light Fair, nordens største belysningsmesse.

Her stiller mer enn hundre produsenter og agenter ut lampenyheter. DinSide besøkte lysmessen, og her er noen av høydepunktene:

Stor bildespesial: Se mer enn hundre lamper

Lyse trender

Lysslynge fra Watt & VEKE. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Lysslynge fra Watt & VEKE. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


For et par år siden kom trenden med svære, oversized lamper. Store lamper er fortsatt populært, men de aller største lampene blir nok for store for vanlige forbrukere.

Det er fortsatt mye krystall, det funklet i utallige lysekroner, og også lysslynger, med eller uten blomster, perler, fjær og strass var det mye av. Vi så også mye lamper i glass, klart, frostet eller hvitt, og en rekke produsenter hadde kommet med en ny farge i år, for eksempel en klar turkis eller lilla skjerm.

Av detaljer er det flere som har valgt ledninger som ikke er i plast, men dekket av tråder, gjerne i en kontrastfarge som rødt, til en hvit eller sort lampe.

Nederlandske Moooi har tatt den helt ut, og dekket ledning og lampe i samme materiale, flokk. De presenterte ingen 2008-nyheter på messen, som de fleste internasjonale utstillerne venter de til Milanomessen - men de humoristiske 2007-nyhetene skilte seg fortsatt positivt ut.

Se også: Smugtitt på årets møbler - snart i butikk

Miljøforvirring

Lampe av svenske Front for Moooi. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Lampe av svenske Front for Moooi. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Miljøvennlig belysning, belysning som trekker mindre strøm, var overraskende lite representert på messen. Vi fant selvfølgelig både LED-belysning, og lamper som er beregnet for sparepærer (pærens farge fordrer gjerne litt varmere farge på glasset, slik at lyset ikke blir så hardt), men miljøaspektet virket totalt fraværende på en rekke stands.

Kanskje miljøtrettheten har rukket å synke inn? Som trendanalytiker Marius Jensen i Opinion sa på seminaret Scandiavian Futures om forbrukertrender i 2008, tidligere i år: Vi er litt forvirret, og trenger klar og tydelig informasjon. - Forbrukerne sitter klar, ytterst på stolen, og venter på å få beskjed hva de skal gjøre, sa Jensen.

Det er imidlertid ikke så lett. For det ene øyeblikket er sparepærer miljøvennlig. Det neste er det så giftig at vi må forlate rommet i 15 minutter dersom de knuses. Politikere har annonsert at glødelampen skal avvikles. Og at det ikke kommer på tale å forby glødelampen.

Lampen Scheisse fra norske Northern Lighting er en kommentar til at glødelampen kan være på vei ut. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Lampen Scheisse fra norske Northern Lighting er en kommentar til at glødelampen kan være på vei ut. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Nå er Northern Light en bransjemesse, men vi måtte likevel lete godt for å peke ut miljøvennlig belysning. DinSide oppfordrer herved utsalgene til å klart og tydelig merke hva som er miljøvennlig belysning. Slik at de som ønsker det har mulighet til å ta bevisste valg.

Hos de som hadde merket tydelig at de utviklet produkter med tanke på miljøet, fant vi blant annet en skrivebordslampe fra Luxor med Led-lys, og lamper fra Eglo og Konsthantverk Tyringe.

- Eglos Eco-light serie er utviklet for sparepærer, eller vanlige lysrør, som også trekker mindre energi, sier Trygve Thorsen i elektro-armatur as, som blant annet forhandler Eglo i Norge. Han peker imidlertid også på et annet viktig miljøaspekt når det gjelder belysning, hvordan vi kvitter oss med ødelagte pærer og lamper. - Ta det med til butikken der du har kjøpt det: eller nærmeste sted som selger slike varer. De er pliktig å ha ordentlige returordninger, sier han.

Kopiproblematikk

Ikke alle produsentene vil la oss ta bilder av lampene deres. Hos danske Herstal, for eksempel, er det kun noen av nyhetene som kan tas bilder av.

Utendørsbelysning fra Eglo. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Utendørsbelysning fra Eglo. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


- Det blir så fort kopiert, sier Øyvind Kristiansen til DinSide. - Eller for å si det på en annen måte; vi ser så utrolig mye som ligner våre lamper, kort tid etter at vi har lansert nye produkter.

Og det er ikke nødvendigvis så mye rimeligere kopier. Herstals lamper koster fra 200 kroner til 4.000 for de aller største. - Vårt slagord er "design til folket", sier Kristiansen. Men de ønsker, selvfølgelig, at det er deres produkter som skal selges.

Origamilamper

Lamper som er brettet sammen, er fortsatt populære. Hos et av de klassiske firmaene, danske LeKlint fant vi den nye serien Elysion, som skal bringe sinnet i ro og harmoni.

- Jeg har gått og brygget på disse lampene siden slutten av 60-tallet, sier designer Poul Christiansen til DinSide.

Poul Christensen, i bakgrunnen ses lamper for Le Klint fra 60- og 70-tallet, foran og til høyre, Elysium. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Poul Christensen, i bakgrunnen ses lamper for Le Klint fra 60- og 70-tallet, foran og til høyre, Elysium. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det var da Christiansen fant opp teknikken å folde papir langs kurver i stedet for rette linjer, slik LeKlint tidligere hadde gjort.

Denne teknikken ble til den klassiske Sinus Line-serien. Disse lampene har blitt kopiert utallige ganger, og inspirert til nye varianter, i førti år.

Den nye serien er laget på denne måten, foldet langs kurver. Elysion-serien har utgangspunkt i en utstilling Poul Christiansen gjorde på Møbelmessen i København i 2006. Her brettet han en rekke ulike skulpturelle lamper, og den første skal nå i produksjon, i to ulike størrelser, og to ulike varianter, for utendørs og innendørs bruk.

Utelampen er støpt i plast, men den som er laget for innendørs bruk er håndlaget, slik alle LeKlints brettete lamper er.

Se Elysium - og andre lampenyheter her

Flere nyheter fra møbelmessen i Stockholm:
  1. Smugtitt på årets møbelnyheter
  2. Finner formen i Stockholm


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer