Lysning i nyboligmarkedet

Lageret av nye boliger vil være tomt om et år.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars viste Econ Pöyrys Nye Boliger-rapport et rekordstort antall ferdigstilte ledige boliger. Det ser allerede ut som om situasjonen er på vei til å bedre seg.

I løpet av de siste to månedene har 565 nye boliger blitt solgt. Dette er 5 prosent av det totale antallet boliger som er registrert, og en oppgang på 2 prosentpoeng fra forrige måling i februar - og samme tid i fjor.

At situasjonen er på bedringens vei bekreftes av Selvaag Bolig som har solgt flere boliger hittil i år enn i hele fjor.

Antallet usolgte ferdigstilte boliger er fortsatt høyt, hele 975. Totalt antall ledige boliger er
nå 3.767, det laveste tallet som er målt på to år. Rapporten registrerer alle usolgte boliger, og disse deles inn i tre grupper, Ferdigstilte, i produksjon og ikke igangsatt.

- Situasjonen nå er at totaltallet er på vei nedover - men det er fremdeles mange boliger som er bygget ferdig, uten kjøper, sier Jan Hoegh, seniorkonsulent i Econ Pöyry, til DinSide.

Alle størrelsene går nedover - men det er fortsatt et ubehagelig høyt antall ferdige boliger som ikke er solgt.

Skal du selge bolig på Finn.no? Visste du at de lenker til disse opplysningene om deg?

Rom for flere prosjekter?

Lysning i nyboligmarkedet


I pressemeldingen som fulgte rapporten, skriver Høegh at nå kan det være rom for å ta prosjekter ut av skuffen. Hva er bakgrunnen for dette?

- Det er mange utbyggere som har hatt prosjekter klare for salg, eller prosjekter de ikke har fått solgt, og lagt dem fra seg. Med det salget vi har sett i dag, dersom det fortsetter, holder lageret av ferdigstilte nye boliger i ett år, sier Høegh.

Han peker på at det tar tid å bygge nye boliger, så om etterspørselen etter nye boliger skal kunne møtes, er dette en god tid å starte på.

- Lenge har det vært et alt for stort tilbud av nye boliger, men nå ser det ut som om det kan være rom for å fylle på med nye prosjekter igjen.

Høegh tror det er prosjektene med litt større boenheter, med lavere kvadratmeterpris utenfor bysentra som vil være mest populære.

- De små og dyre leilighetene kommer det fortsatt til å være vanskelig å få solgt. Vi vil nok se en deling i markedet.

Om rapporten

Econ Pöyry-rapporten bygger på informasjon om pris og salgsstatus for 11.441 boliger i prosjekter som var til salgs både i februar og april, eller som er lagt ut for salg i perioden. Ved forrige registrering var 7.151 av disse solgt og 4.290 var usolgt.

Av 365 prosjekter som var i salg både i februar og april har vi registrert 178 prosjekter der ingen boliger har blitt solgt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer