Lysrør: Velg T5

Er du blant dem som ikke var klar over at det finnes to konkurrerende lysrør-teknologier på markedet? Vi forteller deg hvilken teknologi du skal velge.

Når du skal kjøpe lysrør-armatur, kan du velge mellom tradisjonell T8-teknologi og T5-teknologi. I denne artikkelen forteller vi deg hvorfor du bør velge T5. Foto: Per Ervland
Når du skal kjøpe lysrør-armatur, kan du velge mellom tradisjonell T8-teknologi og T5-teknologi. I denne artikkelen forteller vi deg hvorfor du bør velge T5. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har det vært mye snakk om gjerrige og miljøvennlige sparepærer og LED-pærer. Men visste du at lysrør - eller lysstoffrør som de også kalles - faktisk fortsatt er den mest energieffektive belysningen du kan kjøpe?

Ifølge Stig Lombard, nordisk produktsjef hos Philips Lighting, produserer lysrør mellom 80 og 100 lumen per watt (lumen er en måleenhet for lys). Til sammenligning produserer sparepærer ikke mer enn rundt 50 lumen per watt. For ikke å snakke om glødepæren, som er helt nede i 10. Og selv den lovende LED-teknologien (Light Emitting Diode), er foreløpig ikke oppe i mer enn rundt 70 lumen per watt i kommersielt tilgjengelige produkter.

Hvis målet er mest mulig lys per strømkrone, er altså et lysrør-armatur det opplagte valget.

Puslete lyspærer? Her er sparepærene som gir deg skikkelig lys.

T5 og T8

Hva med deg? 1 av 2

Visste du at lysrør fortsatt er mer energieffektive enn sparepærer og LED-pærer? (Avsluttet)
Nei(73%) 988
Ja(27%) 363
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvis du vurderer å plassere et lysarmatur under kjøkkenbenken, i garderobeskapet, i boden eller på loftet, er det imidlertid viktig å være klar over at det finnes to konkurrerende lysrør-teknologier på markedet; T8 og T5. T5 er den nyeste teknologien og kan skilte med en lang rekke fordeler.

Slankere

For det første er T5-rørene mye slankere enn T8-rørene. Mens T8 har en diameter på 26 millimeter (ca 8/8 tomme, derav T8), har T5-rørene et tverrsnitt på bare 16 millimeter (5/8 tomme).

T5-rørenes beskjedne diameter betyr blant annet at T5-armaturer kan lages langt smalere, lavere og mer elegante enn T8-armaturer.

Trenger ikke tenner

Velger du et T5-armatur, slipper du blant annet å skifte tennere - eller glimtennere, som de egentlig heter (ja, med én t). Foto: Clas Ohlson
Velger du et T5-armatur, slipper du blant annet å skifte tennere - eller glimtennere, som de egentlig heter (ja, med én t). Foto: Clas Ohlson Vis mer


Det som er minst like interessant, er at T5-armaturer har en helt annen oppbygging enn T8-armaturer. Mens T8-armaturene bruker en tradisjonell elektromekanisk reaktor i kombinasjon med en glimtenner, er et T5-armatur utrustet med fullelektronisk reaktor. En av de mange fordelene ved den elektroniske styringen, er at T5-armaturer ikke trenger tradisjonelle tennere. Og dermed slipper eieren både å kjøpe og å skifte disse.

Mer effektiv

Og fordi T5-rørene ble utviklet med tanke på at de skulle styres elektronisk, var det mulig å oppnå en rekke fordeler. Ikke minst er T5-teknologien mer energieffektiv enn T8-teknologien. Mens T8 produserer omlag 80 lumens per watt, er T5 helt oppe i 100. Det betyr at T5-teknologien er omlag 25 prosent mer effektiv enn T8.

Lengre levetid

Takket være den elektroniske styringen, har T5-rør ifølge våre kilder omlag 30 prosent lengre levetid enn T8-rør. Dermed kan T5-teknologien friste med lavere driftskostnader og mindre jobb for eieren.

Halogenpærer ikke energieffektive

Slutt på blinking og flimring

Mens T8-rørene er 26 millimeter i diameter, har T5-rørene et tverrsnitt på kun 16 millimeter. Betegnelsen T5 har forøvrig sin bakgrunn i at tverrsnittet er 5/8 tomme. Foto: eurolys.no
Mens T8-rørene er 26 millimeter i diameter, har T5-rørene et tverrsnitt på kun 16 millimeter. Betegnelsen T5 har forøvrig sin bakgrunn i at tverrsnittet er 5/8 tomme. Foto: eurolys.no Vis mer


Og det stopper ikke der. Elektronikken sørger også for at T5-armaturer kan skilte med rask oppstart uten blinking, lydløs drift og automatisk utkobling av blinkende rør. Sistnevnte er en stor fordel, noe de fleste som har opplevd blinkende rør i fellesgarasjer og på arbeidsplasser kan underskrive på.

Fordi T8-rør opererer ved 50 Hertz, er det en viss fare for at vi i visse situasjoner kan oppleve lyset som flimrende. T5-rør har en frekvens på hele 35.000 Hertz, noe som ifølge våre kilder skal gi et helt flimmerfritt lys.

Og, ikke minst - T5-armaturer kan - i motsetning til tradisjonelle T8-armaturer - dimmes.

Dimme-flimmer på sparepæren? Nødløsningen er nær

Mange miljøeffekter

T5 produserer altså mer lys per watt, noe som er energiøkonomisk og dermed også gir en miljøgevinst.

Hva med deg? 2 av 2

Hvor har du lysrør? (Avsluttet)
På kjøkken(24%) 1370
På bad(18%) 1053
I garasje(16%) 895
I kjeller(9%) 540
I bod(8%) 429
I utebod(5%) 268
Annet sted inne(4%) 242
På loft(4%) 203
I stue(3%) 147
I entré/hall(2%) 140
Bruker ikke lysrør!(2%) 108
Som utelys(2%) 98
På soverom(2%) 91
I skap(1%) 64
Annet sted ute(1%) 59
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men også lysrørenes og armaturenes beskjedne størrelse gir en miljøeffekt. Dette fordi produksjonen av T5-rør og -armaturer krever et mindre uttak av naturressurser per enhet. Den moderate størrelsen, sammen med lavere vekt, sørger også for at det brukes mindre energi når T5-enhetene skal fraktes fra produsenten og ut i de ulike markedene.

I tillegg opplyser våre kilder at T5-rør har et lavere innhold av miljøgiften kvikksølv.

Merkelig

Det som er så mystisk, er at T5-teknologien kom på markedet allerede i 1995 - for hele 15 år siden. Men til tross for at T5-teknologien altså fremstår som helt overlegen, har T5 ikke klart å tvinge T8 ut av markedet. Det viser seg nemlig at en rekke butikk-kjeder fortsatt fører T8-armaturer. Hvorfor?

Liten prisforskjell

Vel, vi tør ikke å påstå at vi har den hele og fulle forklaringen. Ifølge ekspertene vi har snakket med, er riktignok T5-armaturer noe dyrere å produsere enn de klassiske T8-armaturene. Selve lysrørene er også noe dyrere i produksjon. Vi har imidlertid gjennomført en uhøytidelig sjekk som tilsier at prisforskjellen mellom de to teknologiene ute i butikkene er svær begrenset.

Dårlig i lave temperaturer

Både T5- og T8-rør finnes i en rekke lengder og wattstyrker og leveres i mange ulike fargetemperaturer. Foto: Osram
Både T5- og T8-rør finnes i en rekke lengder og wattstyrker og leveres i mange ulike fargetemperaturer. Foto: Osram Vis mer


T5 har imidlertid én teknisk ulempe. T5 er nemlig optimalisert til å avgi maksimal lysstyrke ved 35 varmegrader. Dette i motsetning til T8, som er optimalisert mot en omgivelsestemperatur på 25 grader. Dette innebærer at T5 er enda dårligere egnet enn T8 for bruk i lave temperaturer, for eksempel i uoppvarmede loft, kjellere, boder og garasjer.

I denne sammenheng nevner vi at det alltid lønner seg med lukkede armaturer utendørs og i uoppvarmede lokaler, uansett om du velger å satse på T5 eller T8. Dette fordi et lukket armatur i større grad tar vare på varmen rørene selv produserer, noe som kan bidra til å redusere den negative effekten av lave omgivelsestemperaturer.

Les også: Sparepærer fusker i kaldt vær

Kortere levetid

FORDELER VED T5-TEKNOLOGIEN

 • Mer energieffektiv
 • Lengre levetid
 • Tar mindre plass
 • Trenger ikke å bytte tenner
 • Flimrer ikke
 • Kan dimmes
 • Rask oppstart
 • Automatisk utkobling av utslitte rør
 • Lydløs drift
 • Inneholder mindre kvikksølv
 • Redusert størrelse gir redusert miljøbelastning
 • ULEMPER VED T5-TEKNOLOGIEN

 • Svakere lysproduksjon ved lave temperaturer
 • Kortere levetid for reaktor

 • Som tidligere nevnt styrer T8-armaturene lysrørene ved hjelp av en elektromagnetisk reaktor og en tenner. Tenneren må byttes med jevne mellomrom, men den elektromagnetiske enheten har tilnærmet uendelig levetid.

  T5-armaturet derimot, inneholder elektronikk som har begrenset levetid, av flere kilder anslått til rundt 50.000 timer (snaue 6 år ved kontinuerlig bruk). Men fordi elektronikk kan være følsom for blant annet fukt og temperaturendringer, kan levetiden bli kortere enn dette. Det innebærer en risiko for at reaktoren på et eller annet tidspunkt må byttes, en risiko som er langt lavere med et T8-armatur.

  Vask dem! Slik får du sparepærene til å vare lenger.

  Konklusjon

  Til tross for at den overlegne T5-teknologien har vært på markedet helt siden 1995, finnes det fortsatt en rekke aktører som tilbyr T8-armaturer. Foto: clasohlson.no
  Til tross for at den overlegne T5-teknologien har vært på markedet helt siden 1995, finnes det fortsatt en rekke aktører som tilbyr T8-armaturer. Foto: clasohlson.no Vis mer


  Likevel, T5-teknologien kan altså skilte med både høyere energieffektivitet, lengre levetid for rørene, fravær av blinking og flimring, mulighet for dimming og flere miljøeffekter. Derfor er det ingen tvil: T5 fremstår som det opplagte valget neste gang du skal kjøpe et lysarmatur.

  NB! Ikke glem at også lysrør skal kildesorteres: 40 millioner lyspærer på avveie

  Kilder: Ann-Solveig Hofseth og Stig Lombard - Philips, Embret Arne Mellesmo og John Wrobel - Osram, Stein Eng - Lampehuset, defalighting.no, wikipedia.org, lrc.rpi.edu

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer