Lyst på billige håndverkere?

Utnytter du mulighetene arbeidsinnvandringen gir, kan du spare tusenlapper sammenlignet med å bruke norske håndverkere. Men ikke alt er like rosenrødt. Se fellene du bør unngå.

Publisert
Sist oppdatert
Lyst på billige håndverkere?
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Fra 1. mai i år fikk EU 10 nye medlemsland, og EØS-området ble utvidet tilsvarende. Som EU-borgere får personer fra disse landene utvidet og enklere adgang til opphold og arbeid i Norge.

Dette er gode nyheter for deg som vil pusse opp hjem og hage. Nå kan du nemlig skaffe deg arbeidskraft fra blant annet Polen, Tsjekkia, Ungarn, Estland, Latvia, Litauen, Slovakia, og Slovenia. Og mye tyder på at du her kan spare penger hvis du er flink til å prute på prisen. I hvert fall i første omgang...

Hva hvis noe går galt?

Vi har ingen grunn til å tvile på at de aller fleste utlendinger som kommer til Norge for å gjøre håndverkertjenester vil gjøre en god jobb. I tillegg vil også utenlandske håndverkere være bundet av det norske regelverket, for eksempel reklamasjonsreglene etter håndverkertjenesteloven.

Denne tryggheten er imidlertid tuftet på usikker grunn.

De fleste feil og mangler vises nemlig først etter at det har gått en viss tid. Og i praksis vil det hjelpe lite å klage på dårlig utført håndverk om den som har gjort jobben har reist tilbake til hjemlandet og gjort seg utilgjengelig for deg. For deg som sitter med et tak som lekker kan situasjonen oppleves som håpløs. Og enda verre: Utbedringskostnadene kan alene overstige hva det ville kostet å bruke et vanlig norsk firma fra starten av.

Fristes du av billig utenlandsk arbeidskraft?

(Avsluttet)
Ja(63%) 256
Nei(32%) 129
Vet ikke(6%) 24
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


DinSide anbefaler uansett at du bruker våre gratis kontrakter: Håndverkerkontrakt for løsøre, og Håndverkerkontrakt for fast eiendom. Vi har også lagt ut en gratis arbeidskontrakt du kan bruke.

Ansette selv – eller kjøpe totalpakke?

Det er altså fullt mulig å ringe til håndverkere i de nye EU-landene og be om et tilbud. Språkproblemer er imidlertid en praktisk hindring for mange, og da kan det være nærliggende å gå via et mellomledd.

Henryk Markiewicz er daglig leder i ”Fra A til Å service”, som har levert totalpakker til norske privatpersoner og bedrifter siden 1997. Per idag består arbeidsstokken hovedsaklig av polakker, men også av svensker og nordmenn.

- Vi driver med oppussing og rehabilitering, og spesielt snekkerarbeid er det mye av, sier Markiewicz til DinSide.no.

- Prismessig ligger vi også noe under de rene norske firmaene, tilføyer han.

Men hvorfor gå omveien rundt et firma — når man i stedet kan ansette selv?

- Som kunde bør du tenke på den tryggheten du får ved å bruke firmaer som har base her i Norge. Vi har altså holdt på siden 1997, og er derfor klar over, og følger aktivt de norske bygningsreglene.

- Når så mange arbeidstakere kommer over grensen har du ingen garanti for at de faktisk kan utføre den jobben de har sagt de skal gjøre. Mange vil være ufaglærte og i tillegg mangle erfaring. De fleste bør forstå at du ikke får noen garanti for kvaliteten på arbeidet om du ansetter en bussjåfør som flislegger.

Men hva med prisnivået. Vil ikke prisene synke i takt med arbeidsinnvandringen?

- Jo, blir arbeidsinnvandingen stor, vil nok dette få innvirkning på prisene. For de store aktørene kan nok dette bli problematisk, men som et lite firma kan vi til en viss grad senke prisene for å møte konkurransen. Det er likevel en grense for hvor langt ned vi kan gå om kvaliteten skal opprettholdes, avslutter Markiewicz til DinSide.no.

Hva må du passe på?

Hvis du fortsatt vil ansette selv er det flere feller du bør unngå:

Trykk her for å se hvilke EU-land som har høyest arbeidsledighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer