Må betale dobbel skatt

Du må ofte betale skatt av leieinntekter både til Norge og utlandet for å leie ut feriehuset utenfor Norge.

Hvis du leier ut hytta for mindre enn 10.000 kroner på et år, så får du skattefritak.  Foto: Hafjell Booking
Hvis du leier ut hytta for mindre enn 10.000 kroner på et år, så får du skattefritak. Foto: Hafjell Booking Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du leie ut hytta eller feriehuset må du betale skatt av leieinntekten. Vi skiller mellom fritidseiendom og næringseiendom, selv om begge deler er hytter.

- Fritidseiendommen er en hytte eller et feriehus som man bruker selv, men kanskje leier ut i tilegg. Næringseiendommen kan også ha røde skodder, men den bruker man ikke selv, man leier den ut, sier Egil Paulsen, seksjonssjef i Skatt Øst.

Du kan få titusener tilbake på skatten

Fritidseiendom i utlandet er komplisert. I utgangspunktet er reglene de samme som for fritidseiendom i Norge. Noen land krever skatt for leieinntektene, i tilegg til det du betaler til Norge. I de tilfellene får du redusert den norske skatten.

Her kan du lære om reglene hvis du er norsk og har eiendom i Sverige, Danmark, Finland eller Island.

Skattefritak under 10.000

Når det gjelder fritidseiendommen i Norge, har man skattefritak hvis leieinntektene er på under 10.000 kroner i året. Går du derimot over 10.000 kroner, må du betale skatt på 85 prosent av beløpet.

Fritidseiendommen har en skatteprosent på 28 prosent, og du slipper å betale trygdeavgift og toppskatt. Utleie av hytta fyller du ut i selvangivelsen, så den trekkes det du eventuelt får igjen på skatten. Det kan være lurt å beregne beløpet, slik at du unngår baksmell.

Skatteparadis til salgs

Ikke skattefritak

Når det gjelder næringseiendommen, har man ikke skattefritak selv om leieinntektene er på under 10.000 kroner i året. Skatten er på 28 prosent, pluss 11 prosent trygdeavgift. Hvis man får inn leieinntekter på mer enn 420.000 kroner i året, kommer det dessuten toppskatt på mellom 9 og 12 prosent.

- Jeg tror ikke det er så mange som jukser med skatten på leieinntekter. Hadde vi visst det, ville vi tatt dem. Vi kan ta dem blant annet hvis de bruker utleiemegler, men ikke betaler inn til oss, sier Paulsen.

Razzia hos eiendomsmeglere

Ungdom på heisatur

Det er penger i selv de mest trekkfulle små rønner, uten strøm og vann. Minihyttene på øyene i Oslo-fjorden, som består av praktfull utsikt, brygge og en pappeske til soverom, kjøkken og stue, selges for vanvittige priser. Sannsynligheten for at du også kan leie den ut til en god pris, er stor.

Noen ting bør du ha i bakhodet før du leier ut. Fjern de dyre krukkene og maleriene fra stua, krystallet og personlige gjenstander du er redd for. I hovedsak kjenner man ikke dem man leier ut til. Det kan være et gammelt par, men det kan også være en ungdomsgjeng på heisatur. Stikkord: slitesterkt.

Nordmenn klager mest på bil og bolig

Hvis du leier ut via et byrå koster det en sum av leieinntekten, men kan i mange tilfeller være verdt prisen. Inkludert er gjerne renhold, snømåking og andre praktiske ting. Leiebyrået er også flinke til å sørge for at hytta er utleid så mye du vil, slik at du får maksimalt med penger ut av den. Uten å løfte en finger.

Hvis du leier ut hytta for mindre enn 10.000 kroner på et år, så får du skattefritak.  Foto: Hafjell Booking
Hvis du leier ut hytta for mindre enn 10.000 kroner på et år, så får du skattefritak. Foto: Hafjell Booking Vis mer


Billig i januar

For en familie på fire, er det stor variasjon i pris for en uke på hytte. Vi har spurt Hafjell Booking om eksempler på priser. Hafjell Booking leier ut private leiligheter og hytter.

En leilighet med fire sengeplasser koster 870 kroner døgnet i sommerhalvåret, men prisen varierer ut ifra luksusen og størrelsen på leiligheten. En uke i begynnelsen av februar i samme leilighet koster 5.200 kroner, mens en uke i påsken koster 7.700 kroner. Januar er den billigste tiden på året, da kan du få samme hytte for 4.000 kroner en uke.

- Hvis man leier en hytte et stykke unna alpinbakken, blir det billigere. Samme hvis man dropper boblebad, badstue og slike ting, sier Johan Moheim, daglig leder i Hafjell Booking.

Selg hytta i rett tid

Hytte i Spania

Leilighet eller hus i Spania kan også dra inn penger. På Manilva Beach, et kort stykke fra Marbella, koster leilighetene fra 350 euro til 1.450 euro for en uke. Prisene er sesongavhengig, og størrelsesavhengig.

Den minste leiligheten har to eller tre soverom, og den største har fem soverom. Standarden kan også trekke opp eller ned, hvis man vil ha fasade vendt mot stranden koster det mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer