Må du skatte av leieinntekter?

Reglene er klare. Sjekk hva som gjelder for deg.

Reglene er klare. Men hvilke gjelder deg? Foto: Per Ervland
Reglene er klare. Men hvilke gjelder deg? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reglene for skattlegging av utleieinntekter har blitt skjerpet inn de siste årene, men det er fortsatt mulig å leie ut skattefritt, dersom du gjør det på riktig måte. Her har vi samlet de viktigste skattereglene for leieinntekter fra bolig.

Skatt på leieinntekter fra bolig du bor i

Det smarteste du gjør, er å leie ut deler av egen bolig: Det er, nesten uten unntak, skattefritt. Dette gjelder uavhengig av om du leier ut et rom i en leilighet og dere deler fasiliteter som kjøkken og bad - eller du leier ut en hybelleilighet, for eksempel i sokkeletasjen, så lenge den delen av boligen du bor i er større enn den du leier ut.

Reglene sier at dersom du selv bor i og bruker minst halvparten av boligen kan du leie ut resten skattefritt.

Du kan også leie ut en halvpart av en tomannsbolig, uavhengig av om denne er størst eller minst.

Skatt på leieinntekter fra bolig du ikke bor i


Som hovedregel må du skatte av inntekter fra utleie av en bolig du ikke bor i. Dette gjelder uavhengig av om du eier flere boliger, eller om du leier ut boligen du vanligvis bor i for en periode, mens du bor et annet sted.

Unntak: Dersom leieinntektene ikke overskrider 20.000 kroner i skatteåret, trenger du ikke skatte av dette.

NB Merk at reglene som lot deg leie ut boligen skattefritt i inntil et halvt år, dersom du selv bodde i den resten av året, ikke lenger gjelder.

Slutt på halvårsregelen: Nye skatteregler gjør det mindre gunstig å leie ut

Skatt på leieinntekter fra fritidsbolig

Leier du ut hytten din, kan du skattefritt tjene 10.000 kroner. Utover dette kan du trekke fra 15 prosent på alt du tjener over 10.000 kroner, mens du må skatte 28 prosent av de resterende 85 prosentene. Dette fordrer imidlertid at du bruker hytten delvis selv ("i rimelig omfang over tid"), ellers regnes den som en utleiebolig, og da må du skatte 28% på hele beløpet.

Les mer: Tjen penger på hytten din

Fradrag for utgifter

Dersom du er i skattepliktig posisjon, kan det være greit å få med seg at du kan trekke fra alle utgifter du har i forbindelse med utleie. Dette gjelder alt fra egen forsikring på boligen, filing av ekstra sett nøkler, eventuelle utgifter til utleiemegler, annonsering, oppussing, et cetera.

Før du leier ut bør du også ta kontakt med forsikringsselskapet ditt, for å sjekke at forsikringen også dekker utleie. Eventuell ekstraforsikring i forbindelse med utleie kan du også trekke fra på skatten.

Fortsatt forvirret? Fullstendige regler finner du på Skatteetatens nettsider

Artikkelen ble første gang publisert i april 2010

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer