Må du søke om lov?

Det er ikke mange byggearbeider du har lov til å gjøre selv.

Vet du om du får lov til å gjøre dette med boligen din?
Vet du om du får lov til å gjøre dette med boligen din? Vis mer
Publisert

Den nye plan- og bygningsloven er ikke så ny lenger, og endelig begynner behandlingstiden i kommunene å nærme seg gamle lengder. Likevel er nok usikkerheten stor blant boligeiere og håndverkere om hva man kan og ikke kan gjøre, og når man må søke og når man kan la det være.

Selvgjort og velgjort?

Generelt kan man si at loven deler byggearbeider inn i tre typer. Først har du mindre arbeider man ikke trenger søke om tillatelse til, og som man kan gjøre selv. Eksempler på slike arbeider er:

Frittliggende bygning under ti kvadratmeter og lavere enn tre meter mønehøyde og 2,5 meter gesimshøyde. Avstand til annet bygg må minimum være en meter og avstand til nabogrense minimum fire meter.Enkle fasadeutbedringer som bytte av panel, vindu eller karnapp.Flytte eller sette opp nye innvendige vegger som ikke er bærende.Flytte kjøkkenvifte, sette opp parabol (maks en meters diameter) bygge badstue, kjølerom, utepeis, levegg (maks 1,8 meter høy og fem meter lang)Lage parkeringsplass ved hytte eller hus for maksimalt to bilerBygge inntil en meter høy støttemur og endre terrengnivå med inntil en meter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer