MÅ du virkelig ha luftrenser?

Styr unna virusdreperne, råder ekspert.

FRA UKENS KAMPANJEAVISER: Nå vil elvarehusene selge luftrensere. Men funker det? Foto: Kristin Sørdal
FRA UKENS KAMPANJEAVISER: Nå vil elvarehusene selge luftrensere. Men funker det? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Lindrer godt i pollensesongen" og "Perfekt for deg med allergi" lover denne ukens annonseaviser fra elvarehusene. Luftrenser skal gjøre livet bedre.

Er det sant, virker det, og er dette redningen for 1 million pollenallergiske nordmenn? Bør vi legge beina på nakken og løpe og kjøpe?

Cirka 1 million nordmenn lider av pollenallergi, hvorav ca. 200.000 er veldig sterkt plaget. (Kilde: NAAF)


- Fjern kilden

- Generelt sett er vi veldig for at man skal fjerne kildene til problemet, ikke bare rense i etterkant. Mange bruker dette som et alternativ til bedre renhold, vårt utgangspunkt er bedre renhold, å fjerne årsaken til problemet, sier Britt Ann Høiskar, fagsjef for uteluft og inneklima hos Astma- og allergiforbundet (NAAF).

- Virker luftrenserne, lindrer de plagene for pollenallergikerne?

- Det er lite vitenskapelig dokumentasjon på helseeffekt av luftrensere. Det vi vet, er de rapportene vi har fra rådgivningstjenesten vår, at medlemmer opplever at de føler det hjelper i pollensesongen. For eksempel for å rense lufta i soverommet for natta, at det kan hjelpe de som er veldig plaget. Det er litt av bakgrunnen til at vi gir en anbefaling til en luftrenser (fra Nikken, red. anm.), sier Høiskar til DinSide.

Luftfukter kan du imidlertid droppe.

Aktive eller passive filtre

Dersom du er i markedet for å handle en luftrenser, er det ikke det samme hva du kjøper. Du bør sjekke produktinformasjonen nøye før du bestemmer deg, og undersøke hva slags filter det er som sitter i maskinen.

- Det vi ser etter, er at luftrenseren skal ha en filtertype som passivt tiltrekker seg partikler og støv. Det finnes noen som tilfører mye energi, såkalte aktive filter, og vi er litt skeptiske til hva de kan gjøre med andre kjemiske elementer i lufta.

- Hepa-filter anbefaler vi, og elektrostatiske filter, mest mulig passive renseteknikker. Når de begynner å snakke om fotoplasma og mer aktive filter, er vi mer skeptiske. Filter hvor det er snakk om ulike typer oksidasjonsprosesser, og som skal drepe virus og bakterier - da er det ofte en aktiv prosess, som potensielt kan spalte kjemiske komponenter i luften og skape nye, forklarer Høiskar til DinSide.

- Problemet er at det finnes veldig lite vitenskapelig dokumentasjon på dette, vi vet derfor lite om gunstige eller uheldige helseeffekter ved bruk av denne typen filter. De passive filtrene, som hepafilter, elektrostatiske filter og kullfilter tror vi ikke kan gjøre noen skade, men om det gjør noe positivt, vet vi heller ikke med sikkerhet, sier Høiskar til DinSide.

Du anbefales også å se etter hepa-filter når du skal kjøpe støvsuger

Kjøpstips

Dette bør du ifølge Høiskar legge vekt på, om du skal ut og kjøpe luftrenser:

- Man bør kjøpe av en seriøs leverandør, ikke fra pallesalg på en vilkårlig butikk. Det bør være et produkt som er godt dokumentert, med en god manual, og det bør være lett å få tak i nye filtre, råder Høiskar. I tillegg må luftrenseren ha en kapasitet som er tilpasset romstørrelsen den skal brukes i.

- En luftrenser vil også kunne gi økt luftsirkulasjon, og bidra til å virvle opp støv, derfor er det usikkert om det er en gevinst eller ikke. Men en luftrenser må ikke komme i stedet for godt renhold, det å fjerne støv er det viktigste du gjør, men for de som er ekstra følsomme, kan det være til ekstra hjelp. Vi er imidlertid litt bekymret for enkelte skoler som tar dette i bruk stedet for godt renhold, og det blir feil, sier Høiskar.

DinSide har p.t. en luftrenser inne til test. Resultatet kan du lese her neste uke!

- Vi går ikke ut og sier at alle luftrensere er bra. En luftrenser er ikke bare en luftrenser, de er ulike.


Ett anbefalt produkt

Det er per i dag én luftrenser på NAAF sin liste over anbefalte produkter.

- Vi har ikke testet alle luftrensere på markedet, men vurderer produkter som produsenten ønsker vurdert, og vi ser på all dokumentasjon som produsenten sender inn, som tester gjort av uavhengige testinstitutter. Per i dag har vi kun én luftrenser, fra Nikken, på listen over anbefalte produkter, alle de andre luftrenserne på markedet blir det feil at jeg sier noe om, ettersom vi ikke har sett dokumentasjon på dem, sier Torhild Fahle i NAAF til DinSide.

- Vi går ikke ut og sier at alle luftrensere er bra. En luftrenser er ikke bare en luftrenser, de er ulike. Men det jeg vet av erfaring, er at de som har pøvd dette i hjemmene sine, selv føler at det fører til en endring av luftkvaliteten inne, fordi de sier at det føles bedre å være inne, sier Torhild Fahle. Selv om man lukker vinduene, er det pollen inne. Luftrenseren tar bort pollenet som er i luften der luftrenseren står, sier Fahle.

Hun gir følgende alternative tips til pollenallergikere, som ikke innnebærer store økonomiske investeringer:

- Det enkleste er å ta av solbriller og caps med en gang du kommer inn døren, dusj, skyll håret og hopp inn i rent tøy. Ikke heng klær ut til tørk, hold vinduer stengt, luft veldig sent på kvelden, når du vet at pollenutslippet er på sitt laveste. Ellers er det viktig med et normalt godt renhold, sier Fahle til DinSide.

Har du allerede en varmepumpe i huset? Denne kan du også bruke i kampen mot pollenet.

- De som har installert varmepumpe, kan ha fordel av denne. Mange varmepumper kan brukes som aircondition, og har et luftfilter som filtrerer luften i rommet den er i. Dette kan hjelpe til å holde temperaturen inne nede, da blir det mer behagelig å oppholde seg innendørs, og når det er varmt øker plagene også, forteller Torhild Fahle i NAAF.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer