Coronaviruset

Må kaste 500.000 tulipaner

Tulipansalget stuper. Nå frykter bransjen at millioner av påsketulipaner må kastes.

FORTVILER: Tulipanprodusentene i Norge fortviler over å måtte kaste mange hundre tusen tulipaner denne uka. Sebastian Schouten, daglig leder i gartneriet Matthe Schouten AS i Lier, er spent på hva som skjer mot påske, når de skal ut med mange millioner tulipaner - i det som normalt sett er en av de store høysesongene for tulipansalg her til lands. Salget svikter fordi folk ikke er ute og handler. Foto: Tonje Bergh
FORTVILER: Tulipanprodusentene i Norge fortviler over å måtte kaste mange hundre tusen tulipaner denne uka. Sebastian Schouten, daglig leder i gartneriet Matthe Schouten AS i Lier, er spent på hva som skjer mot påske, når de skal ut med mange millioner tulipaner - i det som normalt sett er en av de store høysesongene for tulipansalg her til lands. Salget svikter fordi folk ikke er ute og handler. Foto: Tonje Bergh Vis mer
Publisert

Norske gartnerier kaster i disse dager flere hundre tusen tulipaner som ikke har blitt solgt fordi salget i dagligvarebutikker og faghandler stuper.

Nå er de bekymret for hvordan det skal gå når de nå nærmer seg den store høysesongen for tulipansalg, som er påsken.

- Må kaste hundretusener

- Folk har naturlig nok hatt et helt annet fokus de siste par ukene, og det har handlet mye om å hamstre Joikakaker og dopapir. Salget denne uken har stoppet godt opp, og vi har solgt litt - men mye mindre enn vi normalt gjør på denne tiden, sier Sebastian Schouten, daglig leder i gartneriet Matthe Schouten AS i Lier, som er en av de største norske tulipanprodusentene.

- Denne uken må vi nok kaste 200.000 tulipaner, sier han.

Også Jørgen Karlsen ved Karlsen gartneri i Fall - som også er blant de største på tulipanproduksjon her til lands, uttrykker bekymring for salget og bekrefter at også de må kaste hundretusener med tulipaner.

- Det er ikke så godt å si, hvor mange det er snakk om, men vi må i alle fall kaste noen hundre tusen denne uka, sier Karlsen til Dinside.

Spent på påska

- Salget denne uken har stoppet godt opp, vi har solgt litt - men mye mindre enn normalt. Neste uke skal vi begynne å produsere tulipaner til påske, og vi skal ut med cirka 3 millioner tulipaner til påske, forteller Schouten, og sier at de så langt har normal produksjon og ikke har permittert ansatte - og de håper å kunne holde det slik.

Gartnerier selger utelukkende til butikker, altså dagligvare og faghandlere.

- Foreløpig har vi noe salg, men kundene våre begynner å bli nervøse for å ta inn tulipaner til påske. Og om kundene kun hamstrer Joikakaker og dopapir så går det ikke bra, sier han.

Ifølge Schouten forventer de noenlunde normalt salg i matbutikkene - men han kommenterer at det er vanskeligere i blomsterbutikker på kjøpesentre og i fagbutikkene.

- Dette er ganske katastrofalt. Vi må få solgt tulipanene til påske. Ellers er må de også kastes. Dette er ikke noe vi bare kan ha på lager et par-tre uker til det roer seg - det er det som er utfordringen, sier Schouten videre.

- Vi håper å unngå å kaste fremover, men da må folk kjøpe blomster.

12 millioner påsketulipaner

Påske er en av høysesongene for tulipansalget i Norge, og ifølge Schouten vil det mot påske normalt sett produseres og selges rundt 12 millioner tulipaner her til lands.

Jørgen Karlsen ved Karlsen Gartneri sier det er to ting som gjør at situasjonen er som den er:

- Vi sliter med at en del av logistikken har brutt sammen. Og det skyldes to ting: Folk har hatt veldig fokus på å handle andre ting et par uker - og vi vet jo ikke om det blir sånn fremover.

- Det andre er at folk er oppmodet om ikke å gå ut så mye og handle så ofte, så da kommer de heller ikke forbi de stendene der tulipaner selges. Så det er endel butikker som har hatt veldig stor reduksjon i salget sitt, forteller Karlsen.

Også han understreker at faghandlerne sliter mer enn dagligvarebutikkene.

- Men folk har også hatt et annet fokus de siste par ukene. Vi får håpe det snart blir en normalitet i det unormale, sier han.

- Vi har 6 millioner tulipaner som skal ut disse fire siste ukene før påske. Men vi vet ikke hvordan det går enda.

- Trist

Tonje Bergh i planterådgivningsselskapet Plantmania sier til Dinside at det er trist at så mange norskproduserte tulipaner må kastes.

Hun oppfordrer til å ta med seg tulipaner på handleturen.

- Når folk er i butikken og hamstrer dopapir og mat: Hvorfor ikke pynte opp med litt blomsterglede hjemme også, sier hun, og legger til:

- Hvis man går inn i butikken, skal man selvsagt også der, som alle andre steder, holde avstand og vise hensyn.

- Dette er norskprodusert og kortreist, så det er veldig trist at det ikke kommer ut til folk, sier hun videre.

Hun påpeker at tulipaner er veldig mye mer hardføre enn eksempelvis orkideer, og at de fint kan stå utenfor butikkene slik at folk kan kjøpe dem direkte der - uten egentlig å måtte gå inn i butikken eller kjøpesentret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer