Nye regler rammer Voga

Må stoppe salget av designkopier

Nye irske regler setter stopper for salget av «replicamøbler» på nett.

LOVENDRING: Salg av designkopier, eksempelvis fra Voga, foregår gjerne fra Irland. Nå setter en lovendring stopper for dette. Foto: Marting Kynningsrud Størbu
LOVENDRING: Salg av designkopier, eksempelvis fra Voga, foregår gjerne fra Irland. Nå setter en lovendring stopper for dette. Foto: Marting Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Allerede i april 2016 kunne Dinside fortelle at nettbutikken Voga, den mest kjente aktøren som selger kopier av designmøbler til blant annet norske forbrukere, ville måtte stoppe salget. Dette fordi opphavsretten i Storbritannia, hvor de i 2016 sendte møblene sine fra, var bare 25 år og ikke 70, som er det vanlige i Europa.

Da Storbritannia derimot gjorde en endring til 70 år sommeren 2016, flyttet Voga sin virksomhet til Irland, der de også har hatt 25 års opphavsrett på blant annet designmøbler.

Helt til nå:

26. juni i år vedtok Irland å følge etter Storbritannia. Dermed blir det snart ulovlig for Voga å selge møbelkopiene til norske forbrukere.

70 års designbeskyttelse

- Den irske regjering vedtok lovinnstrammingen 26. juni og har bestemt en overgangsperiode på seks måneder fra den datoen. Det betyr at Voga kan selge varer inntil 26. desember, og deretter har seks måneder til å levere alt som er solgt innen den datoen, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Thiim Harder ved det danske PR-byrået Kommunikationspartiet i en e-post til Dinside.

Hedvig Bengtson i Patentstyret bekrefter dette.

Hun forteller at vernetiden for opphavsrettslig beskyttet, masseprodusert brukskunst utvides fra 25 år til 70 år etter opphavsmannens død, noe som gjør at irsk opphavsrettslovgivning samsvarer med opphavsrettslovgivningen i de fleste andre europeiske land.

- Etter den 26. juni 2020 vil all handel med kopier av opphavsrettslig beskyttet brukskunst være ulovlig også i Irland, sier Bengtson.

Hun legger til at flere virksomheter skal ha etablert seg i Irland etter lovendringen i Storbritannia i 2016, men dette skal ikke ha blitt tatt hensyn til da Irland tok sin beslutning.

Harmonisering av regler er positivt

- Hva tenker Patentstyret om at Irland nå har fulgt etter Storbritannia med tanke på opphavsrett?

- Det er opp til hvert enkelt land å vurdere nivået på det opphavsrettslige vernet sitt, innenfor de internasjonale konvensjonene landet er bundet av. Patentstyret har ingen formeninger om det opphavsrettslige vernet i Irland men vi ser at deres regelverk om vernetid nå harmoniseres med de fleste andre europeiske land, herunder Norge. Harmonisering på tvers av landegrenser er som regel positivt for de som berøres av et regelverk fordi det blir mer oversiktlig hva som gjelder på et område, sier Bengtson.

Når det gjelder overgangsreglene i Irland, innebærer disse at næringsdrivende i Irland har lov til å selge ut varene sine og avvikle virksomheten etter nærmere bestemmelser i denne perioden.

- Etter norsk regelverk er handel med replicamøbler forbudt. Fordi handel med replicamøbler har vært lovlig i Irland inntil nå, har norske forbrukere likevel kunnet bestille slike møbler fra aktører med virksomhet i Irland, forklarer Bengtson.

Det er nemlig ikke ulovlig for norske forbrukere å kjøpe en ulovlig kopi, så lenge den er til privat bruk.

- Dersom nordmenn kjøper replicamøbler fra Irland i næringsvirksomhet er dette forbudt og møblene kan stoppes i tollen, legger hun til.

Skuffet over irske myndigheter

Jamie Robinson, direktør for Voga, sier på sin side at de er skuffet over irske myndigheter.

- Vi er veldig skuffet over at den irske regjeringen har valgt å følge etter og kriminalisere vår industri, skriver han til Dinside.

Han mener blant annet dansk møbelindustri står bak sterkt press mot de irske lovene.

- Da vi startet Voga ville vi gjøre design tilgjengelig for alle, og vi har operert innenfor loven. Møbel-lobbyistene har gjort sitt for å endre loven til deres favør. Hvordan og hvorfor dette er blitt akseptert klarer vi ikke å forstå, sier Robinson.

Han legger til at møbelprodusentenes salgsrekorder antyder at deres salg foregår uavhengig av produksjonen av replicamøbler, da de ikke tiltrekker de samme kundene.

Robinson sier de vil selge replicamøbler til fristen 26. desember i år, og sørge for at alle solgte produkter er produsert og sendt til kundene innen 26. juni 2020.

Når overgangsperioden er over, vil Voga ikke lenger operere fra Irland.

Hva nå med Voga-kundene?

Vi har spurt Forbruker Europa om de mener norske forbrukere trygt kan fortsette å bestille varer fra eksempelvis Voga innen den nevnte fristen, eller om det er noe spesielt de bør tenke på.

- Det er et spørsmål om Voga klarer å oppfylle sine forpliktelser når spillereglene i deres marked endres vesentlig, sier Ragnar Wiik, leder i Forbruker Europa.

Tidligere har Forbruker Europa mottatt mange klager mot Voga fra norske forbrukere, blant annet på grunn av forsinket levering eller tilleggskostnader for frakt. Antallet klager har derimot gått ned den siste tiden.

- Om dette skyldes at de har forbedret seg, eller om færre handler fra dem, er vanskelig for oss å si, sier Wiik.

Dinside har også tidligere skrevet om manglende levering fra Voga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer