Nye regler rammer Voga

Må stoppe salget av designkopier

Nye irske regler setter stopper for salget av «replicamøbler» på nett.

LOVENDRING: Salg av designkopier, eksempelvis fra Voga, foregår gjerne fra Irland. Nå setter en lovendring stopper for dette. Foto: Marting Kynningsrud Størbu
LOVENDRING: Salg av designkopier, eksempelvis fra Voga, foregår gjerne fra Irland. Nå setter en lovendring stopper for dette. Foto: Marting Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Allerede i april 2016 kunne Dinside fortelle at nettbutikken Voga, den mest kjente aktøren som selger kopier av designmøbler til blant annet norske forbrukere, ville måtte stoppe salget. Dette fordi opphavsretten i Storbritannia, hvor de i 2016 sendte møblene sine fra, var bare 25 år og ikke 70, som er det vanlige i Europa.

Da Storbritannia derimot gjorde en endring til 70 år sommeren 2016, flyttet Voga sin virksomhet til Irland, der de også har hatt 25 års opphavsrett på blant annet designmøbler.

Helt til nå:

26. juni i år vedtok Irland å følge etter Storbritannia. Dermed blir det snart ulovlig for Voga å selge møbelkopiene til norske forbrukere.

70 års designbeskyttelse

- Den irske regjering vedtok lovinnstrammingen 26. juni og har bestemt en overgangsperiode på seks måneder fra den datoen. Det betyr at Voga kan selge varer inntil 26. desember, og deretter har seks måneder til å levere alt som er solgt innen den datoen, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Thiim Harder ved det danske PR-byrået Kommunikationspartiet i en e-post til Dinside.

Hedvig Bengtson i Patentstyret bekrefter dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.