Magi med metallmøbler

Metallmøblene holder seg fine, år, etter år, om de får riktig behandling.

Publisert
Sist oppdatert

1: Vask

Som alltid er det viktig å begynne med rene flater. Skitt, og eventuelt sopp og alger, vasker du enkelt bort med egnet vaskemiddel (gjerne med sopp- og algedreper), varmt vann og en kost med stri bust.

2: Ta bort gammel maling

Skrap bort gammel maling som sitter løst, slik at den nye malingen får ordentlig feste. Det lønner seg å bruke en malingsskrape med blad i hardt metall. Børst godt med stålbørste, eller slip med sandpapir, for å gi malingen godt feste. Pass også på at du får bort alt slipestøv før du maler (børst det bort, eller skyll møblene godt med vann).

Shabby i hagen er koselig. Rustflekker på klærene er kjedelig. Foto: Carrot / Nordsjø Foto: carrot
Shabby i hagen er koselig. Rustflekker på klærene er kjedelig. Foto: Carrot / Nordsjø Foto: carrot Vis mer


3: Rustfjerning ved behov

Er det rust på møblene? Dette bør du fjerne, for å unngå videre rustskader. Er det store partier kan du bruke en skarp gjenstand (for eksempel en malingsskrape), eller børst rusten bort med en metallbørste. Denne jobben blir enklere om du bruker en egnet rustfjerner. Dette får du for eksempel kjøpt på fargehandelen, ditt lokale byggevarehus - eller på bensinstasjonen.

Tips: Har du ikke et spesialprodukt for å fjerne rust for hånden, får du kjøpt en av de aller mest effektive rustfjernerne får du kjøpt i kiosken på hjørnet: Coca-Cola. Ikke light, men den originale varianten.

4: Rustbeskyttelse

For å beskytte møblene mot (mer) rust, anbefaler vi på det sterkeste at du setter inn møblene med rustbeskyttelse. Det finnes produkter som kombinerer rustbeskyttelse og malingsunderlag (for eksempel Nordsjøs Pansarol Bexur Grunn eller Jotuns Arcanol).

Det finnes også varianter på sprayboks, hør gjerne med din lokale farvehandel hva de vil anbefale.

NB! Sørg for at møblene er helt tørre og støvfrie før du grunner og maler.

Maling

Når grunningen er tørr, er det tid for å male møblene. Velg produkter som er spesialtilpasset jern- og metall. Det finnes flere varianter på markedet, både vanlig maling - og på sprayboks. Den siste anbefales dersom det er mye snirklete detaljer på møblene, mens malingsvarianten du påfører med kost er å foretrekke dersom møblene består av flere materialer, for eksempel jern og tre, fordi det er vanskelig å kontrollere nøyaktig hvor spraymalingen ender opp.

Metall kan males, og du trenger ikke begrense deg til hagemøblene. Tenk nytt, og forny hagen med en knallgul postkasse, rekkverk, port - eller trillebår. Foto: www.ifi.no
Metall kan males, og du trenger ikke begrense deg til hagemøblene. Tenk nytt, og forny hagen med en knallgul postkasse, rekkverk, port - eller trillebår. Foto: www.ifi.no Vis mer


Kilder: Nordsjø, Jotun, Fargerike, Informasjonskontoret for Farge og Interiør.

Artikkelen ble første gang publisert på DinSide i mai 2008

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer