Snøkaos

- Måk før det er for seint

Er taket ditt eller balkongen stappfull med snø? Det kan bli dyrt når varmegradene kommer i helga.

NEDSNØDD: Her er den nedsnødde hytta til kommunikasjonssjef i Fremtind, Anette Grønby Rein. Hytta ligger i Valdres. Foto: Fremtind
NEDSNØDD: Her er den nedsnødde hytta til kommunikasjonssjef i Fremtind, Anette Grønby Rein. Hytta ligger i Valdres. Foto: Fremtind Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har det falt store snømengder på Sør- og Østlandet. Snøen førte til kaos flere steder og fullstendig stans av all kollektivtransport på store deler av Østlandet.

Bymiljøetaten i Oslo jobbet på spreng med å måke og fjerne snø på offentlig veier, men hva gjør vi med all snøen som har samlet seg ved husene og leilighetene våre?

- Med all snøen som har lavet ned i det siste, og væromslaget som er meldt, er vi er bekymret for skader på tak og terrasse. Det gjelder særlig eldre hytter, hus og uthus, sier kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Fremtind, Anette Grønby Rein.

FORSIKRING: Anette Grønby Rein er kommunikasjonssjef i forsikringsesskapet Fremtind, eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB.
FORSIKRING: Anette Grønby Rein er kommunikasjonssjef i forsikringsesskapet Fremtind, eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB. Vis mer

I helga varsler nemlig meteorologene varmegrader og regn mange steder på Sør- og Østlandet.

- Det er dårlig nytt for alle med mye snø på taket. Om det blir mildvær eller regn, kan snøen bli veldig tung. Da er skadepotensialet enda større. Så vår klare oppfordring er å være føre var - og måke snøen før det er for seint, sier Grønby Rein.

- Om taket ditt i verste fall raser sammen, kan det bety at både bygningen og alt du har inne i den blir totalskadd.

TIPS: Vintervær kan føre til at hjulbuen fylles opp med snø og is, da kan være lurt å ta noen forholdsregler. Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

- Et lurt grep

Mange terrasser og balkonger rundt om har fått seg et solid dekke med snø, og det er en risiko for vannskader når snøen smelter.

Det beste er å få snøen vekk fra terrasser og over til bakken, for å unngå skader, sier Grønby Rein.

- Et lurt grep er å sørge for at slukene er åpne, slik at vannet kan renne vekk. Så er det er ikke alltid like lett å måke vekk snø fra en balkong i en blokk. Vi anbefaler å ta kontakt med styret i sameiet eller borettslaget hvis det er mye snø og man er bekymret, så kan dere se på mulige løsninger sammen.

SNØ PÅ TAKET: Det har samlet seg mye snø på tak rundt om på Sør- og Østlandet. Foto: Fremtind
SNØ PÅ TAKET: Det har samlet seg mye snø på tak rundt om på Sør- og Østlandet. Foto: Fremtind Vis mer

Når det kommer til snø på taket på hytta, oppfordrer hun folk til å tenke litt alternativt om man ikke har mulighet til å reise.

- Er det noen som kan hjelpe deg med å måke taket? Finnes det et vaktmesterselskap på hyttefeltet som tar på seg slike oppgaver? Har du hytte litt utenfor allfarvei, eller det er vanskelig kjøreforhold, kan du forhøre deg lokalt om noen tilbyr måketjenester, sier Grønby Rein.

- Uansett om du måker selv eller får noen til å gjøre det for deg, bør du tenke på sikkerheten, og passe på at ingen faller ned.

Kan få redusert erstatning

Det kan i verste fall bli dyrt om du ikke tar nødvendige forholdsregler.

- Alle som eier hus eller hytte har plikt og ansvar for å måke eget tak. Bygningsforsikringen din dekker skader som oppstår på grunn av tung snø på taket eller terrassen, hvis skadene er uforutsett og skjer tilfeldig og plutselig, sier Grønby Rein.

TA TAK: Det kan bli vannskader om du ikke fjerner snøen før mildværet kommer. Foto: Fremtind
TA TAK: Det kan bli vannskader om du ikke fjerner snøen før mildværet kommer. Foto: Fremtind Vis mer

Det betyr at hvis du ikke passer på å måke vekk snø av taket, kan du få redusert erstatning fra forsikringen ved en skade.

Siden 2020 har Fremtind registrert nær 400 skader som følge av snøtyngde og takras. Skadene er estimert til om lag 43 millioner kroner, opplyser Fremtind.

Torsdag har snøværet forflyttet seg mot Vestlandet, hvor snøfallet ser ut til å bli verre enn ventet. Det varsles nå «svært mye snø».

Rett før klokka 10 torsdag oppgraderte meteorologene farevarseletet fra gult til oransje, og advarer om opp mot 40 cm i løpet av 24 timer.