Måk taket nå

Hyttetakene i Norge tåler ikke snømassene som nå kommer enkelte steder.

Publisert
Sist oppdatert

En meter snø i fjellet i helgen, advarer Storm Weather Center. Det skriver NRK. Det betyr at hytteeiere må være beredt på å ta seg en måkeekspedisjon. Men ikke bare hytteeiere. Haglebu Hytteservice anbefaler også eiere av fjellplasserte campingvogner å måke snarest. Det skriver Drammens Tidende.

Store snømengder

Det har kommet store snømengder de siste ukene, spesielt i vestlige fjellstrøk i Sør-Norge. Se forøvrig snøkartet hos SeNorge.no.

En kubikkmeter snø kan veie opp mot 300 kilo, og med 100 kvadratmeter tak blir det 30 tonn snøvekt. Det kan få hyttetak til å knele, men kan også medføre lekkasjer selv om taket holder stand.

Flere lokale hytteforeninger og hytteservice-tjenester i Sør-Norge anbefaler nå at hytteiere å måke takene sine.

De sikreste hytteområdene

Rådene er:- Måk snøen etterhvert som den kommer - med mildværsperioder blir snøen tyngre.- Måk symmetrisk - ikke tøm den ene siden av hyttetaket før du tar den andre, da risikerer du skader på grunn av skjev vektfordeling.- Eldre bygg kan ha tak som er dårligere dimensjonert enn nye tak (eksempelvis vil et hyttetak fra 60-årene vanligvis tåle mindre enn et som er bygget på 90-tallet).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer