Fargetrender 2017

- Man skal ikke kopiere naboen

Ekspertene anbefaler deg å ta selvstendige fargevalg.

SPREK TREND: Rød farge på interiøret er et vågalt valg for mange, men i trendbildet som aldri før. Foto: Sveinung Bråthen/Christine Hærra/Fargerike.
SPREK TREND: Rød farge på interiøret er et vågalt valg for mange, men i trendbildet som aldri før. Foto: Sveinung Bråthen/Christine Hærra/Fargerike. Vis mer
Publisert

– Det siste århundret har brunt vært svært tydelig flere ganger her i Norge, og er på mange måter den opprinnelige fargen for norsk arkitektur, mat og også til dels klær.

Det opplyser Dagny Thurmann-Moe ved Dagny Fargestudio.

FARGEEKSPERT: Dagny Thyrmann-Moe ved Dagny Fargestudio. Foto: Tine-Monsen.
FARGEEKSPERT: Dagny Thyrmann-Moe ved Dagny Fargestudio. Foto: Tine-Monsen. Vis mer

Brun omtales som 20-tallsfargen av fargeekspertene, og det er nettopp brun som er kåret til årets farge 2017.

– Det som er interessant, er at vi nå ser en fornyet interesse for fargen innenfor interiør, arkitektur, mat og mote. Fra å være en kjedelig og platt nøytral, er brunt i ferd med å markere sin tilbakekomst, fornyet i et stort spenn av nyanser, og i selskap med en rekke andre sofistikerte farger, forteller Thurmann-Moe videre.

BRUNTONER: Brun er kåret til årets farge 2017. Foto: Margaret De Lange / Stylist Kirsten Visdal / Dagny Fargestudio / Pure&Original.
BRUNTONER: Brun er kåret til årets farge 2017. Foto: Margaret De Lange / Stylist Kirsten Visdal / Dagny Fargestudio / Pure&Original. Vis mer

Flere velger blå og rosa

Selv om den typiske 20-talls-brunfargen er «årets farge», betyr ikke det at 20-tallet ikke var preget av andre, friskere farger.

– 1920-tallet var omtrent like fargerikt som det 20-tallet vi er på vei inn i nå. Fargene var friske; blått, grønt, mange nyanser av rosa og klar oransje, sier Thurmann-Moe.

FARGEEKSPERT: Tale Olivia Henningsen, kreativ leder ved Fargerike. Foto:
FARGEEKSPERT: Tale Olivia Henningsen, kreativ leder ved Fargerike. Foto: Vis mer

Tale Olivia Henningsen, kreativ leder ved Fargerike, forteller at fargevalgene folk tar, er todelte.

– De som safer, går for det trygge med grå, greige, hvite og beige toner. De innreder med kjente elementer og en litt strammere stil med lyse, rolige vegger. Den andre delen av folket innreder med farger og tenker litt videre. Og her er det ikke bare én farge som gjelder, det er masse farger, sier Henningsen.

Hun har ikke konkrete salgstall per farge på interiør, men opplyser at mørkeblå farger selger godt.

– Vi ser også en dreining mot rosa toner. Dette regnes jo som den nye nøytrale fargen. Ellers er det mye blågrønne farger, sier Henningsen.

DUS: Ifølge Henningsen, er det flere og flere som velger rosa toner, som regnes som den nye nøytrale fargen. Foto: Sveinung Bråthen/Christine Hærra/Fargerike.
DUS: Ifølge Henningsen, er det flere og flere som velger rosa toner, som regnes som den nye nøytrale fargen. Foto: Sveinung Bråthen/Christine Hærra/Fargerike. Vis mer

Byfolk foretrekker nøytrale farger

Fargeeksperten syns likevel at nordmenn er redde for å skille seg ut i mengden.

Ute ser vi at det er skremmende mye grått!

Henningsen gjennomførte nylig en undersøkelse blant Fargerikes butikker vedrørende nordmenns fargevalg. Undersøkelsen representerer folk fra hele landet, både i by og distrikt.

Her er et utdrag av undersøkelsen:

 • I byer velges det mer grått og hvitt enn ellers, hele 80 prosent. Nye materialer i offentlige bygg er en viktig nøkkel her. Vi liker å herme, og sandsten og marmor har alltid blitt imitert, for eksempel.
 • De nøytrale materialene er også fremhevet som sofistikerte og sømløse. Og det er noe det moderne mennesker liker godt. Det er ting som fremstår som ferdige og eksklusive. Så er det også lett å selge hus og leiligheter som er grå og hvite. Her kan man jo få et blankt ark, og gjøre akkurat som man vil.
 • Men i byene ser man at det er rødt som velges hvis det er en tydelig farge som brukes.
 • På landet velges det mindre hvitt og grått, cirka 60 prosent. Også her er det rødt som brukes en god del, cirka 40 prosent - 20 prosent mer sammenlignet med by. Dette har nok mye med tradisjoner å gjøre.
 • En motreaksjon kommer, for vi mennesker trenger farger, grått og nøytralt vet vi er med på å gjøre oss deprimert.

Farger som varer eller forsvinner

Noen farger får et godt grep som kan vare i mange år, mens andre er mer døgnfluer å regne:

 • Grått har vart lenge, og den er på vei ned nå. Men mange velger denne fortsatt.
 • Greige i en varmere valør er også på topp nå. Da dette er en klassisk farge vil nok den vare en god stund til.
 • Rosa har kommet for å bli. Dens sarte puddertoner spiller godt inn mot fargene over for å gi de varme. En snill og god variant til de greige tonen, og så passer den perfekt til gull.
 • Brunlige toner på tapet kommer, men mange forbinder nok dette med 70- tallet og de forreste tør dette.
 • Oransje og røde toner hentes ofte frem av mote og en ser det på tekstiler og detaljer. Og en ser noen rom her og der som popper frem, men det er nok for folk flest et modig valg.
 • Grønt og blått er også med i trendbilde. Mørkeblått føles trygt og godt.
 • Den fargen en ser minst av er gult. Men den kommer nok, og settes snart på kartet godt den også.

(Informasjon fra Tale Olivia Henningsen, kreativ leder ved Fargerike )

– Ikke kopier naboen

Hvor lenge typiske trendfarger varer, vil variere noe. Men Thurmann-Moe forteller at interiørtrender beveger seg sakte, og hun tenker at 20-tallstrenden vil være med i et tiår.

MYE GRÅTT: Henningsen syns at nordmenn er redde for å skille seg ut i mengden.– Ute ser vi at det er skremmende mye grått, sier hun. Foto: Sveinung Bråthen/ Christine Hærrra/Fargerike.
MYE GRÅTT: Henningsen syns at nordmenn er redde for å skille seg ut i mengden.
– Ute ser vi at det er skremmende mye grått, sier hun. Foto: Sveinung Bråthen/ Christine Hærrra/Fargerike.
Vis mer

Samtidig vedgår hun at denne trenden slett ikke passer for alle.

– Nei, dette passer dem som liker det. Jeg ser ikke noe poeng i å sette det i bås. Appellerer den mer avanserte bruken av farge til deg, er det den du skal bruke. Liker du bedre den minimalistiske tilnærmingen til farge, er det det du skal bruke, understreker Thurmann-Moe.

Fargeeksperten mener at vi er på vei inn i en epoke hvor det personlige verdsettes høyest.

– Man skal ikke kopiere naboen eller ha et kataloghjem. Ta heller selvstendige valg og gå for det som appellerer til deg, råder hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer