Gjenbruksstasjoner

Mange åpner - men regn med kø

Oslo gjenåpner alle gjenbruksstasjoner denne uka - men hva med andre?

FREMDELES STENGT? Oslo melder om at de gjenåpner alle sine gjenbruksstasjoner med vanlige åpningstider fra 20. april. Men når får alle landets innbyggere igjen tilgang til gjenbruksstasjonen der de bor? Foto: NTB scanpix
FREMDELES STENGT? Oslo melder om at de gjenåpner alle sine gjenbruksstasjoner med vanlige åpningstider fra 20. april. Men når får alle landets innbyggere igjen tilgang til gjenbruksstasjonen der de bor? Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. mars meldte Avfall Norge at mange av landets avfallsselskaper ser seg nødt til å stenge eller redusere åpningstidene på gjenvinningsstasjonene sine for å frigjøre personell til mer kritiske samfunnsoppgaver, og for å redusere faren for smittespredning blant publikum.

De oppfordret derfor folk til å ikke rydde i garasjen eller å starte prosjekter som medførte bortkjøring av søppel.

Oslo kommune gjeninnfører normal drift ved alle sin gjenvinningsstasjoner fra mandag 20. april.

Fremdeles kø

Men fremdeles er det mange med ingen eller begrenset tilgang på muligheter for å levere avfall til en gjenvinningsstasjon i sin kommune eller sitt distrikt.

Dette skaper lange køer til de gjenvinningsstasjonene som faktisk er åpne i begrensede åpningstider, som dette eksempelet fra Moss mandag morgen viser:

- Mange gjenåpnet

Avfall Norge, som er bransjeorganisasjon for avfalls- og gjenvinningsbransjen, skriver 20. april på sine nettsider at mange av landets kommuner nå har gjenåpnet:

- Etter iherdig innsats for å sikre både ansatte og besøkende mot smitte, har mange av landets kommuner og IKS'er nå gjenåpnet gjenvinningsstasjonene sine.

De skriver videre at gjenåpningene er viktige både for å gi befolkningen et godt og etterspurt tjenestetilbud og for å opprettholde forsvarlig økonomisk aktivitet gjennom coronakrisen.

- Mange av gjenvinningstasjonene har noe redusert kapasitet som følge av smitteverntiltakene, skriver de videre.

Men når får vi se en gjenåpning av alle landets gjenvinningsstasjoner?

20. april ble hytteforbudet opphevet:

PÅ TUR: 20. april klokka 00.00 ble hytteforbudet opphevet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Må forberede seg på noe redusert kapasitet

Cecilie Lind, næringspolitisk direktør i Avfall Norge, sier til Dinside at de ikke har løpende oversikt over hvilke gjenvinningsstasjoner som fremdeles er stengt.

- Men vi vet at veldig mange har gjenåpnet stasjonene nå etter påske og at dette arbeidet fortsetter i ukene som kommer. Det var nødvendig å stenge for å få på plass nye rutiner og utstyr, hos noen var ansatte syke eller i karantene og en del personell inngikk i beredskapen for øvrige oppgaver i kommunen, sier Lind.

- Når kan norske innbyggere forvente at driften er normal igjen?

- På grunn av smittevernhensyn vil nok stasjonene ha noe redusert kapasitet, selv om åpningstidene går tilbake til normalen. Det er rett og slett plass til færre besøkende om gangen og de ansatte må ha tid til å gjennomføre nye smittevernrutiner, sier Lind, som tror at det vil være redusert kapasitet videre:

- Vi tror befolkningen må forberede seg på noe redusert kapasitet så lenge vi har strenge smitteverntiltak i samfunnet generelt.

Lind sier de tror at køene vil bli kortere fremover:

- Vi tror også at det det bygget seg opp litt etterslep rundt påske, så vi tror likevel køene vil bli stadig kortere fremover.

20. april åpnet barnehagene igjen. Slik reagerte barna første dag i barnehagen etter en måned borte:

ÅPNER: Ola (4) gledet seg veldig til barnehagen, da han endelig fikk komme tilbake mandag morgen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV 20. april 2020 Vis mer

Kan ta noen uker til det roer seg

Hun understreker at Avfall Norge oppfordrer alle medlemmer til å holde åpent så lenge det er forsvarlig i forhold til smittevern. Hun poengterer at dette også handler om å beskytte de ansatte mot smitte fordi en del av dem inngår i beredskapen for å holde den vanlige avfallsinnsamlingen i gang - noe hun understreker har absolutt førsteprioritet.

Rådet til folk er å sjekke åpningstidene lokalt før de drar til gjenvinningsstasjonen og å beregne at det tar noe lengre tid en normalt.

- Dersom du har mulighet, kan du også leie containere eller sekkeløsninger hjemme fra de private avfallsselskapene. De har god kapasitet og finnes over hele landet, sier Lind, og hevder at dersom du har hage så har du kanskje også plass til å oppbevare hageavfallet hjemme noen uker til det har roet seg litt på gjenvinningsstasjonene.

- Innbyggere betaler jo en avgift til kommunen for renovasjonstjenester. Kan man be om refusjon for ikke-leverte tjenester?

- En del kommuner har innført betaling på gjenvinningsstasjonen, så da betaler man bare for den tjenesten man faktisk får levert. Det er også viktig å huske på at stasjonene var åpne i vinter og kommer til å være åpne store deler av resten av året, slik at de fleste vil ha fått levert den tjenesten man har betalt for, sier Lind til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer