Brannsikkerhet i hjemmet

Mange er dårlige på brannsikkerhet

Statistikk viser at mange nordmenn er bekymret for brann, samtidig er det få som gjør noe spesielt før å øke brannsikkerheten i hjemmet.

GIR KRAFTIG BRANNUTVIKLING: Denne videoen viser brannutvikling i et elsparkesykkelbatteri som inneholder litium-ionbatterier. Mobiltelefoner, Airpods og smartklokker inneholder også dette, og et brannslukningsapparat er sjanseløst mot slike branner. Video: If, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistikk viser at nordmenn dessverre ikke er så flinke til å ta forholdsregler når det gjelder brann som vi burde være, forteller sikkerhetsekspert i Sector Alarm, Inge Svendsen til Din Side.

- To av fem nordmenn sier at de er bekymret for brann, men likevel er det få som gjør ekstra tiltak for å øke brannsikkerheten i eget hjem.

8,7 milliarder

Tall fra 2020 viser at forsikringsbransjen utbetalte 8,7 milliarder kroner i erstatning til nordmenn etter branner i private hjem.

- De aller fleste av disse brannene kunne vært unngått dersom bevisstheten rundt brannsikkerhet hadde vært høyere og folk hadde tenkt brannforebygging, påpeker kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens for Din Side.

Tidligere i høst illustrerte forsikringsselskapet If hvor kraftig brann som oppstår av litiumion-batterier, og hvor vanskelig de er å slokke.

- Det som er spesielt med branner som involverer et litium-ionbatteri er at det er et kraftig fyrverkeri. Brannen er også uforutsigbar, vanskelig å håndtere og inneholder svært giftige gasser, fortalte branningeniør og leder av skadeforebyggende avdeling i If, Anders Rørvik Ellingbø, til Din Side under et pressemøte i sammenheng med brannvernuka tidligere i høst.

- Hvis enheten er plassert i stua eller soverommet er det fort gjort at det kan ta fyr i senga eller sofaen, da går det kort tid før det er overtent, forteller han.

Påbudt

Brannvarslere er påbudt i norske boliger, og det skal være minst én røykvarsler per etasje.

- Det viktigste brannverntipset er at man sørger for å ha røykvarslere som virker i boligen. Tidlig varsling gir en mulighet til å redde seg ut i tide dersom en brann skulle oppstå, forteller Trine Sivertsen Sommerlade, kommunikasjonsleder i Bergen brannvesen til Din Side.

Hun påpeker også at man må være oppmerksom når man lager mat på komfyren.

- Det er svært mange branntilløp på komfyr gjennom hele året og her er det viktig å være våken og til stede når komfyren er slått på. Invester gjerne i en komfyrvakt som kutter strømmen når en brannfarlig situasjon oppstår på komfyren.

- LUKK DØREN: Dette er forskjellen på å sove med døren lukket (til venstre) og åpen (til høyre), dersom det skulle begynne å brenne. Det amerikanske brannforskningsinstituttet UL FSRI råder folk til å lukke døren til soverommet før man sovner. Rådet bygger på 10 års forskning ved instituttet, og som de hevder kan være forskjellen på liv eller død i en boligbrann. Video: «Close before You doze», gjengitt med tillatelse fra UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). #closebeforeyoudoze Vis mer

Tidligere i år skrev Din Side om at brann- og redningsvesenet rykket ut til 1 653 branner og branntilløp på komfyren i 2020.

- De fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet, har avdelingsdirektør i DSB, Johan Marius Ly tidligere fortalt til Din Side.

I fjor omkom 45 personer i brann, og hittil i år har 31 omkommet. Vel halvparten av alle branner starter med bruk av komfyren, viser tall fra DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Oslo er fylket med flest komfyrbranntilløp, foran Viken og Vestland.

- Brannvesenet rykker ofte ut til nattmatbranner og svidde pizzaer. Med rekordmange studenter frykter vi en økning i antall slike nattmatbranner i høst, fortalte kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, Torbjørn Brandeggen i en pressemelding tidligere i høst.

Kvinner er mest bekymret

Undersøkelsen som Sector Alarm har gjennomført viser at kvinner er mer bekymret for brann i hjemmet enn menn, og at flere kvinner enn menn tar ekstra grep for å øke brannsikkerheten hjemme.

Eksempler på forholdsregler som tas er:

  • Ikke bruke elektriske apparater eller ladere om natta eller når man ikke er hjemme
  • Ha brannslukkingsapparat og brannteppe lett tilgjengelig
  • Være forsiktig med levende lys
  • Ha seriekoblede røykvarslere som man sjekker regelmessig

- Beboerne har et tydelig ansvar for å ivareta egen brannsikkerhet hjemme. Dersom en brann oppstår på grunn av uaktsomhet, kan man risikere avkorting i erstatningssummen, forteller Irgens og fortsetter.

- Slik uaktsomhet kan være uautorisert arbeid på det elektriske anlegget, bruk av elektrisk utstyr som burde ha vært skiftet ut, eller uforsiktig bruk av levende lys, påpeker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer