Mange feller å gå i når du flytter

Dette bør du passe på.

Pass på når du flytter. Hvem passer på sakene dine mens flyttefolkene er inne i din nye bolig? Forsikringsbransjen har opplevd flere eksempler på at frekkinger har forsynt seg av flyttebilenes fristelser. Foto: COLOURBOX.COM
Pass på når du flytter. Hvem passer på sakene dine mens flyttefolkene er inne i din nye bolig? Forsikringsbransjen har opplevd flere eksempler på at frekkinger har forsynt seg av flyttebilenes fristelser. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du planer om å flytte? Da er du ikke alene. Sommer og tidlig høst er høysesong for flyttebyråene, og du må ofte belage deg på litt ventetid for å kunne få fraktet flyttelasset til ditt nye hjem.

- Akkurat nå er det høysesong for flytting; det er lyst ute, enklere å flytte, skolen er ferdig og ferien er rett rundt hjørnet. Det er rett og slett mest praktisk, sier leder Anne Helene Røkke i Norsk Flytteforbund.

Med mange aktører i bransjen, kan det være vanskelig å orientere seg om hvilke som er seriøse, og hvilke som kan gi deg et godt tilbud.

En god forholdsregel er å be om referanser. Useriøse aktører finnes i alle bransjer, og det kan være greit å vite litt om firmaet før du bestiller flytting. Spesielt i høysesong kan det dukke opp useriøse firmaer som lokker med ekstra lave priser.

- Man er jo gjerne litt kresen på hvem man slipper inn i heimen, sier Røkke i Flytteforbundet.

Finn beste tilbud

Et annet tips fra bransjen er å ikke slå deg til ro med det første du finner. Første tilbud er ikke nødvendigvis det beste.

- Du bør ringe rundt til flere selskaper å høre hva de kan tilby, og forhandle om pris. Graden av egeninnsats og fleksibilitet rundt valg av dato kan ha betydning for prisen, sier Anne Helene Røkke i Flytteforbundet.

Når du har bestemt deg for en aktør, bør du sørge for å få tilbudet skriftlig. Da er du sikret prisen du har avtalt på forhånd. Skriver du kontrakt med flyttebyrået, unngår du også eventuelle misforståelser.

Norges Flytteforbund har i samarbeid med Forbrukerombudet utarbeidet en standardkontrakt, som burde levne liten tvil om ansvar og prisforutsetninger for flyttesjauen.

DinSide har publisert flyttekontrakten her. Skriv den ut, og ta vare på den i tilfelle flytteselskapet ikke tar initiativ til å inngå en skriftelig avtale med deg.

Store verdier i ukjente hender

Flytting innebærer som regel at du legger ansvaret for betydelige verdier bokstavelig talt i hendene på totalt ukjente mennesker. Derfor er det viktig å ta forholdsregler før du velger hvem som skal bære det tunge ansvaret på sine skuldre. Flytteforsikring er et av tiltakene bransjen har fått gjennom, som kan komme godt med dersom uhellet er ute.

Med flytteforsikring, som en rekke store flytteselskaper tilbyr, er du sikret om noe skulle skje med flyttelasset på veien mellom det gamle og det nye hjemmet.

Men sjekk om du allerede har forsikringer som allerede gir deg den dekningen du trenger ved flytting. Her er et eksempel: DnB NOR og Postbanken har to typer skadeforsikringer. Den dyreste varianten, som er cirka 15 prosent dyerere enn basisforsikringen, inkluderer en flytteforsikring som dekker skader inntil 100.000 kroner.

Skal du flytte selv, kan det også hende du er dekket av en viss flytteforsikring. If har en såkalt superinnboforsikring som koster drøyt 30 prosent mer enn basisvarianten, og kan dekke innboet ditt, dersom du flytter i egen regi. Merk deg at denne forsikringen ikke gjelder dersom du hyrer et profesjonelt selskap.

Det viktigste er, med andre ord, at du sjekker forsikringene dine nøye, så du ikke ender opp med å betale dobbelt - eller i verste fall ikke er dekket i det hele tatt.

- Det handler om å lese vilkårene nøye og være en bevisst forbruker, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken.

Den aller viktigste forsikringen

Folk er frekke

Underveis i flytteprosessen kan det oppstå uventende problemer. Har man forsikring, er man nogenlunde dekket mot skader eller tap av verdier, men ingen ønsker vel at uvedkommende skal snoke i sakene dine.

Pass derfor på at ikke flyttebilen står åpen og uvoktet alene, mens flyttefolkene ikke er til stede. Du vet aldri hva frekke folk kan finne på å gjøre i minuttene mens bilen står fristende apen og alene.

- Vær veldig oppmerksom på at en hele tiden har noen som følger med på bilen med gjenstandene dine, oppfordrer Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If.

- Vi har hørt eksempler på folk som har opplevd at vilt fremmede har stjålet tingene deres, fordi ingen har holdt øye på flyttebilen, legger Vennesland til.

Hun oppfordrer til å snakke med flytteselskapet om akkurat dette.

- Gjør en avtale med flyttebyrået om at en holder seg standby ved bilen.

Les også: Her er tyvenes favorittstjeleliste

Flere tips

I tillegg til tipsene over, er det andre viktige faktorer å tenke gjennom føren flyttesjauen begynner. DinSide har med hjelp fra flytteselskapet HMH Cargo og Norges Flytteforbund laget fem andre punkter som er viktig å tenke gjennom på forhånd.

Velg flytteperiode med omhu
Har du planer om å flytte akkurat nå, kan du få vanskeligheter med å få tak i en flyttebil. Sommermånedene og høytider er vanlige flytteperioder for folk flest, så om du har mulighet, kan det være lurt å vurdere et annet tidspunkt å flytte på. Norges Flytteforbund melder at mars-april og oktober-november er relativt stille måneder for bransjen.

Ikke vent til du må
Vær ute i god tid når du skal bestille flyttebil, så unngår du ubehagelige overraskelser. Selv om du bestiller utenfor de mest populære periodene, kan det hende det er stor pågang, så bestill så fort du vet når du skal flytte.

- Vi har eksempler på folk som ringer og skal flytte samme dag, sier Røkke i Flytteforeningen. Han anbefaler å være litt tidligere ute, og litt mer fleksibel enn som så.

Du må ikke ofre helsen
Flyttesjauen er ikke verdt en vond rygg resten av livet. Før du begynner å pakke eller gjøre klart for flyttefolkene, bør du sette deg inn i god løfteteknikk, så du ikke utsetter kroppen for uheldige belastninger. Ikke gjør jobben for flyttebyrået, overlat det verste til de profesjonelle flytterne.

Vurder å ikke flytte hvitevarer
Ifølge flyttebyråene kan det være fornuftig å la hvitevarene bli stående i boligen når du flytter. Noen typer kjøleskap – eksempelvis de med isbitmaskiner - er tilkoblet vannrør og tåler ikke alltid like godt å bli flyttet på. Andre hvitevarer, som vaskemaskiner og tørketromler, går fint an å flytte på.

Pakk elektronisk utstyr godt nok
Flatskjermer og annet elektronisk utstyr bør pakkes i solide esker. Er du lur, sparer du på eskene når du kjøper produktene, for de kommer godt med når du skal flytte.

(Denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide)

Mange feller å gå i når du flytter

  1. Standard flyttekontrakt


Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer