Mange problemer for leieboere

Høye leiepriser og dårlige kontrakter skaper problemer for leieboere.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke så lett å være leieboer for tiden.

For det første gikk leieprisene til himmels i fjor. Dessuten er det mange som sliter med dårlige husleieforhold fordi de ikke kjenner til sine rettigheter og plikter.

Eie eller leie?

Hittil i år har Forbrukerrådet mottatt nær 3.000 henvendelser fra fortvilte leieboere.

- Forbrukerrådet har en jevn strøm av henvendelser og klager fra både leietakere og utleiere. Mange av disse problemene kunne vært unngått ved å skrive en skikkelig kontrakt og litt kunnskap om oppsigelsesreglene og depositum, melder konstituert direktør Irene Solberg i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Solberg sier årsaken til at det ofte oppstår problemer er at både utleier og leietaker er amatører.

- Det blir også stadig dyrere å leie, noe som bare understreker behovet klare avtaler mellom leier og huseier, sier Solberg.

Kan være en fattigdomsfelle

Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer, sa for kort tid siden at leieprisene nå er blitt så høye at mange ikke vil ha råd til å unngå å kjøpe bolig.

Daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, sier derimot det fortsatt er ganske risikabelt for en del å komme seg inn i kjøpemarkedet.

- Erna Solberg har sagt at det å leie er en fattigdomsfelle. Men skulle det kommer en situasjon hvor boligprisene faller mellom 10 og 20 prosent, da er det ikke lenger leieboerne, men de unge og nyetablerte, som sitter i fattigdomsfella, sa Aasen til DinSide for ikke lenge siden.

- Er det realistisk at boligprisene vil falle såpass mye?

- Jeg liker ikke å spå, men jeg tror ikke Norge kan leve som et lite lykkeland, hvis det går dårlig med økonomien i resten av verden. Vi følger det samme systemet. De som er mest optimistiske til økte boligpriser, er gjerne dem som lever av at de vokser, sa Aasen.

Boligprisene synker - se hvilke boliger som faller mest


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer