Undersøkelsen til Forbrukerrådet viser at to av fem ikke inngår skriftlig avtale når de engasjerer håndverker.
- Skriftlig dokumentasjon er den beste forsikringen du kan ha. Flere konflikter kunne vært unngått hvis flere tegnet kontrakt, som om hva tjenesten skal koste, sier leder for forbrukerdialog Pia Cecilie Høst i en pressemelding.
Det er lett å lage en skriftlig avtale i våre dager, ifølge Høst. E-poster, skjermdump og SMS holder, selv om det beste er om dere bruker en ordentlig kontrakt. Jo mer komplisert arbeidet er, jo mer bør dokumenteres.

Slik finner du skikkelige fagfolk
Typiske oppussingsfeller
Konflikter knyttet til håndverkere handler ofte om mye penger og i verste fall ubeboelige hjem. Litt over 700 av sakene Forbrukerrådet meklet i fjor gjaldt oppussing av bolig.
Her er noen av de typiske konfliktene Forbrukerrådet har vært borti det siste året:
- Mangel på bevis for hva som ble avtalt: Blir det en uenighet om pris eller hva som skal gjøres, blir det fort ord mot ord. Da er det vanskelig å komme noen vei med en klage, siden du ikke kan bevise det muntlig prisoverslaget du fikk på telefonen.
- Forhåndsbetaling: Betaler du på forhånd, mister du et viktig pressmiddel ved forsinkelser eller feil. Du kan også risikere å bli svindlet. Er det snakk om større arbeider bør du avtale dagmulkt. Da får du et ekstra pressmiddel. Bli enig med håndverkeren om et beløp og ta det med i avtalen.
- Håndverkeren som mangler nødvendig godkjenning: Kun faglærte elektrikere kan utføre arbeid med el-anlegg, og skal du pusse opp badet, kan forsikringsselskapet ditt kreve at rørleggeren skal ha nødvendige kurs. Se derfor etter godkjenning når du bestiller tjenesten.
- Ikke ivaretatte på kvitteringer: Arbeid på elektrisk anlegg skal dokumentes og du legger dokumentet i koblingsskapet. Det er også fornuftig å spare på kvitteringer for alle andre jobber også. Skal du selge boligen din, trenger kjøper å vite hvem som har gjort jobben. Det er særlig arbeid knyttet til våtrom og el-anlegg som er viktig å dokumentere.
Carsten Pihl i Huseiernes Landsforbund anbefaler deg å få dokumentert alt arbeid håndverkerne gjør for deg, det være seg maling, røropplegg, det elektriske anlegget, tilbygg og konstruksjonsarbeid.

Pusse opp? Ikke gjør dette selv
Klage?
Så snart du oppdager en feil, bør du ta det opp med håndverkeren. Du har rett til å holde tilbake penger tilsvarende jobben du klager på, og det er viktig å gjøre dette skriftlig, slik at du kan bevise at du har klaget.
Klagen kan ikke gå til inkasso.
Løser ikke saken seg, kan Forbrukerrådet mekle, og kommer dere ikke til en løsning, kan både du og håndverkeren ta saken til Forbrukertvistutvalget (FTU) for en avgjørelse.
