Oppussing av bolig

Mange pusser opp uten kontrakt

Ny undersøkelse viser at flere forbrukere tar sjanser når de pusser opp hjemme.

MUNTLIG ELLER SKRIFTLIG AVTALE?: Skal du har fagfolk til å pusse opp hjemme hos deg, er det lurt at du får en skriftlig avtale med dem, og noe er viktigere å dokumentere enn annet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MUNTLIG ELLER SKRIFTLIG AVTALE?: Skal du har fagfolk til å pusse opp hjemme hos deg, er det lurt at du får en skriftlig avtale med dem, og noe er viktigere å dokumentere enn annet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Undersøkelsen til Forbrukerrådet viser at to av fem ikke inngår skriftlig avtale når de engasjerer håndverker.

- Skriftlig dokumentasjon er den beste forsikringen du kan ha. Flere konflikter kunne vært unngått hvis flere tegnet kontrakt, som om hva tjenesten skal koste, sier leder for forbrukerdialog Pia Cecilie Høst i en pressemelding.

Det er lett å lage en skriftlig avtale i våre dager, ifølge Høst. E-poster, skjermdump og SMS holder, selv om det beste er om dere bruker en ordentlig kontrakt. Jo mer komplisert arbeidet er, jo mer bør dokumenteres.

Typiske oppussingsfeller

Konflikter knyttet til håndverkere handler ofte om mye penger og i verste fall ubeboelige hjem. Litt over 700 av sakene Forbrukerrådet meklet i fjor gjaldt oppussing av bolig.

Her er noen av de typiske konfliktene Forbrukerrådet har vært borti det siste året:

  • Mangel på bevis for hva som ble avtalt: Blir det en uenighet om pris eller hva som skal gjøres, blir det fort ord mot ord. Da er det vanskelig å komme noen vei med en klage, siden du ikke kan bevise det muntlig prisoverslaget du fikk på telefonen.
  • Forhåndsbetaling: Betaler du på forhånd, mister du et viktig pressmiddel ved forsinkelser eller feil. Du kan også risikere å bli svindlet. Er det snakk om større arbeider bør du avtale dagmulkt. Da får du et ekstra pressmiddel. Bli enig med håndverkeren om et beløp og ta det med i avtalen.
  • Håndverkeren som mangler nødvendig godkjenning: Kun faglærte elektrikere kan utføre arbeid med el-anlegg, og skal du pusse opp badet, kan forsikringsselskapet ditt kreve at rørleggeren skal ha nødvendige kurs. Se derfor etter godkjenning når du bestiller tjenesten.
  • Ikke ivaretatte på kvitteringer: Arbeid på elektrisk anlegg skal dokumentes og du legger dokumentet i koblingsskapet. Det er også fornuftig å spare på kvitteringer for alle andre jobber også. Skal du selge boligen din, trenger kjøper å vite hvem som har gjort jobben. Det er særlig arbeid knyttet til våtrom og el-anlegg som er viktig å dokumentere.

Carsten Pihl i Huseiernes Landsforbund anbefaler deg å få dokumentert alt arbeid håndverkerne gjør for deg, det være seg maling, røropplegg, det elektriske anlegget, tilbygg og konstruksjonsarbeid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer