Kjemikalier

Mangler riktig faremerking

Da Miljødirektoratet hadde en butikkaksjon fant de ut at 13 prosent av de kontrollerte kjemikaliene hadde feil eller manglende faremerking.

KJEMIKALIER: 13 prosent av kjemikaliene i butikken mangler faremerking. Illustrasjonsfoto. Foto: Sergey Ryzhov / Shutterstock / NTB
KJEMIKALIER: 13 prosent av kjemikaliene i butikken mangler faremerking. Illustrasjonsfoto. Foto: Sergey Ryzhov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Miljødirektoratet kontrollerte 961 kjemikalier i 38 butikker, for å sjekke om kjemikaliene var riktig merket og emballert, i slutten av september, skriver Miljødirektoratet på sine nettsider.

Kjemikaliene som ble kontrollert var i butikker i Oslo, Asker, Bærum, Bergen, Trondheim, Bodø og Stavanger.

13 prosent feilmerket

Resultatene viser at 13 prosent av kjemikaliene var feilmerket.

- Resultatene fra årets aksjon viser en forbedring fra fjorårets kontroller. Men det er fortsatt for mange kjemikalier som ikke er riktig merket, forteller seksjonsleder i Miljødirektoratet, Mathieu Veulemans og fortsetter.

- Kjemikaliene som inneholder farlige egenskaper skal ha fareetikett som opplyser om egenskapene. Det er viktig informasjon til forbrukerne som da kan ta forholdsregler og håndtere kjemikalet på en sikker måte.

De vanligste feilene var at etiketten ikke var på norsk, at det var feil ved faremerkingen, og at etiketten hadde utydelig skrift slik at det var vanskelig å lese den.

Dobbelt så mange

Miljødirektoratet sjekket også kjemikaliene med barnesikker lukning, og fant ut at det er dobbelt så mange kjemikalier med feil eller mangelfull barnesikker lukning, sammenlignet med kontrollen i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.