Marinere grillkjøtt

Marinade-tabben som ødelegger grillmaten

Marinade og barbecuesaus kan gi ekstra god smak på grillkjøttet - vel å merke om det brukes på riktig måte. For her er det jaggu lett å tabbe seg ut!

MARINERE GRILLKJØTT: Joda, selvsagt kan vi bruke både marinade og barbequesaus på grillkjøttet! Men skal resultatet bli perfekt, er det viktig å unngå marinade-tabben som kan gjøre kjøttet helt uspiselig. I denne videoen viser grillekspert Mathias Herseth Spieler hvordan det skal gjøres! Video: Mathias Herseth Spieler/The Flying Culinary Circus / FCCBBQ. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange liker å marinere nakkekotelettene eller pensle barbecuesaus på svinekotelettene før man legger kjøttet på grillen.

Men å bruke marinade og grillsaus på denne måten, er faktisk helt feil, mener Mathias Herseth Spieler.

Han er grillekspert og deleier av The Flying Culinary Circus / FCCBBQ.

Her forklarer Spieler hvordan det egentlig skal gjøres!

Du brenner kjøttet

En fyldig og rik marinade kan ta grillkjøttet til nye smakshøyder, men bruker du marinaden feil, kan du ende opp med brent, forkulla kjøtt.

Så hva vil «feil» måte si?

Å pensle marinaden på kjøttet før du griller det - uten å ha kontroll på varmen:

- Når du bruker marinade med olje i, vil fettet i oljen dryppe ned i grillen slik at det lett tar fyr. Da blir kjøttet som regel brent, forklarer Spieler.

Når det gjelder barbecuesaus inneholder det ofte mye sukker. Og tar du sausen på kjøttet før du legger det på den glovarme grillen, er sjansen stor for at kjøttet blir svidd, ifølge grilleksperten.

- Det er fordi sukkerlaget svir seg veldig lett på høy temperatur. Så å smøre på saus før du griller kjøttet vil jeg ikke anbefale, sier Spieler.

Riktig bruk av marinade

For å få perfekt resultat, er det aller best å begynne grillingen med å legge den helt naturlige råvaren, uten marinade eller saus, rett på grillen.

Du må fremdeles passe på at kjøttet ikke svir seg eller blir brent, men sjansen for at det skjer, er litt mindre når det ikke har saus eller marinade på seg, mener Spieler.

Han tipser:

  • La den ene siden av grillen være påskrudd og varm, den andre siden skrur du helt av.
  • Da kan du flytte det grillede kjøttet over på den kjøligere siden så du unngår forkulla kjøtt. Eventuelt kan du legge det grilla kjøttet på grillhylla.

Men til deg som elsker smaken av marinade og barbecuesaus: selvsagt kan du bruke det på kjøttet! Poenget er å gjøre det på riktig måte slik at resultatet blir nydelig, understreker Spieler.

Så vil «riktig» måte si?

- Når det gjelder barbecuesaus, er det best om du venter til helt på slutten av grillingen før du pensler sausen på kjøttet, eller når kjøttet er helt ferdig grilla, mener Spieler.

Skal du bruke marinade, er det en fordel å grille kjøttet nesten helt ferdig før du påfører marinaden.

- Om det er meningen at kjøttet skal marineres en stund før det grilles, går det selvsagt helt fint å gjøre det på denne måten, forsikrer Spieler.

Bare husk:

- Det som er aller viktigst når du marinerer før grilling, er å passe godt på temperaturen underveis. Har du kontroll på varmen, og sørger for at det ikke flammer opp under kjøttet, vil resultatet bli bra.

Unngå tørt grillkjøtt

Griller du kjøttstykkene uten noe marinade eller saus på, kan det kanskje være litt lettere å følge med underveis på hvor brunt og godt stekt kjøttet er blitt. Ergo - litt lettere å passe på at kjøttet ikke blir veldig tørt.

Saus eller ikke saus - hva bør du hovedsakelig passe på å unngå for at kjøttet ikke skal grilles tørt?

- Det beste tipset er at du må tørre å ta kjøttet av grillen når det er perfekt grillet, og ikke la det ligge litt ekstra for å være sikker på at det er ferdig.

Det har Jan Nykvist, fire ganger norgesmester i grilling, tidligere fortalt til DinSide.

Til biff og større kjøttstykker, anbefaler han å bruke steketermometer, og ta av kjøttet mens det er saftig og rosa i midten. La det også hvile i cirka 10 minutter før du skjærer i det, tipser han.

- Du bør også kjøpe marmorert kjøtt med litt fett på. Det gjør at kjøttet blir saftigere og mer smakfullt, forteller Nykvist.

En svinenakke smaker for eksempel mer enn en svinefilet, og entrecôte smaker mer enn en indrefilet, mener grillmesteren.

- I tillegg er svinenakke og entrecôte «vanskeligere» å få tørt på grillen, avslutter Nykvist.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer