Markiser forlenger sommeren

Kanskje du vil skjerme for solen, eller kanskje det er regnet du søker ly fra. Uansett kan en markise være god å ha. Vil du ha markiser til påske bør du begynne å planlegge nå.

Publisert
Sist oppdatert


Markiser har vært brukt i Norge siden 1800-tallet. I gamle dager ble markisene heist opp med snorer, og brukt kun om sommeren. Om vinteren ble de tatt ned for at de ikke skulle bli ødelagt. I dag er markisen blitt et helårsprodukt, og en del av husets fasade. Markisen er også under stadig utvikling: Ifølge Kåre Tornes i Heto Markiser blir det drevet kontinuerlig forskning på solskjerming.

Tornes forklarer at det er fire hovedtyper av markiser: Terrassemarkiser, vindusmarkiser, balkong- eller fasademarkiser og kurvmarkiser.

- Generelt ser vi at det er terrassemarkiser det går mest av, sier Nina Jeremic i Kjells Markiser til DinSide. - Vindusmarkiser selges det mindre av, nå er det utvendige persienner som har tatt over.

Terrassemarkise fra Heto Markiser. Foto: www.heto-markiser.no
Terrassemarkise fra Heto Markiser. Foto: www.heto-markiser.no Vis mer


Gode markisegrunner

En terrasse- eller balkongmarkise er som et fleksibelt tak, som kan tas inn og ut etter behov.

Det er flere grunner til å kjøpe markiser. Den mest opplagte grunnen er at den skygger for sterk sol når du sitter på terrassen, i hagen eller på balkongen, dessuten er den som en gigantisk paraply når det regner. Og det gjør det jo rett som det er om sommeren. Det er like irriterende hver gang grillfesten må avlyses før du får stekt den første pølsa, bare på grunn av noen regndråper.

Det kan også være estetiske grunner til å kjøpe en markise. Kanskje huset ditt trenger en ansiktsløftning - med markiser får huset et helt nytt utseende.

Vindusmarkiser er praktiske som solskjerming. Ikke bare slipper du at solen gir gjenskinn i TVen eller i datamaskinen, du slipper også blending og bleking. Ifølge Heto Markiser slipper 1m2 vindusplass mot sør inn så mye som 1000 watt solvarme midt på sommeren - det samme som en kraftig panelovn ved hvert vindu. Uten solavskjerming stiger innetemperaturen raskt til 10-15 grader over utetemperaturen. Da stiger også energiforbruket for kjøling i lokalene.

Markiser kan også øke verdien på huset eller leiligheten din. - Vi ser at det står i boligannonser at leiligheten har to år gamle markiser for eksempel. Disse er fort verdt en 15-20.000, så da er det en klar verdi, sier Glenn Stabe, salgskonsulent i Kjells Markiser.

Balkongmarkise fra Markisekonsulenten. Foto: www.markisekonsulenten.no
Balkongmarkise fra Markisekonsulenten. Foto: www.markisekonsulenten.no Vis mer


Hvordan gå frem

- Når du har bestemt deg for å kjøpe markiser, kommer salgskonsulenten hjem til deg for å måle opp, vise frem modeller og farger, og forskjellige typer markiser. Du velger hva du vil ha, hva slags type motor, og om du vil ha montering. Vi gir deg et tilbud på stedet, forklarer Stabe til DinSide.

En markise er skreddersydd for ditt behov. Derfor anbefales det at oppmålingen blir gjort av en fagmann, slik at det ikke blir feil. Dette tar markisefirmaet seg av.

Det finnes selvfølgelig forskjellige typer kvalitet på duken. - Våre duker er laget av 100 prosent akryl, som er vevd så tett at den veier 300 gram per kvadrameter, sier Stabe. - Den er ferdig impregnert, og så lenge den er vedlikeholdt riktig, kan den fint vare i 20-25 år.

Her kan du lese mer om vedlikehold av markiser.

Krav til veggen

For å montere markiser må man kunne bore i veggen uten at den raser ned. Har man et trehus bør ikke veggen være tørr og forfallen, eller råtten. Gamle murhus kan være et problem. Men som regel kan det meste løses - man kan forsterke veggen eller feste markisene med en spesiell sementblanding.

Glenn Stabe har bare hørt om et par tilfeller hvor en markise har falt ned. - Markisene var feilmonterte, sier han. - Det er svært sjelden at en markise faller ned.

Så for deg som er litt engstelig: Faren for å få markisen i hodet er minimal - dersom den er korrekt montert vel og merke.

Kjells Markiser. Foto: www.kjellsmarkiser.no
Kjells Markiser. Foto: www.kjellsmarkiser.no Vis mer


Motor eller manuell?

To ting du må ta stilling til når du velger markise er utseende og hvilken farge du vil ha, og om du skal ha manuell eller motorisert markise.

- Det mest trendy i dag er duse jordfarger, beige og grått, sier Jeremic. - Folk vil ha markiser som matcher huset sitt. Striper er som regel på vei ut, med mindre man skifter duk og vil beholde den samme stilen.

Den andre tingen du må forholde deg til er om du vil ha manuell eller motordreven markise. Velger du en manuell løsning kan du spare noen kroner men til gjengjeld må du stå og sveive for hånd.

- De fleste unner seg motordreven markise, som i tillegg er automatisk, sier Stabe.

Motoriserte markiser kommer i forskjellige varianter. Man kan for det første velge mellom en vippebryter og en impulsbryter. Vippebryteren er som en lysbryter, som man må stå og trykke på helt til markisen er helt ute eller helt inne. Impulsbryteren derimot, trykker man på i halvannet sekund, og så går markisen ned til et programmert endestopp. En slik impulsbryter fåes også som fjernkontroll. - Fjernkontrollen kan også fåes vann- og støtsikker, forklarer Stabe. - Det er praktisk for da kan man bruke den ute.

Men det stopper ikke der. Motoriserte markiser kan man få med sol- og vindautomatikk. Det vil si at markisen er så smart at den merker om det er mye vind, og dermed ruller seg inn automatisk, eller mye sol, og ruller seg ut av seg selv. - Det er mange som vil ha dette, både for når de er på jobb og når de er på ferie, sier Stabe. - Da kan man beskytte møbler og lignende mot falming, samtidig som man vet at markisen ikke blåser bort om det blir for mye vind.

Prisen på markisen

- Det er veldig store forskjeller i pris og kvalitet på de ulike produktene, så helt lett for folk å orientere seg er det ikke, sier Tornes.

Fordi alle markiser er forskjellige, og prisen avhenger av mange ting som størrelse, duk, motor, om du bor i hus eller leilighet, vanskelighetsgrad for montering, hvor langt det er til firmaets lager og så videre, så er det umulig å gi konkrete priseksempler. Vi anbefaler våre lesere å hente inn tilbud hos forskjellige firmaer.

- Skal man kjøpe en forholdsvis stor terrassemarkise, gjerne med motor og fjernkontroll, kommer prisen opp i mellom 15-25.000, ferdig montert, avhengig av modell og størrelse, sier Stabe. - En mindre markise med håndsveiv kommer godt under denne prisen.

Hvis du velger en markise med motor, må du ha en stikkontakt ute, hvis du ikke har det må du få en elektriker til å komme og montere det.

Nova kassettmarkise fra Kjells Markiser. Foto: www.kjellsmarkiser.no. Foto: Kjells Markiser
Nova kassettmarkise fra Kjells Markiser. Foto: www.kjellsmarkiser.no. Foto: Kjells Markiser Vis mer


Glede året rundt

Her til lands er vi ikke akkurat bortskjemt med alt for mye sol. Med en markise skal det være mulig å forlenge ute-tiden, men spørsmålet er da: Kan man sette opp varmeapparater under en markise - uten at markisen tar skade?

- Det er nok ikke så smart med gasstårn under markisen, sier Stabe. - Varmen stiger, og da kan markiseduken vide seg ut. Vi anbefaler heller stråleovner, hvor varmen ikke blir dirigert opp i duken. Da kan ma ha varme under markisen. Dessuten lager vi nå en modell med innebygd varme, og innfelte spoter i fronten.

Kjell Martin i Markisekonsulenten oppfordrer også til varsomhet når det gjelder varme under markiser. - Varme må brukes med stor forsiktighet, da brannsår og skader på duken kan oppstå ved feilaktig bruk, både ved bruk av grill med åpen flamme og terrassevarmere, enten med gass eller elektriske, sier han.

Når det gjelder garantien, er det ikke noe i veien for å bruke markisen året rundt, så lenge den er godt nok vedlikeholdt og det ikke snør. Markisen må monteres slik at vannet kan renne av den, hvis ikke vil duken utvide seg og man får ikke rullet den inn igjen. Om man ønsker kan man også få kjøpt et beskyttelsestak eller vannbrett som man monterer over markisen.


- Vi selger også en type markise som man ruller inn i en kasse. Denne markisen, som heter Nova, er veldig populær, sier Stabe.

Kilder: www.fasadeprodukter.no, www.heto-markiser.no, www.kjellsmarkiser.no, www.lady.no, www.markisekonsulenten.no, www.norsol.no, www.rexas.no, www.ripema.no, www.royalfabrikker.no, www.solskjerming.no.

Forsidebilder: Fasadeprodukter, Kjells Markiser og Norsol.

(Artikkelen ble første gang publisert på DinSide i april 2006.)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer