Maten din kan være pakket inn i gift

Matemballasje kan inneholde hormonforstyrrende stoffer.

Det hjelper ikke å velge økologisk om matvarene får gift i seg gjennom emballasjen ...  Foto: Colourbox.com
Det hjelper ikke å velge økologisk om matvarene får gift i seg gjennom emballasjen ... Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mel, melk, müsli og mikropopkorn. En dansk doktorgradsavhandling viser nå at det er stor sjanse for at polyfluorerte stoffer som brukes i matvareemballasje i papir og kartong kan smitte over på matvarene. Det melder den danske nettavisen Berlingske tidende. Det er spesielt polyfluorerte stoffer, også kalt polyfluorerte organiske forbindelser (PFC), som visstnok kan omdannes til hormonforstyrrende eller andre helseskadelige stoffer.

PFC får blant annet skylden for redusert fruktbarhet

Polyfluorerte stoffer finnes i en rekke produkter; blant annet møbler, tepper, Gpretex, vaskemidler, teflon og matemballasje, og denne doktorgraden har tatt for seg sistnevnte gruppe. PFCer brukes i papp- og papiremballasje for å unngå at de smuldrer opp eller suger til seg fett og vann.

Hormonforstyrrende stoffer: Forbrukerrådet vil forby disse produktene

32 prosent ukjente stoffer

Kjemikeren Xenia Trier fra Danmarks Tekniske Universitets Fødevareinstituttet (= DTU Fødevareinstituttet), som står bak doktorgradsavhandlingen, har utviklet en metode for å finne polyfluorerte stoffer i papp og papir gjennom forskning ved Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, KU-Life, og DTU Fødevareinstituttet. Denne metoden skal være svært effektiv og har påvist både kjente og hittil ukjente PFCer i papp og papir.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer