Alle matvarer har en holdbarhetsdato, men maten kan likevel bli dårlig før den angitte datostemplingen dersom du ikke lagrer maten riktig.
Tar du vare på maten som anbefalt, kan du likevel forlenge holdbarheten på den.
Vi har tidligere skrevet om syv geniale måter du kan gjøre dette på. Sjekk de gode tipsene i denne saken!
Fryseboksen er et must om du vil bevare maten over tid. Men her rår det en del misforståelser. For eksempel at det er mye mat som ikke kan fryses, ifølge Cecilie Maske, matrådgiver i Matprat.
Få hennes beste frysetips her.
Sleng det i fryseboksen

Hvor lenge holder kjøttet seg i fryseren?
-I utgangspunktet kan alle matvarer kan fryses – det er hvordan den skal brukes og hvordan den oppfører seg når den tiner som har betydning, understreker Maske.
For eksempel anbefales det ikke å fryse rå frukt og grønnsaker, men - skal de brukes rett i smoothies, så er det perfekt med fryste bananer, ananas, mango, kiwi, avokado og eple, ifølge eksperten.
Hun har mange frysetips på lager:
- Banan kan bli til sunn is: del den i to og stikk en ispinne inn i den ene enden, legg i fryseren noen timer – deilig svalende i sommervarmen.
- Druer kan fryses og brukes som isbiter i smoothiebowle og andre drikker, men egner seg ikke til opptining før servering.
- Nøtter kan det være lurt å putte i fryseren – de harskner lett, og får lenger liv om de fryses.
- Det samme gjelder mel, som utmerket godt kan fryses. Oppbevar det i en tett pose utenpå papirposen, og bruk det direkte fra fryseren.
- Smør kan fryses i cirka tre måneder
- Revet ost i holder seg tre-fire måneder i fryseren.
- Melk, yoghurt og rømme kan også fryses, men vil bli grynete ved opptining, og egner seg best i baking eller annen matlaging, for eksempel til pannekaker.
- Friske urter med myke stilker som dill, persille, gressløk og basilikum bør hakkes før de fryses. Du kan enten ha dem i små isterningbokser og helle på olje, eller i tette glass eller poser. Bruk dem direkte i maten og legg dem tilbake i fryseren før de begynner å tine.
- Rå brød- og kakedeig kan godt fryses. Det kan være nødvendig å bruke litt mer mel når det tiner.
- Pannekake- og vaffelrøre kan også fryses, men bør røres godt sammen før bruk.
- Hele egg kan ikke fryses – da vil skallet sprekke. Men sammenvispede egg, ren eggehvite og rene eggeplommer kan fint fryses. Eggerøre og omelett kan fryses, men det tar minst like lang tid å tine en fryst omelett enn å lage den fra bunnen.
- Kokte erter, bønner og linser kan også fryses, gjerne i porsjonsposer.
Genialt til pavlova
Matentusiast og bloggeren bak Frutimian.no, Marit Røttingsnes, fryser gladelig ned matvarer man skulle tro at ikke kunne fryses.

Seks ting du bør sjekke før du kjøper kjøleskap
- Når man baker får man ofte ekstra eggehviter til gode, og de er fine å fryse ned. Ha dem i en lufttett beholder og plasser i fryseren, tipser hun.
Eggehviter som har vært fryst, egner seg kjempefint å bruke neste gang man for eksempel skal lage en pavlova, ifølge Røttingsnes.
Bør ikke fryses
Men det er enkelte matvarer som egner seg dårlig i fryseren, mener ekspertene.
- Fete råvarer - som for eksempel makrell - harskner ganske fort i fryseren, så den må pakkes veldig godt inn, helt tett inntil fisken sånn at det ikke blir luftrom, råder Røttingsnes
Gode fryseregler
Råd fra Cecilie Maske, matrådgiver i Matprat:
- Maten maten man fryser inn bør være fersk og frisk – man kan ikke «redde» mat ved å legge den i fryseren.
- Vær veldig forsiktig med å fryse inn igjen kjøtt og fisk som har blitt tint, men ikke varmebehandlet. Det vil føre til en forringelse av råvaren, og sannsynligheten for at det har vokst bakterier på det tinte kjøttet er stor. Denne aktiviteten blir stoppet i fryseren, men setter i gang igjen når temperaturen stiger.
Av og til baker hun rundstykker med hele, innbakte egg i, som forhåndskokes før de puttes i rundstykkedeigen, og de kan ikke fryses.
- Hele, kokte egg får en merkelig konsistens etter frysing, forteller matbloggeren .
- En del grønnsaker - som tomater og agurk - kan ikke fryses. Da blir konsistensen helt ødelagt, legger hun til.
Også Maske understreker at både frukt og grønnsaker kan forringes i fryseren.
- Rå frukt, poteter og grønnsaker egner seg stort sett veldig dårlig til frysing, og bør forvelles før de blir lagt i fryseren. En del frukt kan, som nevnt, fryses og brukes direkte i smoothies, men om frukten tines vil den bli misfarget, klissete og udelikat, sier hun og legger til:
- Det samme skjer med poteter og grønnsaker. Vannet fryser i de ulike grønnsakene og gjør at celleveggene sprenges, og dermed forandrer de både utseende, smak og konsistens, forteller hun.

To smarte iskremtriks
Maske har også andre eksempler på mat som ikke bør fryses:
- Kremost, brunost, bløte og faste hvite oster anbefales heller ikke å fryse inn. Kremost og brunost vil bli grynete udelikate, men kan brukes for eksempel i sauser, og brunostrester kan smeltes om og bli til prim. Hvite oster vil også endre konsistens, og bør rives før de fryses.
- En del kaker, desserter og bakverk kan være vanskelige å fryse. Kaker med marengs vil bli seige og klissete, og desserter med mye gelatin i fyllet kan endre konsistens. Smuldrepaier og andre bakverk med topping kan også bli klissete og udelikate.
- Majones egner seg ikke til frysing – den vil skille seg.
