Fryse ned mat

Maten du ikke visste at du kan fryse ned

Mel og nøtter i fryseboksen? Ja, det går helt fint.

LEGG DET I FRYSEBOKSEN: Det er mye mat man kanskje ikke er klar over at kan lagres i fryseboksen - for eksempel mel og nøtter. I artikkelen under får du flere, gode tips. Foto: Linn Merete Rognø.
LEGG DET I FRYSEBOKSEN: Det er mye mat man kanskje ikke er klar over at kan lagres i fryseboksen - for eksempel mel og nøtter. I artikkelen under får du flere, gode tips. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Alle matvarer har en holdbarhetsdato, men maten kan likevel bli dårlig før den angitte datostemplingen dersom du ikke lagrer maten riktig.

Tar du vare på maten som anbefalt, kan du likevel forlenge holdbarheten på den.

Vi har tidligere skrevet om syv geniale måter du kan gjøre dette på. Sjekk de gode tipsene i denne saken!

Fryseboksen er et must om du vil bevare maten over tid. Men her rår det en del misforståelser. For eksempel at det er mye mat som ikke kan fryses, ifølge Cecilie Maske, matrådgiver i Matprat.

Få hennes beste frysetips her.

Sleng det i fryseboksen

-I utgangspunktet kan alle matvarer kan fryses – det er hvordan den skal brukes og hvordan den oppfører seg når den tiner som har betydning, understreker Maske.

For eksempel anbefales det ikke å fryse rå frukt og grønnsaker, men - skal de brukes rett i smoothies, så er det perfekt med fryste bananer, ananas, mango, kiwi, avokado og eple, ifølge eksperten.

Hun har mange frysetips på lager:

 • Banan kan bli til sunn is: del den i to og stikk en ispinne inn i den ene enden, legg i fryseren noen timer – deilig svalende i sommervarmen.
 • Druer kan fryses og brukes som isbiter i smoothiebowle og andre drikker, men egner seg ikke til opptining før servering.
 • Nøtter kan det være lurt å putte i fryseren – de harskner lett, og får lenger liv om de fryses.
 • Det samme gjelder mel, som utmerket godt kan fryses. Oppbevar det i en tett pose utenpå papirposen, og bruk det direkte fra fryseren.
 • Smør kan fryses i cirka tre måneder
 • Revet ost i holder seg tre-fire måneder i fryseren.
 • Melk, yoghurt og rømme kan også fryses, men vil bli grynete ved opptining, og egner seg best i baking eller annen matlaging, for eksempel til pannekaker.
 • Friske urter med myke stilker som dill, persille, gressløk og basilikum bør hakkes før de fryses. Du kan enten ha dem i små isterningbokser og helle på olje, eller i tette glass eller poser. Bruk dem direkte i maten og legg dem tilbake i fryseren før de begynner å tine.
 • Rå brød- og kakedeig kan godt fryses. Det kan være nødvendig å bruke litt mer mel når det tiner.
 • Pannekake- og vaffelrøre kan også fryses, men bør røres godt sammen før bruk.
 • Hele egg kan ikke fryses – da vil skallet sprekke. Men sammenvispede egg, ren eggehvite og rene eggeplommer kan fint fryses. Eggerøre og omelett kan fryses, men det tar minst like lang tid å tine en fryst omelett enn å lage den fra bunnen.
 • Kokte erter, bønner og linser kan også fryses, gjerne i porsjonsposer.

Genialt til pavlova

Matentusiast og bloggeren bak Frutimian.no, Marit Røttingsnes, fryser gladelig ned matvarer man skulle tro at ikke kunne fryses.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer