Mathilde innså krisen: - Faen

Da Dagbladets Mathilde Lea sto opp for å ta seg en varm dusj lørdag morgen, innså hun hva som hadde skjedd.

IKKE FORNØYD: Mathilde Lea tipset undertegnede raskt om hva som hadde skjedd i leiligheten hennes over natta. Foto: Mathilde Lea
IKKE FORNØYD: Mathilde Lea tipset undertegnede raskt om hva som hadde skjedd i leiligheten hennes over natta. Foto: Mathilde Lea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet-journalist Mathilde Lea sto opp lørdag morgen, og gledet seg til morgenkaffen og en varm dusj. Det måtte hun se langt etter.

- Jeg sto opp lovlig seint i dag, fordi jeg har fri. Mens jeg lå i senga, så jeg det tikket inn pushmeldinger om fryste rør i Oslo, men tenkte ikke noe mer over det. Da jeg tuslet inn på kjøkkenet for å koke meg vann til kaffe, var det plutselig ikke noe vann i krana mi, sier Lea til DinSide.

Hun forsøkte å skru på de forskjellige kranene i leiligheten, men det kom ikke vann ut fra noen av dem.

- Jeg tenkte: «Faen svarte, det har skjedd meg også. Typisk». Dette er krise for meg. Ikke med tanke på drikkevann, men jeg får ikke dusjet. Og jeg har tilbrakt de siste dagene i huleboer-modus, fordi det har vært så sjukt kaldt ute og jeg har hatt fri, sier Lea.

Hun forteller at hun heldigvis har mer enn nok vann lagret på halvannenliters flasker, men det hadde aldri slått henne at dette kunne skje.

- Vannet har jeg lagret i tilfelle større kriser, fordi det er anbefalt av myndighetene, sier Lea.

Frykter doen

Aller helst skulle hun kokt opp alt vannet og brukt det til et bad, men det tenker hun at ikke er så fornuftig. Om hun bruker det til drikkevann og matlaging skal det holde i en ukes tid, ifølge henne selv.

- Det jeg er mest redd for, er toalettet. Der går det nok en del vann med, hvis jeg skal greie å få spylt ned. Får jeg magesjau nå, har jeg et problem.

DÅRLIG NYTT: Ser taket på boligen din slik ut? Da bør du ta grep. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Samtidig har hun flere problemer i hjemmet. Lea varmer opp leiligheten med gass, men gikk tom like før kuldebølgen traff Oslo fredag.

- Det er ikke måket i gata der jeg bor, så jeg turte ikke ta sjansen på å kjøre en leiebil inn i 30 centimeter dypsnø. Derfor må jeg holde meg til elektrisk oppvarming i stedet.

Dagbladet-journalisten forteller at leiligheten holder rundt 17-20 grader for øyeblikket, men at badet blir mye kaldere.

- Kaldere på badet

- Det er badet som er problemet. Den ene veggen går mot en slags yttervegg av mur og er ekstremt kald. Det er den samme veggen hvor vannlåsen ligger, lærte jeg i dag.

Selv om varmekablene står på 30, er det langt kaldere inne på badet, og på natta senkes temperaturen med rundt sju grader, ifølge Lea.

- Det skulle være nok til å unngå at det fryser, men det var tydeligvis ikke det i natt.

Hun forteller at vaktmesteren i bygget har vært på besøk, og de prøver først å fyre på med vifteovn rett mot den kalde veggen, for å se om det hjelper.

- Hvis ikke må jeg vel stille meg i rørleggerkø, sammen med de andre stakkarene med fryste rør, sier Lea.

Rørlegger: - Våknet til 70 ubesvarte anrop

Vi opplever iskald helg, og de kaldeste stedene kan det faktisk bli under minus 30. Sibirkulda som nå herjer, øker også risikoen for frosne vannrør hjemme hos folk.

Lørdag morgen var det tydelig at akkurat dette hadde skjedd med flere, ikke bare for Dagbladets Mathilde Lea.

AVRIM FRYSEREN: Kulda er egentlig ganske fin, den kan du nemlig utnytte til din fordel! Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Til DinSide forteller Marius Rui, daglig leder i rørleggerbedriften Vinderen Rør i Oslo, at det er mange som har problemer.

- Jeg tror jeg våknet opp til 70 ubesvarte anrop i dag fra folk. Vi er vant til mye pågang og regnet med at det ville bli mye trøkk, men det var litt sjokkerende, forteller han lørdag formiddag.

Rui forteller at de jobber på spreng, men at de ikke rekker rundt for å hjelpe alle.

RØRLEGGER: Marius Rui. Foto: Privat
RØRLEGGER: Marius Rui. Foto: Privat Vis mer

- Det er viktig at man hjelper alle som trenger det. Kan man løse dette på egen hånd, er det til hjelp for alle - og vi får hjulpet de som virkelig trenger hjelp.

- Så hva kan man egentlig gjøre for å unngå at rørene fryser?

- For å være føre var bør man få opp varmen i de rommene man vet har vannrør, enten rørene er synlig eller inne i veggen. Det er også lurt å åpne kranene og tappe ut vann for å unngå at vannrørene fryser, men det er viktig å holde seg hjemme for å følge med og bruke vifter som sirkulerer godt.

FRYSTE RØR: Disse tipsene bør du følge for å unngå frosne vannrør nå som det blir veldig kaldt ute. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Prøv dette

Hvis man har et fryst vannrør, vil det bli full stopp i krana. Men det er noen triks man kan prøve selv.

- Hvis du får et fryst vannrør må det tines. Det kan gjøres med ytre påvirking av varme eller hvis man har et rør-i-rør-system kan man trekke luft fra den ene sida til den andre via dette ytterrøret på systemet, men man må ha fri tilgang på varme på hver side. Dette er en metode som flere har suksess med allerede.

Er man usikker på hva som bør gjøres oppfordres man til å kontakte fagfolk.

- Det er enkelte tabber man bør unngå. Ikke sett en varm vifte mot veggen, man må fortsatt huske på brannsikkerhet og at det kan bli lekkasjer.