Hva det innebærer å spise sunt er gjerne omdiskutert, og det meste er heller ikke sunt å få i seg om du overdriver inntaket.
Samtidig er det noen matvarer der det er kjent at de har et innhold som kan være skadelig, og som man dermed bør begrense inntaket av.
Her har vi samlet noen av de vanligste matvarene dette gjelder, og informasjon om på hvilken måte disse stoffene kan være skadelige.
Ris inneholder helseskadelig arsen
Ris og forskjellige produkter laget av ris, deriblant riskaker, inneholder grunnstoffet arsen i organisk eller uorganisk form. Ifølge Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), kan uorganisk arsen være helseskadelig hvis du får i deg for mye, og kan føre til sykdommer som hudkreft og lungekreft.
De skriver videre at de matvarene som inneholder mest uorganisk arsen, er ris og risprodukter. Riskaker er ikke anbefalt spist av små barn av Mattilsynet, fordi dette er et produkt med et ekstra høyt innhold av arsen.
Det er også greit å være klar over at fullkornsris og naturris ofte inneholder mer arsen enn hvit ris, noe blant annet tyske Ökotest slår fast etter sin test av innholdet i 21 risprodukter i sommer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger