Matvarene med skadelig innhold

Mange helt vanlige matvarer inneholder stoffer som kan være helseskadelige for deg ved for store inntak. Her er noen typiske eksempler.

GIFTSTOFFER: Visste du at helt vanlige matvarer kan inneholde skadelige stoffer som du bør begrense inntaket av? Foto: NTB. Video: Berit B.Njarga. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva det innebærer å spise sunt er gjerne omdiskutert, og det meste er heller ikke sunt å få i seg om du overdriver inntaket.

Samtidig er det noen matvarer der det er kjent at de har et innhold som kan være skadelig, og som man dermed bør begrense inntaket av.

Her har vi samlet noen av de vanligste matvarene dette gjelder, og informasjon om på hvilken måte disse stoffene kan være skadelige.

Ris inneholder helseskadelig arsen

Ris og forskjellige produkter laget av ris, deriblant riskaker, inneholder grunnstoffet arsen i organisk eller uorganisk form. Ifølge Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), kan uorganisk arsen være helseskadelig hvis du får i deg for mye, og kan føre til sykdommer som hudkreft og lungekreft.

De skriver videre at de matvarene som inneholder mest uorganisk arsen, er ris og risprodukter. Riskaker er ikke anbefalt spist av små barn av Mattilsynet, fordi dette er et produkt med et ekstra høyt innhold av arsen.

Det er også greit å være klar over at fullkornsris og naturris ofte inneholder mer arsen enn hvit ris, noe blant annet tyske Ökotest slår fast etter sin test av innholdet i 21 risprodukter i sommer.

For å redusere mengden uorgansik arsen i risen anbefaler Matportalen å bruke ekstra mye vann under koking, og å helle av overskuddsvannet når risen er ferdig kokt.

Akrylamid i potetgull, knekkebrød og kaffe

Matvarer som inneholder stivelse kan danne stoffe akrylamid når de blir stekt. Dette er et sannsynlig kreftfremkallende stoff. De viktigste kildene i kosten er ifølge Folkehelseinstituttet kaffe, brød, knekkebrød og stekte potetprodukter - og særlig stekte potetprodukter som potetchips og pommes frites har et gjennomgående høyt innhold av akrylamid, skriver FHI. I 2019 fant Forbrukerrådet dessuten høye akrylamidnivåer i forskjellige kjekstyper, ifølge Dagbladet.

Mengden akrylamid som dannes i maten skal også avhenge av blant annet steketid og steketemperatur.

Akrylamid kan både være kreftfremkallende og dessuten skade nervesystemet.

Kvikksølv i fisk

Å spise fisk er i utgangspunktet sunt - men heller ikke fisk bør spises i overdrevne mengder på grunn av innholdet av kvikksølv.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) skriver på sine nettsider at kvikksølv er et giftig grunnstoff og en miljøgift, og at den organiske forbindelsen metylkvikksølv, som finnes i fisk, er mer giftig enn uorganisk og metallisk kvikksølv. Kvikksølv kan skade nervesystemet og finnes i alle fiskeslag.

Vil du spise fisk for helsefordelene det gir, bør du ifølge EFSA begrense inntaket av fisk med et høyt kvikksølv-innhold. Tunfisk og sverdfisk er eksempler på fiskesorter med et høyt kvikksølvinnhold. Samtidig skriver VKM at fordelene av å spise fiskeartene torsk, oppdrettslaks og makrell klart oppveier den ubetydelige risikoen som dagens nivåer av miljøgifter inkludert kvikksølv, og andre kjente fremmedstoffer i fisk representerer.

Fisk som kan inneholde relativt mye kvikksølv er stor innlandsfisk som har annen fisk som føde. Dette kan omfatte gjedde eller abbor over cirka 25 cm, ørret over én kilo eller røye over én kilo. Gravide, ammende og små barn under fem år advares mot å spise ferskvannsfisk fra selvfangst i det hele tatt, skriver Matportalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer