Slik lager du et enkelt vedstativ

Med dette vedstativet blir det ryddigere og bedre plass

Det er enkelt å bygge et vedstativ, så slipper du at veden ligger og flyter. 

Med dette vedstativet blir det ryddigere og bedre plass
Publisert

Kulden er allerede på plass i norske hjem og flere hus og leiligheter fylles opp med ved. Men ved kan fort ta mye plass hvis du ikke får organisert den.

Dette trenger du:

  • Lekter, 48x48 millimeter
  • Drill
  • Treskruer
  • Sag
  • Målebånd

Lag deg et enkelt stativ til å stable veden i og få bedre plass til andre ting og mer ved.

Det er viktig at veden er tørr når du fyrer. Har du nettopp felt trærne og skal stable den ute til tørk? Her er en oppskrift på det.

Sag til alle lengdene

Her er det kun brukt lekter på 48 x 48 millimeter. Ønsker du å lage en mindre versjon til stuen kan du bytte ut de korteste lektene med rundstokk eller mindre lekter.

GJØR ALT KLART: Sag til alle delene du trenger først så kan du sette delene sammen som et byggesett. FOTO: Simen Søvik
GJØR ALT KLART: Sag til alle delene du trenger først så kan du sette delene sammen som et byggesett. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Dette stativet er en meter bredt og 1,30 meter høyt. Dybden er 30 centimeter. Du trenger fem lengder på en meter – den femte skal ligge i midten nede slik at kortere kubber ikke faller gjennom.

Hvert hjørne trenger ett bein på 1,30. For å finne lengden på de korte lektene tar vi 30 centimeter minus tykkelsen på to lekter – 30 centimeter minus 9,6. Gjør det enkelt og si 20 centimeter lengder. Av disse trenger du åtte stykker.

Sag til alle delene og finn frem treskruer som går gjennom en lekte pluss en halv.

Fest sammen delene

KAN TILPASSES: Lag rammene slik at de passer inn i din bod. FOTO: Simen Søvik
KAN TILPASSES: Lag rammene slik at de passer inn i din bod. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Lag to rammer. Sett sammen bein og lengdene på en meter med beinene på utsiden.

SKRU SKRÅTT: Fest rammene ved hjelp av en kortere lengde på kortsiden. Sett inn skruen skrått så treffer du ikke den andre skruen. FOTO: Simen Søvik
SKRU SKRÅTT: Fest rammene ved hjelp av en kortere lengde på kortsiden. Sett inn skruen skrått så treffer du ikke den andre skruen. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Fest rammene sammen ved hjelp av de korte lengdene. Skrå skruen når du fester delene sammen, da unngår du å skru inn i den andre skruen.

Stiv av stativet

Når rammen er festet i topp og bunn på begge sider setter du inn to korte lengder på begge sider. Her kan du skru rett gjennom beinet.

MALING?: Skal stativet være synlig kan det males i den fargen du ønsker. FOTO: Simen Søvik
MALING?: Skal stativet være synlig kan det males i den fargen du ønsker. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Til slutt legger du inn den siste en meters lengden på bunnen og fester den mellom de to rammene.

Flere muligheter

Ønsker du et mindre stativ til å ha ved siden av peisen kan du bruke følgende mål: 70 centimeter høyt, 40 centimeter bredt og 30 centimeter dypt. Mal den gjerne i den fargen du ønsker.

Har du stativet i boden kan du legge en plate over og bruke plassen som en ekstra hylle.

MULIGHETER: Du kan lage stativet mindre og ha det i stuen ved siden av peisen. Eller legg en hylle på toppen. Da kan du lagre andre ting og utnytte plassen bedre. FOTO: Simen Søvik
MULIGHETER: Du kan lage stativet mindre og ha det i stuen ved siden av peisen. Eller legg en hylle på toppen. Da kan du lagre andre ting og utnytte plassen bedre. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer