Med eller uten megler?

Eiendomsmeglere er sjokkerte over at Forbrukerrådet mener boligsalg er noe alle kan klare.

©PHOTOPQR/LE TELEGRAMME/Claude Prigent ; PONT LABBE le 14/04/2005 ;  Agence immobiliere, immobilier, achat dune maison, remise des clefs. Foto: colourbox.com
©PHOTOPQR/LE TELEGRAMME/Claude Prigent ; PONT LABBE le 14/04/2005 ; Agence immobiliere, immobilier, achat dune maison, remise des clefs. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide publiserte i forrige uke en artikkel om hvordan man kan selge boliger billigst mulig.

Flere eiendomsmeglere er sjokkerte over Forbrukerrådets uttalelser i den forbindelse.

Jarle Vinje, som er rådgiver i Forbrukerrådet, sa blant annet dette til DinSide:

”I Norge betaler man vel mye til eiendomsmeglere. Timepriser på flere tusen kroner er helt hinsides."

"Flere burde prøve å selge boligen sin selv. Det er noe de fleste kan klare, bare de setter av godt med tid og går forsiktig frem. Man trenger egentlig ikke eiendomsmegleren i det hele tatt.”

- Her synes jeg Forbrukerrådet går langt over streken. Hvis Jarle Vinje mener at alle kan sette seg inn i regelverket for salg av boliger, så tar han i mine øyne en utrolig stor risiko. Jeg synes det også er bekymringsfullt at personer med slike funksjoner, helt uten ansvar, kan bagatellisere omfanget av jobben som gjøres når en bolig skal selges. Forbrukerrådet har en veldig stor kraft ut i markedet, og når en representant går ut på denne måten så gir det kraftige signaler, uttaler administrerende direktør i Eie eiendomsmegling, Christian Dreyer.

Markedsdirektør i DnBNOR Eiendom, Rune Garborg, er også forbauset over Vinjes uttalelser.

- Det er både oppsiktsvekkende og alarmerende at Forbrukerrådet anbefaler folk å selge boligene sine selv. Jeg har vært i denne bransjen i åtte år, men ville likevel aldri vurdert å selge min egen bolig. Boligsalg er en risikosport for folk flest.

Både Garborg og Dreyer påpeker at myndighetene nå krever tre års utdannelse for eiendomsmeglere.

- Hvorfor skulle de gjøre det dersom jobben faktisk er så enkel som Vinje beskriver den?

- Dette er en skuffende holdning fra Forbrukerrådet, og vi håper dette ikke er deres offisielle mening, uttaler Dreyer.

- Kjøp og salg av bolig er noe av det viktigste i folks liv. Det er helt avgjørende å gjennomføre en profesjonell budrunde for å få en god pris. At Forbrukerrrådet gir forbrukere så naive råd som dem Vinje her kommer med, er bekymringsverdig, mener Garborg.

Videre reagerer han på Vinjes uttalelse om at eiendomsmeglere tar seg altfor godt betalt.
- Norge har faktisk noen av de billigste meglerhonorarene i Europa, sier han.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer