Med Gud på hybeljakt

Vi testet hvilke studenter huseiere helst vil ha inn i sokkelen sin. Frøken Bilbelstripp er den klare vinneren.

Publisert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Studentenes årvisse jakt etter tak over hodet er i gang. På de fleste studiesteder er konkurransen om hyblene knalltøff.

For å markere seg i mylderet av hybelsøkende, tas det i bruk mange virkemiddel. "Redd for innbrudd når huset er tomt?", " Fem røde roser til dem som kan skaffe oss leilighet", "Meget pen politistudent". Dette er bare noen av overskriftene vi fant på FINN Eiendom sine annonsesider for boligsøkende. Til og med utseende fremheves for å sikre seg bolig.

Avslørende test

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Vi har selv testet hvilken boligannonser som slår best an i hovedstadens boligmarked. Testen utførte vi ved at vi satte inn bolig søkes –annonser i Aftenposten Aften tre dager. Testen ble utført i fjor sommer, men lite tyder på at "reglene" på leiemarkedet har endret seg nevneverdig.

Hver dag hadde vi inne to annonser. I den ene var vi gutt på jakt etter hybel, i den andre var vi jente. For øvrig var premissene identiske.

Første dag annonserte vi etter bolig til en rolig, kristen, avholden ikke-røyker, som gjerne tok i et tak i huset. Den andre dagen hadde vi inne to nøytrale annonser, der vi søkte etter hybel til student som var sikker betaler. Siste dagen slo vi ut håret, og søkte etter bolig til to sosiale studenter med hund.

Populære kristenfolk

Vi forventet ulik respons de ulike annonsedagene. Og det fikk vi. Det er vel neppe noen bombe at rolige, kristne ikke-røykere er populære blant huseiere med et ledig rom. I dette tilfellet fikk den kristne jenta nesten tre ganger så mange svar som en nøytral annonse.

Vil du lese mer om hvordan de tre annonsene var utformet, og hvilken respons vi fikk på dem, klikker du på de tre lenkene i boksen til høyre.

Jenter vinner

En annen klar tendens vi så, er at jenter er klart mer populære enn gutter. De tre annonsene som var underskrevet av jenter, fikk til sammen 34 svar. De samme annonsene for gutter fikk bare 16 svar.

Er du kristen, ikke-røykende jente, stiller du med andre ord sterkt. Tilbyr du deg i tillegg å gjøre husarbeid, er du uslåelig. Mange av dem som ringte den første annonsedagen, fremhevet at de trengte litt hjelp til vasking eller barnepass.

Husarbeid krymper leia

Vi satte en øvre grense for husleia på 4000 kroner. De fleste som ringte inn operererte med en leie på 3000 - 3500 kroner. Da tilbød de i ett rom i kjelleren eller på loftet, der du gjerne delte bad og kjøkken med en annen person. Vi fikk så å si ingen tilbud om separate ett-romsleiligheter.

Har du dårlig med penger, kan du krympe husleia ganske drastisk ved å ta i et tak for utleier. Vår kristne venninne fikk tilbud om å bo gratis i Holmenkollen, mot at hun passet de to barna i familien.

Kjæledyr = stum telefon

Er du ikke fromheten selv, men derimot ganske glad i fest og moro? Da bør du enten søke deg inn på et studenthjem, eller trå litt forsiktig i annonsen. Det krydde ikke akkurat av tilbud til den sosiale gladjenta. Faktisk fikk hun ikke ett eneste lite tilbud, ikke engang fra et bofellesskap.

Nå skal vi ikke glemme at gladjenta ifølge annonsen også hadde hund. Og kjæledyr har vel aldri vært hushaienes drøm.

Vurdert bofellesskap?

Vårt råd til deg som søker hybel, er at du bør tillate seg å være litt taktisk. Er du et sosialt festmenneske, er det ikke sikkert at du trenger å skrive det i annonsen. Du trenger heller ikke opplyse om at du tar en drink i ny og ne. Vil du lese mer om hva du kan gjøre for å komme først i hybelkøen, kan du klikke her.

Kanskje har du ikke engang lyst til å bo på hybel i en families villa. Da kan bofellesskap være løsningen. Vil du lese våre tips til hvordan du kan få plass i et kollektiv, klikker du på denne lenken: Slik får du plass i drømmekollektivet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer