Farlig vedfyring

- Meget giftig og kreftframkallende

Fyrer du med dette, ødelegger du ikke bare for seg selv, men også naboer og miljøet, advarer forsker.

FARLIG FYRING: Brenner du avfall som plastikk og papir, aviser og impregnert treverk i vedovn, avgis en suppe av komponenter og kjemikalier til røykgassene. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uansett hvor mye du strever med å få skikkelig fyr i peisen; du bør for all del ikke bruke egge- eller melkekartong som «tennbrikett».

Ikke bare kan det ødelegge ovnen, det kan også få svært alvorlige konsekvenser for helsen din.

- Samles opp i kroppsvev

For brenner du avfall som plastikk og papir, aviser og impregnert treverk i vedovn, avgis en suppe av komponenter og kjemikalier til røykgassene, ifølge Morten Seljeskog, forsker ved SINTEF Energi.

Blekk og fargestoffer, og dekkplastikk brukt på papir og kartong, bidrar til denne giftige miksen, med blant annet dioksiner, opplyser forskeren.

- Dioksiner er en meget giftig kreftframkallende kjemikalie som ikke brytes ned i naturen og som samler seg opp i kroppsvev hos både mennesker og dyr. Om man ikke nødvendigvis får så mye av disse stoffene direkte inn i huset, vil slike kjemikalier slippe ut via røyken, ut gjennom pipa, og avsettes i omgivelsene, sier Seljeskog.

Hele poenget med et avfallsanlegg, til forskjell fra en vedovn, forteller han, er at det opererer i et temperaturområde som tar knekken på blant annet dioksiner, samt at det også har andre former for rensing.

- Brenner du ofte husholdningsavfall i vedovnen, får du i tillegg et problem med at giftige og kreftframkallende stoffer konsentreres opp i asken, samt innvendig på flater i ovnen og pipa, sier Seljeskog.

- Da bør du absolutt ikke bruke asken hverken i hagen eller i grønnsakbedet, eller til å strø isen med. Egentlig er asken da et spesialavfall som heller ikke kan kastes i vanlig avfallsdunk, legger han til.

- Mennesker har omkommet

Som et eksempel på hvordan det kan gå når omstendighetene er til stede, altså for dårlig lufting i kombinasjon med dårlig forbrenning, refererer Seljeskog til den mye omtalte grottefesten sommeren 2020, som ble holdt i en avstengt og sanert bunker på St. Hanshaugen i Oslo, hvor hundrevis av ungdommer deltok.

I forkant hadde arrangørene brutt seg inn i en bunker og etablert en provisorisk inngang gjennom en luke. Inne i bunkeren plasserte de et dieselaggregat i et rom som var forsøkt avstengt med gaffateip og superlim. Da døra inn til rommet der aggregatet sto ble brutt opp i løpet av natta, spredte det seg eksos i grotta.

Flere mistet bevisstheten som følge av alvorlig karbonmonoksidforgiftning. 25 personer ble brakt til sykehus, og to av festdeltakerne pådro seg alvorlige skader.

Heldigvis var det ingen som døde, men i noen tilfeller har mennesker omkommet innendørs, enten ved feil bruk av vedovn eller grill, opplyser Seljeskog.

- Da har man gjerne vært eksponert for CO gjennom natta. En kortvarig eksponering for en høy CO-konsentrasjon kan være uproblematisk, mens en langvarig eksponering for CO i lavere konsentrasjoner kan gi alvorlig forgiftning, forteller forskeren.

- Likevel, dagens ovner og bygg, gjør at sjansen for å bli forgiftet av CO som slipper inn i rommet er minimal, legger han til.

Kan forårsake pipebrann

En annen ting med lett brennbare materialer i større mengder, som plast, papir og kartong, er at oven kan overtenne og gi temperaturer på nivåer som kan sette i gang en pipebrann, advarer forskeren.

Brenner du i tillegg avfall som inneholder mye fuktighet, er det vanskelig i det hele tatt å opprettholde noe du kan kalle forbrenning:

- Du får det som kalles for ulmeforbrenning, hvor det knapt er flammer, og hvor utslippene er skyhøye, noe som godt kjennes på lukten, forklarer Seljeskog videre.

- Brenner du regelmessig avfall, enten det er i hagen eller i en vedovn, ødelegger du ikke bare for deg selv, men belaster både naboer og miljø med giftstoffer og partikler, legger han til.

Ødelegger ovnen

Et annet argument for ikke å brenne andre ting enn rent tørt trevirke i ovnen din er at den rett og slett ikke er godkjent for dette, hverken med hensyn til miljø eller brannsikkerhet, ifølge Seljeskog.

Flere produsenter opplyser tydelig om dette på sine nettsider, og det nevnes gjerne i ovnens bruksanvisning, ifølge forskeren.

- Skulle det skje noe med ovnen din, som følge av at du har fyrt med avfall, står du da helt uten noen form for forsikring. Har ovnen din i tillegg katalysator, er brenning av avfall, eller stort sett alt annet enn ren tørr ved, den beste måten å ta knekken på denne på, understreker Seljeskog

Jo bedre ovnen eller peisen fungerer, desto bedre blir inneklimaet, presiserer Kai Gustavsen, fagsjef inneklima ved Norges Astma- og allergiforbund.

- Dersom du har en vedovn produsert før 1998 bør du skifte til en som er ny og rentbrennende. I mellomtida bør du sjekke at røyk ikke siver ut mellom elementene, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer