Meglerne setter ned prisene

Tregt marked blir til kjøpers marked.

Publisert
Sist oppdatert
...denne boligen får jeg!Ine Birgitte Dalseg, glad boligkjøper


Ine Birgitte Dalseg (31) fikk Grünerløkka-leiligheten til utrolige 180.000 kroner under takst.

- Det var visning to helger på rad. Allerede første helg la jeg inn et bud litt under takst, som ikke ble akseptert av selger. Det hadde nemlig blitt solgt en leilighet i gården to uker før, som gikk til takst, og denne selgeren ville ha det samme, sier Dalseg.

- Neste helg la jeg inn et et bud som var enda lavere. Budrunden gikk og til sist fikk jeg tilslag og det 15.000 kroner under mitt første bud.

- Dette er en gammel gård fra 1890-tallet som er litt skjev, men veldig sjarmernede. Når markedet synker, så er det de litt mindre gode prospektene som går tregest, er Dalsegs konklusjon.

0,1 prosent prisvekst i april, men prisene går trolig ned

Ny pris


Finn.nos boligseksjon minner nå om et januarsalg på kjøpesenteret. Med søkeordet "Ny pris" på Finn.no får man i skrivende stund opp 710 treff. Og de nye prisantydningene ligger flere hundre tusen kroner under verditakst eller prisantydning ved første visningsrunde.

 • 200.000 kroner i avslag for eiendom i Sandefjord
 • Hus i Bergen 410.000 kroner under takst
 • Hus på Rodeløkka i Oslo, 900.000 kroner under takst
 • Rekkehus i Tromsø 200.000 i avslag
 • - Vi forsøker å få folk til visning, sier megler Kjell Bugge, megler ved Meglerhuset i Tromsø til Dinside.

  Folk kjøper bolig som aldri før, var Norges Eiendomsmeglerforbunds gladmelding da deres boligprisstatistikk ble lagt frem i forrige uke. Omsetningshastigheten har økt fra forgående måned, men det tar likevel lengre tid å selge boligen enn i fjor. I april fjor tok det 21 dager i snitt å selge en bolig, mens formidlingstiden i april i år er 40 dager. Verst er det for Tromsø, der det i snitt tar 71 dager å få solgt en bolig, skrev Dinside.no i forrige uke.

  Analytiker og partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, sier det er mange boliger på markedet, men det er bare de mest attraktive som rives vekk.

  - De attraktive boligene blir fort borte, mens boliger som ikke er like attraktive blir liggende en stund. For eksempel borettslagsleiligheter, som har fått mye juling i det siste, sier Øye til DinSide.

  Statistikk fra Norges største borettslag, Obos, viser imidlertid at dette er i ferd med å rette seg opp: Kvadratmeterprisen steg med 2,5 prosent i april.

  Forbrukerrådet mener at meglerbransjen ikke viser hele prisbildet: En undersøkelse som er gjennomført i vinter viser at nesten hver tredje bolig - 28 prosent - ikke er solgt etter to måneder. Av undersøkelsen fremgår det også at prisantydningen redusert og noen av boligene ble trukket fra markedet.

  Forbrukerrådet ønsker en offisiell statistikk som viser et helt riktig prisbilde av boligmarkedet.

  Les også: Tips til kjøp av borettslagsleilighet

  Gjør et kupp nå

  Den glade boligkjøperen på Grünerløkka, Ine Birgitte Dalseg, sier at megleren prøvde å presse prisen opp.

  - Men når boligen hadde ligget ute i to uker og allerede lå lavere enn takst, så tenkte jeg at denne boligen får jeg.

  USA: Venter boligprisoppgang innen to år

  Flere av meglerne Dinside.no har snakket med sier at markedet er tregere og at prisantydningen er satt ned. Dette er greit kunnskap å ha med seg dersom man er boligkjøper akkurat nå.

  AKTUELT:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer