Insekter i tørrmat

- Melet bør stå i kjøleskapet

Billene stinker og ødelegger matvarer fullstendig.

ÆSJ!: Melbiller er et guffent syn, og ikke noe særlig å ha kravlende rundt i tørrvarene på kjøkkenet. Men hvorfor dukker de opp, og hva kan du gjøre for å holde billene og andre insekter unna kjøkkenet? Svaret får du her! Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er et vanlig syn i mange norske hjem, spesielt på kjøkkenet. For får de sjansen, kravler de inn i åpnede pakker med tørrvarer og livnærer seg av dette: havregryn, frokostblandinger, nøtter, kjeks, knekkebrød eller mel. Det er nettopp sistnevnte ingrediens de er oppkalt etter.

Vi snakker om melbillene, og selv om de ikke gjør nevneverdig skade på boligen, kan de ødelegge matvarer fullstendig.

Men hvorfor dukker melbiller opp i matvarene på kjøkkenet, og hva kan du gjøre for å forhindre dette?

Ekspertene gir deg svaret på dette, og forteller samtidig hvilke andre insekter som trives godt på kjøkkenet!

Derfor får du melbiller i hus

- Det finnes faktisk mange ulike arter av melbiller. For eksempel er brunsvart melbille, rismelbille og kastanjebrun melbille vanlig i våre hjem. Alle typene lever av diverse tørrvarer som mel og korn, forteller Mari Steinert, leder ved seksjon Skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet.

Men dersom melbillene ikke har klart å komme seg oppi tørrvare-emballasje eller beholder, kan de likevel bo ganske lenge på kjøkkenet, ifølge Inger Kringlebotten ved Norsk Hussopp Forsikring:

- Melbiller kan leve opptil to måneder uten mat, sier hun.

Men hvorfor dukker melbillene opp i boligen?

Som oftest kommer de inn i bygninger via en infisert melpose, dyrefor eller lignende, opplyser Kringlebotten.

- Det hender at det følger med melbiller i melet man kjøper. Det er naturlig, og ikke farlig, men de bør ikke få utvikle seg, understreker hun.

Ifølge Steinert kan melbillene også spre seg fra andre tilstøtende leiligheter gjennom sprekker eller andre åpninger.

- Flere av skadedyrene som finner veien til våre hjem er opprinnelig fra varmere strøk og kan kun klare seg innendørs ved riktig temperatur og med tilgang på mat, opplyser Steinert.

Det er altså god grunn til å være ekstra obs nå på våren og utover sommeren:

- Insekter formerer seg raskere ved høye temperaturer, derfor ser vi økt aktivitet av sesongbaserte insekter i sommerhalvåret. Det gjelder også i kjøkkenskap og skuffer, forteller Kringlebotten videre.

Sett melet i kjøleskapet

Insekter formerer seg raskere ved høye temperaturer, ekspertene ser økt aktivitet av sesongbaserte insekter i vår- og sommerhalvåret. Det gjelder også i kjøkkenskap og skuffer.

Har du åpnede pakker med mel- og kornprodukter, bør disse oppbevares tørt og kjølig – for eksempel i kjøleskapet.

Råd fra Norsk Hussopp Forsikring

Flere skadedyr trives på kjøkkenet

Melbiller er slett ikke de eneste insektene som mer enn gjerne bosetter seg i huset ditt og gladelig kravler inn på kjøkkenet, ifølge de to ekspertene.

- Andre insekter som liker seg på kjøkkenet er blant annet fleskeklanneren eller vepsebolklanneren som livnærer seg på mer proteinholdig mat som kjøttvarer. Vi har også brødbille og tobakksbille som foretrekker krydder, forteller Steinert.

Hun legger til at det som regel er på larvestadiet at de livnærer seg på varer de finner på kjøkkenet vårt.

- Larvene kan for eksempel leve inne i innpakkede tørrvarer og forpuppe seg i det skjulte, og vi oppdager dem først når de voksne insektene klekker fra puppen sin og er på tur rundt i skuffen eller på vei ut av skapet, forklarer Steinert videre.

Møll og andre flyvende insekter kan også komme inn i hus og leilighet gjennom åpne vinduer og dører

- Tørrfruktsmalmott liker tørkede dadler, rosiner, nøtter, mel og kornvarer, og også disse kan ofte komme med frokostblandinger. Og støvlus lever av muggsopp og liker mat med mugg, oppsummerer Kringlebotten.

Slik blir du kvitt insektene

Steinert kan berolige med at disse insektene vanligvis ikke er skadelige og kan ganske greit bekjempes ved hjelp av rengjøring og opprydning.

- Vi anbefaler sterkt å ikke finne på å bruke gift mot disse insektene. Det er mye verre for oss å få i oss insektgift enn å ha fått noen insekter innom tørrvare-skuffen, understreker hun.

Så hva er best å gjøre når melbiller og andre insekter har funnet veien til kjøkkenet?

De to ekspertene har følgende tips:

 • Har du fått med deg insekter hjem via matvarer, kan du lett bli kvitt problemet ved å fjerne larvene eller hele matvaren.
 • Har larvene etablert seg på kjøkkenet, er det viktig å sjekke alle matvarer, skuffer og skap og gjerne tømme ut og finne de infiserte matvarene. Lokaliser bo- og formeringsstedet til billene - det er ofte en melpose, havregryn eller lignende.
 • Gjør grundig rent på kjøkkenet. Støvsuging er en utmerket måte å fjerne både mel og skadedyr på uten at du tilfører fuktighet til huset - som er gunstig for skadedyrene. Kast eller frys støvsugerposen slik at de ikke sprer seg på nytt.
 • Varer som er lett angrepet kan varme- eller frysebehandles. Frys varen i minimum 1 døgn ved -18 grader. Ved varmebehandling drepes melbillen etter to timer ved +55 grader. Husk å pakke inn i plastposer eller tette beholdere før du fryser tørrvarer. Og ikke angrepne varer kan plasseres i tette beholdere.

- Men hvis du har fått melbillelarver i tørrmaten så er det ikke sikkert du har lyst til å spise den. Melbiller skiller ut en sterk lukt som setter seg i matvarene som gjør maten uspiselig, legger Steinert til.

Tips til et insektfritt kjøkken

Råd fra Kringlebotten:

 • Ikke kjøp mer enn du trenger
 • Bruk de eldste matvarene først. Melvarer som har stått urørt lenge er mest utsatt.
 • Ta en jevnlig opprydning i matskap og skuffer.
 • Rengjør jevnlig og hold skapene ryddig og rene. Vask overflater der det er melstøv og smuler.
 • Åpnede pakker med tørrvarer oppbevares tørt og kjølig, gjerne i kjøleskap.
 • Tørrvarer med emballasje av papp eller papir kan oppbevares i tette bokser eller poser.
 • Ikke bruk gift, det hører ikke hjemme på kjøkkenet!

Slik unngår du mat-biller

For å unngå at biller og andre insekter kryper oppi matvarer, inn i kjøkkenskap og skuffer, handler det først og fremst om å forebygge.

- Ikke oppbevar store mengder tørrvarer hvis du vil unngå småkryp på kjøkkenet. Bruk opp det du har før du kjøper nytt, er første råd fra Kringlebotten.

Det er lurt å oppbevare tørrvarer i tette beholdere, råder Steinert videre.

- Hvis det skulle ha sneket med seg noen ubudne gjester så vil du ha kontroll på hvor insektene kom fra, og det er enklere å få fjernet problemet før billene har spredd seg til andre varer, forklarer hun.

Pass på at det ikke står gammel mat i skapene, og hold det rent i skuffer og skap.

- Det kan også være lurt å rengjøre bak kjøleskap, under kjøkkenbenken og andre steder matrester kan ha samlet seg opp, legger Steinert til.

Forskeren har selv opplevd å få tørrfruktmøll i kjøkkenskuffen sin:

- Jeg oppdaget det først da det fløy en møll rundt inne på kjøkkenet. Så begynte jeg å se etter. Og i den ene tørrvareskuffen var det mange spinntråder fra sommerfugllarvene, og synlige spisemerker på kjeks i en åpen kjekspakke. Jeg fant kilden, kastet infisert mat og ryddet opp i skuffen. Men de neste ukene dukket det opp flere voksne individer. De hadde tydeligvis forpuppet seg inne i skinnene på skuffen eller andre steder jeg ikke kom til da jeg gjorde rent. Men etter å ha tilintetgjort de voksne møllene, hindret dem fra å pare seg og legge nye egg i tørrvarene, så ble jeg også kvitt problemet, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer