Coronaviruset

Mener dette forebygger spredning

Danske helsemyndigheter med klare smitteforebyggende råd.

LUFTING: Dårlig ventilasjon og opphold i små rom kan bidra til aerosolsmitte. Nå anbefaler danske helsemyndigheter hyppig lufting. Foto: Shutterstock/NTB
LUFTING: Dårlig ventilasjon og opphold i små rom kan bidra til aerosolsmitte. Nå anbefaler danske helsemyndigheter hyppig lufting. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Vi har tidligere i høst skrevet om at det er i private hjem at nordmenn flest blir smittet. Folkehelseinstituttet siste tilgjengelige ukesrapport om covid-19 viser at dette fortsatt er tilfellet.

I ukesrapporten for uke 40 skriver FHI følgende om antatt smittested:

«Blant de tilfellene rapportert smittet i Norge i de siste to ukene, er informasjon om antatt smittested tilgjengelig for 95 prosent. Mest vanlig antatt smittested er privat husstand (33 prosent)».

Jobb/universitet og privat arrangement følger etter som mest vanlig antat smittested for henholdsvis 16 og 11 prosent av tilfellene.

Kommer med tilleggsanbefaling

Som kjent er god håndhygiene, hoste i albuen og avstand til andre de gjennomgående smittevernsreglene som alle bør følge. Sist uke la imidlertid danskene til ett nytt punkt for å forebygge smittespredning spesielt med tanke på høst- og vintersesongen - som går på ventilasjon i lukkede rom.

«Høst- og vintersesongen betyr at vi i større grad oppholder oss innendørs over lengre tid, med flere personer og så videre. Luftskiftet har betydning for smitteforebyggelse og det bør derfor være økt fokus på utlufting og ventilasjon (...). Generelt er det mindre smittespredning ved aktiviteter i lokaler hvor det er romslige forhold i forhold til antall besøkende, i lokaler med god utluftning samt ved utendørsaktiviteter», skriver Sunhedsstyrelsen, og kommer med følgende anbefalinger:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer