Coronaviruset

Mener dette forebygger spredning

Danske helsemyndigheter med klare smitteforebyggende råd.

LUFTING: Dårlig ventilasjon og opphold i små rom kan bidra til aerosolsmitte. Nå anbefaler danske helsemyndigheter hyppig lufting. Foto: Shutterstock/NTB
LUFTING: Dårlig ventilasjon og opphold i små rom kan bidra til aerosolsmitte. Nå anbefaler danske helsemyndigheter hyppig lufting. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Vi har tidligere i høst skrevet om at det er i private hjem at nordmenn flest blir smittet. Folkehelseinstituttet siste tilgjengelige ukesrapport om covid-19 viser at dette fortsatt er tilfellet.

I ukesrapporten for uke 40 skriver FHI følgende om antatt smittested:

«Blant de tilfellene rapportert smittet i Norge i de siste to ukene, er informasjon om antatt smittested tilgjengelig for 95 prosent. Mest vanlig antatt smittested er privat husstand (33 prosent)».

Jobb/universitet og privat arrangement følger etter som mest vanlig antat smittested for henholdsvis 16 og 11 prosent av tilfellene.

Kommer med tilleggsanbefaling

Som kjent er god håndhygiene, hoste i albuen og avstand til andre de gjennomgående smittevernsreglene som alle bør følge. Sist uke la imidlertid danskene til ett nytt punkt for å forebygge smittespredning spesielt med tanke på høst- og vintersesongen - som går på ventilasjon i lukkede rom.

«Høst- og vintersesongen betyr at vi i større grad oppholder oss innendørs over lengre tid, med flere personer og så videre. Luftskiftet har betydning for smitteforebyggelse og det bør derfor være økt fokus på utlufting og ventilasjon (...). Generelt er det mindre smittespredning ved aktiviteter i lokaler hvor det er romslige forhold i forhold til antall besøkende, i lokaler med god utluftning samt ved utendørsaktiviteter», skriver Sunhedsstyrelsen, og kommer med følgende anbefalinger:

  • Hvor det er mulig bør aktiviteter finne sted udendørs fremfor innendørs.
  • Ved innendørs aktiviteter skal disse så vidt det er mulig reduseres i forhold til varighet, antall personer og så videre.
  • Bakgrunnslydnivå bør senkes for å unngå høy tale.
  • Ved indendørs aktiviteter med mange personer i samme rom kan det med fordel holdes pauser for eksempel hver time, hvor lokalet tømmes for personer og man skaper gjennomtrekk ved utlufting.
  • Ventilasjon bør innføres eller optimeres i lokaler med offentlig adgang, som institusjoner, kontorer, butikker og restauranter samt offentlige transportmidler, for eksempel tog, metro og busser.
  • Ventilasjon med resirkulert luft skal unngås og det skal primært brukes luft utenfra, og utdkifting av luft bør skje hyppig.
  • Energisparende innstillinger som timerfunksjon eller styring via CO2-følere bør unngå. Hvis mulig bør ventilasjonstiden i stedet utvides.

Små rom gir større risiko

Vi har spurt Helsedirektoratet om de erenige i vurderingen til de danske helsemyndighetene, og om de vil komme med liknende råd i Norge - med tanke på årstida hvor folk vil oppholde seg mer innendørs.

- Det er riktig at aerosolkonsentrasjonen i lukkede rom påvirkes av ventilasjonen og ikke minst av luftvolumet i rommet, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Dinside.

Han forklarer videre at størrelsen på rommet også har betydning.

- Om man sitter i et stort rom med god ventilasjon og avstand til andre, som for eksempel i en stor kinosal, er smitterisikoen veldig lav. Om man derimot sitter i et trangt kjellerlokale med mange mennesker og dårlig ventilasjon er risikoen for aerosolsmitte, altså luftsmitte, sannsynligvis større, kanskje også for personer som kommer inn i lokalet etter at den syke personen har gått ut, forklarer han.

CORONAVIRUSET: Dette jakkemerket vil nå bli delt ut på danske apoteker. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB / Sunnhedsstyrelsen Vis mer

Større risiko med dråpesmitte

Nakstad påpeker samtidig at man foreløpig ikke vet hvor stor betydning slik aerosolsmitte har for covid-19.

- Trolig spiller det en langt mindre rolle enn direkte dråpesmitte fra personer som snakker, hoster eller nyser rett foran deg. Men smitte fra mikroskopiske dråper (aerosoler) som holder seg lenge i luften kan ha betydning nettopp innendørs der ventilasjonen er dårlig, sier Nakstad.

Han sier videre at det er begrenset hvor mye man kan påvirke ventilasjonen i bygninger, men at dette er noe blant annet Folkehelseinstituttet vil kunne se nærmere på i lys av ny kunnskap som tilkommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer