Mener stolen Macan er en kopi

Svenskene bak stolen TimeOut går til angrep på Møbelringen.

SETT PÅ MAKAN: Conform Collection sin stol TimeOut til venstre, Møbelringens Macan-stol til høyre. Ikke så "makan" at den bryter loven, mener Næringslivets Konkurranseutvalg.  Foto: Møbelringen/Conform Collection/Ole Petter Baugerød Stokke
SETT PÅ MAKAN: Conform Collection sin stol TimeOut til venstre, Møbelringens Macan-stol til høyre. Ikke så "makan" at den bryter loven, mener Næringslivets Konkurranseutvalg. Foto: Møbelringen/Conform Collection/Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Conform Collection har klaget norske Møbelringen inn til Næringslivets Konkurranseutvalg.

Conform mener nemlig Møbelringens stol Macan er en direkte etterlikning av deres stol TimeOut. Og at både markedsføring og salg av Macan derfor bryter markedsføringsloven, som forbyr selskaper å kopiere hverandre om det skader hverandres salg.

Du ser bilde av begge stolene på bildet øverst i artikkelen.

Les også: Snart slutt på billige møbelkopier fra England

Saftige gloser

– Etter Conforms oppfatning er Macan så lik TimeOut at stolene lett kan forveksles, forteller advokat Camilla Vislie i advokatfirmaet Thommessen, på vegne av Conform.

Det svenske selskapet mener Møbelringen-stolen derfor kan skade salget av deres stol, og at likhetene slettes ikke er tilfeldige, da TimeOut var først ute på markedet.

SKADELIG: Conform mener Møbelringens stol kan skade salget, forteller advokat Camilla Vislie i Thommessen.  Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
SKADELIG: Conform mener Møbelringens stol kan skade salget, forteller advokat Camilla Vislie i Thommessen. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no Vis mer

"Macan-stolen er en ulovlig etterlikning av TimeOut-stolen. (...) Stolen innebærer en snylting og urimelig utnyttelse av TimeOut-stolens goodwill og markedsposisjon. (...) Variasjonsmulighetene er ikke utnyttet og det foreligger en bevisst etterlikning" forklarer Conform i utvalgets uttalelse.

Mener begge er inspirerte

Men Møbelringen er naturlig nok ikke enig. I uttalelsen forklarer kjeden at begge stolene tilhører samme stilretning, som startet med designikonet Eames Lounge Chair fra 1956. Dette førte ifølge kjeden til at det nå finnes mange lenestoler som "mer eller mindre likner på hverandre".

"Ideen om en justerbar hvilestol i skinn med en skallformet bunn og/eller ryggstykke i treverk er ikke underlagt enerett" uttaler Møbelringen.

Konkurranseutvalget er både enig og uenig med Conform. Utvalget er enig i at stolene likner, og ser ikke bort fra at TimeOut var en inspirasjon. Men begge stolene var inspirert, mener utvalget, av den klassiske Eames-stolen. Utvalget mener stolene uansett skiller seg nok fra hverandre til at det ikke er snakk om noen kopi, og mener at markedsføringsloven er overholdt av Møbelringen.

"Det må antas at forbruker er oppmerksom på designforskjellene ved investering i en stol av denne type, og innenfor et prissegment på 10.000 til 15.000 kroner" uttaler utvalget.

Årets mest skamløse kopier – ser du forskjell på originalen og kopien?

INSPIRASJONEN: Retningen innen møbeldesignet kan ha startet med denne: Eames Lounge Chair fra 1956.  Foto: Public domain
INSPIRASJONEN: Retningen innen møbeldesignet kan ha startet med denne: Eames Lounge Chair fra 1956. Foto: Public domain Vis mer

Innrømmer likheter

– Det er aldri morsomt å få en klage, sier administrerende direktør Kjell Hugo Melvoll i Møbelringen til DinSide.

Møblenes skadene og slitasje du faktisk bør klage på

– Hvorfor likner de to stolene såpass mye?

– Det er begrenset hvor ulike ting blir etter hvert. Etterspørselen styrer hva markedet dreier seg mot, og da kan det bli veldig likt, svarer Melvoll, som nå håper saken er død.

– Det er ekstremt sjeldent vi får slike klager. Jeg kjenner ikke til noen andre i moderne tid.

Lar saken ligge

Advokat Vislie er heller ikke kjent med liknende klager fra Conforms side. Og hun tror ikke selskapet vil gå videre med saken. Om de ville stanset salget av Møbelringens stol, måtte de tatt opp saken i domstolene. De ville først høre hva utvalget synes. Og her mener de altså at Conform har en dårlig sak. Utvalget kan ikke "dømme" noen, bare komme med uttalelser som blir vektlagt i eventuelle rettsaker.

– Det er klart at Conform ikke er enig i resultatet fra utvalget, men de respekterer den skjønnsmessige vurderingen, sier Vislie til DinSide.

– De er fullt klar over at mange stoler i samme kategori kan likne hverandre, men ingen av disse likner så mye som TimeOut og Macan.

Hvorfor kjøpe møbler når du kan få dem helt gratis?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer