Mer lønnsomt å kjøpe brukt

Du sparer flere tusen per kvadratmeter på å kjøpe en brukt enebolig.

Kjøper du ny bolig, må du ut med et par tusen kroner ekstra per kvadratmeter.  Foto: Mesterhus
Kjøper du ny bolig, må du ut med et par tusen kroner ekstra per kvadratmeter. Foto: Mesterhus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nok ingen godt bevart hemmelighet at gjennomsnittlig kvadratmeterpris er lavere for brukte boliger enn for nye. Men visste du at forskjellen øker?

I 2008 utgjorde kvadratmeterprisen for en brukt enebolig i gjennomsnitt 77,6 prosent av en ny. Tilsvarende forhold var på 85,6 prosent året før, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Duell: Bygge i mur eller tre?

Snittprisen per kvadratmeter nytt hus i fjor var 21.216 kroner, mens for brukte boliger var den "bare" 16.456 kroner. Det er verdt å merke seg at arealbegrepene har endret seg fra 2007 til 2008, fra P-rom til boligareal, men ifølge Arild Thomassen, seniorrådgiver, i SSBs seksjon for bygg- og tjenestestatistikk skal ikke dette ha hatt noen vesentlig betydning for resultatet.

- Disse definisjonene er såpass like at det ligger innenfor usikkerheten generelt i statistikken, sier Thomassen til DinSide.

Få hytte ved sjøen til 350.000 kroner

Billigere å kjøpe nytt?

I hovedstaden har det, rent statistisk sett, faktisk vært billigere å kjøpe nytt enn å kjøpe brukt. I år var det ikke solgt nok nye eneboliger i Oslo til å gi tilstrekkelig statistikkgrunnlag, men i i fjor var det fire områder der brukte boliger var dyrere enn nye: Oslo (13 prosent), Stavanger (6,7 prosent), Bergen (5,5 prosent) og Hordaland generelt (8,2 prosent).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer