Når tok du sist fram leksikonet for å finne fram informasjon? Aldri? Nei...
Ikke bare kan informasjonen i leksikon-bindene i bokhylla di være utdatert, men nå om dagen bruker de fleste mobiltelefonen til å slå opp ting de lurer på, noe som igjen fører til at nytteverdien av leksikon omtrent er borte.
I de aller fleste dødsbo kan det også finnes bokhyller fulle av leksikon. Men hvordan kan vi bli kvitt leksikonene, og er de egentlig verdt noe i dag?
Leksikon er oppslagsverk med forklarende artikler om ulike temaer. Noen leksika søker å dekke alle kunnskapsområder (kalt allmennleksikon eller encyklopedier), for eksempel Britannica, Store norske leksikon og Wikipedia. Andre leksika omhandler bestemte områder, for eksempel medisinsk leksikon, biografisk leksikon eller krydderleksikon. SNL

Full Fretex-forvirring
- Ikke dødt
Kommunikasjonsrådgiver Kjersti Kanestrøm Lie i Store Norske Leksikon (SNL) forteller at de aller fleste leksikon som finnes i bind først og fremst har en nostalgisk verdi, framfor å gi oss oppdatert informasjon.
SNL er basert på artiklene i papirleksikonet Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon, som kom ut i fire utgaver mellom 1978 og 2007, i tillegg til nyskrevne artikler for nettleksikonet.
- Leksikonet er på ingen måte dødt, men det ser helt annerledes ut enn det gjorde før. SNL er i dag heldigitalt og faktum er at mange studenter og elever bruker SNL daglig, sier Lie og legger til:
- Det er ungdom mellom 15 og 18 år som bruker snl.no aller mest, 36 prosent oppgir at de bruker leksikonet flere ganger i uka eller daglig.
Populært
Det er i dag 3,2 millioner brukere i måneden og hele 600 000 leser SNLs artikler hver dag. Alle som er registrert som brukere kan sende inn artikler, men alt godkjennes av fagansvarlige ved universiteter, eller av redaktørene i SNL.
En viktig forskjell på papirleksikonet og den digitale utgaven, er at artiklene ofte er lengre og mer utfyllende. Hvis snl.no skulle blitt utgitt i bokform i dag, ville det blitt 62 bind.
- Leksikon er mer populært enn noen gang. At vi på relativt få år har klart å gå fra papirleksikon til en digital versjon som er gratis og tilgjengelig for alle, er faktisk en solskinnshistorie. Nå er det bare om å gjøre å få flest mulig til å lære å kjenne leksikonet i nytt format, forteller Lie.
Hun sikter til at flere fortsatt tenker på leksikon bare som de støvete bøkene i bokhylla - og slike leksikon i bind, tror hun ikke er verdt noe mer.

Brukt-gavene som slår nye
- Liten økonomisk verdi
- Jeg tror de har veldig liten økonomisk verdi i dag. Men det er klart, sitter du på en utgave fra 1907, kan det sikkert ha verdi. Hva det er verdt, må du spørre noen andre enn meg om.
Lie drar også fram at fordelen med leksikon på nett framfor i bind, er at informasjon kan legges til, eller endres med en gang.
- På 30 år ble det solgt 280 000 sett med leksikon over hele Norge. Så de som har et inntrykk av at det var vanlig å vokse opp med leksikon, var det ikke det.
- Leksikon var et tegn på at noen kom fra et «velmøblert hjem». For de som hadde det, var jo leksikonet viktig, sier Lie.
Tar ikke imot
Flere bruktbutikker tar ikke imot leksikon i bind.
- Vi tar ikke imot leksikon da vi ikke får solgt disse i våre butikker, forteller kjedeleder i Fretex, Hilde Kjønstad.
Er det etterspørsel etter leksikon i deres butikker?
- Nei, kunden opplever innholdet som utdatert og finner ofte informasjon de leter etter via andre kilder.
Dersom du ikke ønsker å kaste leksikonet, kan du prøve å gjenbruke det på andre måter.
- Noen bruker leksikon som dekorasjon i bokhylla eller på salongbordet. Om du er kreativ, finnes det ulike brette og opphengsteknikker for bøker. En annen idé er å ta ut innmaten og fylle leksikonpermen med notatark og bruke den som notisbok.

Kan brukes flere ganger!
Resirkuleres ikke rett i papir
Kjersti Bogsti, kommunikasjonsrådgiver i Sirkula, forteller at det kastes mange leksikon i Hedmarken.
Bogsti forteller at dette dessverre er bøker som det er veldig få som vil gjenbruke.
- Bøker med stiv perm, som leksikon, kan ikke kastes i papiret på grunn av lim og stoff som er i bokryggen. De skal derfor i restavfallet hos oss, sier hun og legger til:
- Har en mulighet og ork, kan innholdet tas ut og kastes i papiravfall for resirkulering. Så kaster en permen i restavfallet. Det er det aller beste for miljøet.