Meridian 598 og 861

Når du i dag kan kjøpe DVD-spillere til under tusenlappen bør det være noe spesielt med en spiller til rundt 45.000 kroner, og en prosessor til over 150.000. Det er det også.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi har dessverre intet annet anlegg i samme prisklasse å sammenligne med - det må derfor presiseres at dette ikke er noen test av anlegget, men mer en oppsummering av inntrykk.

Søker du aktivt etter Meridian-komponentene på nettet skal det imidlertid godt gjøres å finne noe negativt. DVD-spilleren 598 har blant annet blitt skrytt opp i skyene av AudioRevolution.com. Hovedkonklusjonen er at den er blant de aller ypperste i sin prisklasse både på gjengivelse av musikk og film.

Samarbeider

598-spilleren har innebygde chipper for surrounddekoding. Lyden sendes ferdigkodet i tre separate koaxkabler. En for front høyre/vensre, en for center og subwoofer, og en for surround høyre og venstre. 861-prosessoren tar imot denne informasjonen, analyserer og dobler inngangsoppløsningen. Signalene fra en 16 bits CD i 44 kHz, vil dermed bli omgjort av 861 til 32 bit 88 kHz.

Meridian 598 og 861

I teorien blir det dermed en høyere oppløsning, som i praksis fungerer som en linjedobler for lyd.


Når du kobler 598 og prosessoren 861 sammen får du også nyte fordelen av MHR smartlink, som gir deg digital multikanals tilkopling. Denne patenterte løsningen er også offisielt godkjent av musikkbransjen for bruk av DVD-audio. Fordelen med smartlinken er at de digitale signalene da går direkte - og dermed uten lydforringelse - fra DVD-spilleren til prosessoren. Uten denne linken ville de digitale signalene fra DVD-spilleren utgjort 48 eller 44,1 kHz, mens de via linken kommer i 24-bits 94 kHz signaler.

En annen fordel med smartlinken er at 861 prosessoren vil kjenne igjen enhver disctype du plasserer i 598-spilleren via lydinnkodingen. Resultatet er at 861 automatisk velger de innstillingene du har lagret på det aktuelle mediet, avhengig av om det er vanlig musikk i to kanaler, eller film i full surround.

Framtidssikker?

Meridian 598 og 861


861-prosessoren er en lekkerbisken i refereranseklassen, noe prislappen er et tydelig vitnesbyrd om. Av nyhetene i versjon 4 av 861 prosessoren skryter Meridian spesielt av muligheten for rom-korreksjon. Selv er vi mest fornøyd med at komponentene er mest mulig framtidssikret. Mulighetene til å bytte til nyere og mer avanserte kort er et klart pluss. Det samme er vissheten om at det er lett å laste ned og installere software-oppdateringer.

Minuser

Ser vi bort i fra prisen på utstyret er det ikke mye å klage på. Noen få momenter kan likevel nevnes.

Meridian tviholder på DVD-audio, og spiller dermed ikke SACD - eller Super Audio CDer. I tillegg er heller ikke DVD-spilleren blant de raskeste til å starte opp, eller til å skifte spor. Vi skulle også ønske oss innebygget lys i den ellers alt-etende fjernkontrollen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer