Veggedyr

- Mest ufyselige man kan ha

Vanskelig affære å bli kvitt, ifølge ekspert.

VEGGEDYR: Krypet veggedyr er det minst koselige man kan ha, ifølge en ekspert vi har snakket med. Foto: Jay Ondreicka / Shutterstock / NTB
VEGGEDYR: Krypet veggedyr er det minst koselige man kan ha, ifølge en ekspert vi har snakket med. Foto: Jay Ondreicka / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I det siste har Frankrike blitt rammet av en veggedyr-invasjon. De små krypene har blitt observert på hotell, ferieleiligheter, kinosaler, t-banen og andre offentlige steder.

Fredag morgen meldte bt.dk at skadedyrbekjempere i Danmark også har hatt det ekstra travelt i det siste med å bekjempe veggedyr. Anticimex i Danmark har registrert mer enn en dobling av saker knyttet til veggedyr sammenliknet med i fjor.

Men hvordan er egentlig situasjonen i Norge?

Skadesjef Stein Norstein i Anticimex i Norge forteller til DinSide at de ikke kan se en økning i forhold til i fjor, men heller at tallet er omtrent det samme som åra før.

Veggedyr var tidligere vanlig i mange områder av Norge, men i perioden 1950 til 2000 ble de nesten utryddet ved hjelp av kjemiske insektmidler, skriver FHI.

De siste 20 åra har forekomsten av veggedyr økt.

Ifølge Norstein har Norge hatt en invasjon av veggedyr de siste ti åra. Han påpeker likevel at det ikke bare kommer av reisende, men fordi veggedyra har slått rot i en del borettslag.

De sprer seg fort om de ikke jobbes med, forklarer han.

Kjenner du en spesiell søtlukt i boligen, kan det være et dårlig tegn. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet TV. Foto: Norsk Hussopp Forsikring / Privat. Vis mer

Pass på dette

Skadesjefen har et klart råd til folk som er engstelig for veggedyr på reise.

- Pass på at du har en reiseforsikring som dekker veggedyr, råder han.

På spørsmål om hvorfor det har skjedd en økning i andre land forklarer han at det kan skje dersom man ikke bekjemper de godt nok.

La oss si at du blir kvitt veggedyr hjemme hos deg selv, men får overnatting av noen som har det, så smitter dere gjerne hverandre fram og tilbake.

- Det hjelper nesten ikke å bekjempe de bare et sted, påpeker Norstein.

I Norge får man gjerne dekket bekjempelse mot veggedyr gjennom forsikring, men det er ikke sånn i alle land.

- En veggedyrbekjempelse er dyr, sier han.

For eksempel i Frankrike er det ikke sikkert at alle har råd til å bli kvitt dem.

Vanskelig å ta knekken på

- Veggedyr er vanskelig å ta knekken på. Man må stort sett ha profesjonell hjelp for å bli kvitt dem.

De kan gjemme seg i for eksempel stikkontakter. Om det er mye veggdyr, er det ofte hundrevis av dem i rommet, ifølge skadesjefen i Anticimex.

- Skal du bli kvitt dem, må det jobbes systematisk, sier Norstein og fortsetter:

- Det er en komplisert affære å bli kvitt. Det er mye man kan fikse selv, men veggedyr er vanskelig. Det er noe av det mest ufyselig man kan ha.

Han opplyser til DinSide at de har fått henvendelser fra folk som har vært ute og reist som har vært engstelig. Noen vil gjerne få fryst bagasjen fra reise, men de har ikke merket en økning i antall henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer