Miljøgebyr gir dyrere utstyr

Snart blir det enda dyrere å kjøpe TV, kjøleskap og PC. Et "frivillig" gebyr blir lagt til prisene fra 1. mars.

Komfyren blir sannsynligvis dyrere om du kjøper den etter første mars.
Komfyren blir sannsynligvis dyrere om du kjøper den etter første mars. Vis mer
Publisert

Det har vært ganske stille omkring innføringen av enda et gebyr på forbruksvarer. Men om knapt en halv måned er det tid for et såkalt frivillig miljøgebyr på elektrisk og elektronisk utstyr (EE-utstyr).

Miljøhensyn ligger bak

Som grunnlag for denne ordningen ligger ønsket om å resirkulere og gjenvinne til dels kostbare og miljøskadelige stoffer i elektrisk og elektronisk utstyr. Som første land i verden får derfor Norge et lovregulert system for innsamling av slike produkter. Forhandlere og produsenter av omkring 850 forskjellige varegrupper blir pålagt å ta i mot kasserte produkter fra sine kunder. Kommunene pålegges også å organisere mottak fra forbrukere og næringsliv.

Kjøper du ny komfyr fordi den gamle må vrakes, kan du altså etter 1. mars forlange at forhandleren du kjøper den nye av, også tar imot den gamle. Dette skal være gratis for deg.

Mottaksapparatet

Men både du og jeg vet selvfølgelig at ingenting er gratis. Dette godet likeså. Ordningen skal finansieres ved gebyrer som kreves inn av Toll- og Avgiftsdirektoratet. Gebyrene går i første omgang til å dekke drift av de tre virksomhetene Hvitevareretur AS, Elektronikkretur AS og Renas (Returselskapet for næringselektro AS). Disse har inngått avtale med Miljøverndepartementet om å drive innsamling og behandling av returvarer. De to første står klare til å ta imot returvarer allerede fra 1. mars, mens Renas vil være operativ fra 1. juli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer