Kutte ned på plastforbruk

Miljøtiltakene som lønner seg økonomisk

Minsk plastforbruket ditt samtidig som du sparer lommeboken for mange utgifter.

PLASTFORSØPLING: En plastflaske har faktisk en nedbrytningstid på rundt 450 år. Foto: NTB/Shutterstock.
PLASTFORSØPLING: En plastflaske har faktisk en nedbrytningstid på rundt 450 år. Foto: NTB/Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En svært stor andel av tingene du bruker hver dag oppbevares i plast, er laget av plast eller inneholder mikroplast, selv de tingene man egentlig ikke tenker over.

Alt fra handleposer, sjampo- og balsamflasker, kaffekrus, plastbokser, rengjøringsmidler, klær og honning – you name it.

22.000 tonn plast skylles ut i havet hver dag

Ifølge klardag.no produseres det globalt 300 millioner tonn med plast hvert år. Videre hevder kilden at 22.000 tonn med plast skylles ut i verdenshavene hver eneste dag. I løpet av ett år blir dette over 8 millioner tonn.

Et av de store problemene er at plast aldri blir borte, det blir bare brutt ned til mindre biter - en prosess som kan ta flere hundre til tusen år. Dette havner i både deg, meg, husdyr, ville dyr, fugler og fisken vi spiser.

Nettopp derfor er det bred enighet om at vi bør kutte ned på plastbruken, selv om det kan kreve noe planlegging og omstilling. Likevel er det ikke så vanskelig som mange tror.

Det positive er at du faktisk kan spare en hel del penger på å være mer bevisst på plastbruken, samtidig som du får en fin mulighet til å dyrke – eller oppdage – dine kreative sider og tenke i nye og spennende baner.

Her får du noen tips som kan hjelpe deg i gang!

12 tips for å minske plastforbruket

Du vil nok også oppleve etter hvert at du også sparer penger. Hva er vel bedre enn å være både miljøvennlig og snill med lommeboken?

#1. Dropp plastflaska

Kjøp deg termosflaske og ta med drikkevann fra springen, uansett hvor du skal. Det er betydelig billigere enn å kjøpe vannflaske hvor enn du går. Gjør medbrakt vann til en vane, og det kan spare deg mye penger i det lange løp. De gangene du glemmer termosflaska, bør du huske å pante den tomme vannflaska - som nå har fått høyere pant.

Se testen vi har gjort av termosflasker her.

#2. Lag din egen sjampo

HJEMMELAGET: Mange lager sin egen sjampo. Den kan fint lagres på syltetøyglass og glassflasker. Skjermdump: Youtube
HJEMMELAGET: Mange lager sin egen sjampo. Den kan fint lagres på syltetøyglass og glassflasker. Skjermdump: Youtube Vis mer

Lag din egen sjampo som du oppbevarer i et gammelt syltetøyglass. Da sparer du både plastemballasje, mikroplast, og ikke minst penger. Lag det for eksempel enkelt ved å bruke honning, olje og vann.

På Youtube finner du en rekke videoer som viser hvordan du lager din egen sjampo enkelt.

#3. Rene vinduer med eddik

Utvannet hvit eddik kan gjøre vinduene skinnende rene – og er også svært økonomisk for lommeboken og bra for miljøet. Eddik kan brukes til mye, og er en billig investering. Generelt kan eddik brukes til mange typer rengjøring i hjemmet, slik vi i Dinside har tipset om mange ganger.

#4. Handlenett du kan bruke igjen og igjen

Dropp handleposer og bruk handlenett – over tid vil du spare mye penger på dette.

Du kan enkelt lage dine egne handlenett av gamle klær og tøyrester, vi viser deg hvordan i denne artikkelen.

#5. Hjemmelagde vaskemidler

Vaskemiddel fra butikken kommer både i plastbeholdere og har mikroplast i seg, og inneholder ofte skadelige kjemikalier. Så hvorfor ikke lage noe miljøvennlig selv - som ofte er like effektivt? Like deler av natron og vann er effektivt for å fjerne flekker på kjøkkenoverflater, i vasken, kaseroller, og stekepanner. Sitron tar dessuten knekken på muggsopp og løser opp fett, tipser Framtiden i våre hender på sin hjemmeside.

#6. Bruk egen termokopp

Lag kaffen hjemme i termokopp, eller ta den med og gi til baristaen slik at du slipper å bruke engangskopp. Eller - du kan benytte deg av en bensinstasjonenes kaffeavtaler med tilhørende termokopp. Visste du at Dinside nylig testet kaffeavtalene til YX, Shell og Esso? Du finner testen her.

#7. Honning som ansiktsmaske

Har du brukt opp siste rest av ansiktsmasken din og vegrer deg for å kjøpe ny? Fortvil ikke! Du kan enkelt bruke honning som ansiktsmaske. Da sparer du både penger, plastemballasje, og huden slipper unaturlige stoffer fra butikk-ansiktsmasker. Du finner mer informasjon hos KK.no.

#8. Bivokspapir som oppbevaring

Du kan fint bruke bivoks istedenfor plastbokser og plastfolie. Det holder godt på fuktigheten til både brød, matpakker og restemat. Bivokspapir kan du blant annet få kjøpt på agentm.no, beeorganic.no eller beecoshop.no, eller lære hvordan du lager det selv, her.

#9. Kjør mindre bil

Visste du at bildekk faktisk gir det største utslippet av mikroplast i Norge? Derfor vil det å bruke bilen mindre spare miljøet for både mikroplast, og lommeboken din for utgifter på drivstoff eller strøm.

#10. Lag middag hjemme

Dette punktet sparer deg for både resturant-penger og plast eller isopor som take away-maten er pakket inn i. Trenger du en oppskrift? Søk på favorittretten din her:

#11. Svanemerkede produkter

Dersom du foretrekker å kjøpe rengjøringsprodukter og kosmetikk, selv etter alle de gode tipsene vi har gitt deg, kan du likevel utgjøre en forskjell ved å velge produkter som er svanemerket. Disse produktene inneholder nemlig ikke mikroplast.

#12. Lage kluter selv

Bruk gamle klesrester som kjøkken- og skurekluter istedenfor plastbaserte, syntetiske kluter. Du kan også strikke/hekle kluter, hvis du har sansen for det.

Nyttige nettsider

Det finnes mange enkle og gjennomførbare grep som ikke krever altfor stor omstilling eller tiltak å gjennomføre. Det kryr av nettsteder som gir tips og triks til hvordan man kan kutte plastforbruket i hverdagen, som klardag.no, familieklubben.no, www.framtiden.no, naturvernforbundet.no og www.dagbladet.no. Det er også fra disse nettstedene vi har hentet flere av våre tips.

Noe av det viktigste du også kan bidra med for å spare miljøet, er å resirkulere den plasten som allerede er i omløp. Ifølge infinitummovement.no, sparer vi faktisk to liter olje ved å gjenvinne en kilo plast.

Del gjerne deres tips til en mer plastvennlig hverdag, i debatten under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer