Kjøkkenhygiene

– Milliarder av bakterier

På kjøkkenet er det mye forskjellig som brukes i rengjøringen. Mikrofiberklut, tørkeklut, svamper og oppvaskkoster. Men hvor ofte må man egentlig bytte dem ut?

TØRK DEN GODT: Kluten bør rettes ordentlig ut når den ligger til tørk. Ligger den slik, vil den tørke saktere og utvikle mer bakterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hørt om «klutenallergi»? Det er nemlig navnet på den oppfunnede allergien mot skitne oppvaskkluter. Uansett om du reagerer på dette eller ei, er det ikke uvanlig at kjøkkenkluten blir liggende fuktig så lenge at den til slutt begynner å lukte vondt.

Ifølge Mattilsynet kan kryss-smitte til kjøkkenkluten, svamper og oppvaskkoster under tilberedning på kjøkkenet føre til at de smitter andre matvarer og gir årsak til matforgiftning.

– Det kan være milliarder av bakterier i en kjøkkenklut eller svamp. Tilgangen på næring og fuktighet gjør at bakteriene formerer seg raskt. Dette er i all hovedsak bakterier som ikke gjør folk syke.

Det sier forsker i Nofima, Trond Møretrø. Han tilhører mikrobiologigruppen ved Nofima på Ås der han forsker på å kontrollere vekst og overlevelse av mikroorganismer i mat og matindustri.

Han forteller at sykdomsframkallende bakterier ikke er vanlig, men hvis for eksempel Salmonella er til stede så kan den vokse i fuktige svamper og kluter.

– Oppvaskkoster inneholde færre bakterier enn kluter og svamper, og Salmonella dør om den tilsettes koster. Dette skyldes sannsynligvis at kostene tørker, noe som fører til at bakteriene dør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer