Kjøkkenhygiene

– Milliarder av bakterier

På kjøkkenet er det mye forskjellig som brukes i rengjøringen. Mikrofiberklut, tørkeklut, svamper og oppvaskkoster. Men hvor ofte må man egentlig bytte dem ut?

TØRK DEN GODT: Kluten bør rettes ordentlig ut når den ligger til tørk. Ligger den slik, vil den tørke saktere og utvikle mer bakterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hørt om «klutenallergi»? Det er nemlig navnet på den oppfunnede allergien mot skitne oppvaskkluter. Uansett om du reagerer på dette eller ei, er det ikke uvanlig at kjøkkenkluten blir liggende fuktig så lenge at den til slutt begynner å lukte vondt.

Ifølge Mattilsynet kan kryss-smitte til kjøkkenkluten, svamper og oppvaskkoster under tilberedning på kjøkkenet føre til at de smitter andre matvarer og gir årsak til matforgiftning.

– Det kan være milliarder av bakterier i en kjøkkenklut eller svamp. Tilgangen på næring og fuktighet gjør at bakteriene formerer seg raskt. Dette er i all hovedsak bakterier som ikke gjør folk syke.

Det sier forsker i Nofima, Trond Møretrø. Han tilhører mikrobiologigruppen ved Nofima på Ås der han forsker på å kontrollere vekst og overlevelse av mikroorganismer i mat og matindustri.

Han forteller at sykdomsframkallende bakterier ikke er vanlig, men hvis for eksempel Salmonella er til stede så kan den vokse i fuktige svamper og kluter.

– Oppvaskkoster inneholde færre bakterier enn kluter og svamper, og Salmonella dør om den tilsettes koster. Dette skyldes sannsynligvis at kostene tørker, noe som fører til at bakteriene dør.

Bytt klut ofte!

Når det gleder rengjøring av kjøkkenkluten, har Mattilsynet noen gode tips.

– Kjøkkenkluten må vaskes i maskin på minst 60–65 grader, eller legg den i klor. Bytt klut ofte og bruk aldri den samme kluten på benken og gulvet! Kjøkkenpapir er et godt alternativ til kluter, sier Lars Skjegstad, pressevakt i Mattilsynet.

Han forteller til Din Side at bakterier normalt formerer seg ved celledeling som skjer ganske raskt.

– Hos noen bakterier kan dette ta bare 20 minutter, noe som betyr at vi får to bakterier etter 20 minutter, fire etter 40, åtte etter en time, 64 etter to timer, 512 etter tre timer - og da har vi allerede fylt opp den første millimeteren med bakterier.

Kan overleve i børsten

Når det kommer til oppvaskbørsten er en gyllen regel at oppvaskbørsten skal skiftes ut når den er slitt. Skjegstad forteller at mange bruker børste og vann til å fjerne smuss, som rå kylling, fra skjærefjøler og liknende.

– Sykdomsframkallende bakterier kan overleve i børsten, selv om den er ny. For å unngå at børsten ikke sprer bakterier til rent utstyr, må den i varmt vann og såpe etter å ha vært benyttet til å skylle rå kylling, sier Skjegstad.

Dersom du legger oppvaskkosten til tørk etter bruk, oppnår man også bakteriedrap. Det samme gjelder om du vasker den i oppvaskmaskinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer