Millioner må byttes ut

Snart produksjonsstopp.

FORBUDT: De tradisjonelle lysstoffrørene blir snart forbudt å produsere. Foto: Shutterstock
FORBUDT: De tradisjonelle lysstoffrørene blir snart forbudt å produsere. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

EU har vedtatt å fase ut flere typer lysrør som inneholder kvikksølv. Dette er lysrør som er vanlig både hjemme og på arbeidsplasser.

- Vi møter på mye uvitenhet. Forbrukerne er ikke klar over hvor omfattende dette er. Men til høsten vil vi oppleve at det blir tomt for de vanlige lysstoffrørene i dagligvarebutikken, jernvarehandelen og ellers. Dette burde vi være forberedt på og ha planer for, alle sammen, sier Knut Klefsås, kjededirektør i elektrokjeden Elfag til Huseiernes egen nettside.

Han anslår at millioner av armaturer nå må byttes ut.

Pass på

I teorien skal man kunne bytte til LED i den eksisterende lampa, men det vil ikke fungere i alle armaturer.

Den gode nyheten for alle som helst ikke vil skifte ut armaturen, er at det ikke er farlig eller ulovlig å sette LED-lysrør i en eldre lampe. Det verste som kan skje er at det ikke blir lys.

Det som er ulovlig, er å forsøke å koble om lysrørarmaturen og fjerne den komponenten som ikke lenger trengs. Da må det fagpersoner til. men trolig vil det være ulønnsomt for deg å forsøke å få fikset en eksisterende armatur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer