Mindre vare, høyere pris

Du sparer penger på å kjøpe liten bolig. Men hvitevarene for små rom koster flesk.

Små hvitevarer til å henge opp på veggen er siste nytt. Denne vegghengte tørketrommelen kommer fra Electrolux, men er ennå ikke å få kjøpt i Norge. Foto: Electrolux
Små hvitevarer til å henge opp på veggen er siste nytt. Denne vegghengte tørketrommelen kommer fra Electrolux, men er ennå ikke å få kjøpt i Norge. Foto: Electrolux Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er dyrt å ha liten plass. Ironisk nok er det slik at når man av økonomiske grunner bor på få kvadratmeter, blir det likevel dyrere å utstyre hjemmet. For jo mindre produktene er, dess mer koster de.

Hos Elkjøp koster billigste oppvaskmaskin i standard størrelse 2.495 kroner. Prisen på en smal oppvaskmaskin i 45 centimeters bredde er 4.295 kroner. Billigste komfyr i normalstørrelse koster fra 2.995 kroner, mens de som ikke har fullt så god plass må betale fra 4.495 kroner for en komfyr med 50 centimeters bredde. Det koster rundt 2.000 kroner å gå ned i størrelse.

Bildespesial: Se flere produkter for små arealer

En av Electrolux' smale komfyrer med keramisk topp er priset til 5.995 kroner. Men kjøper du komfyr som er 60 centimeter bred og altå er i normalstørrelse får du det for cirka 3.000 kroner. Flere av de små ovnene som Electrolux merke AEG koster også Electrolux sier at detaljistene i stor grad fastsetter prisene.

Denne får plass på små kjøkken.
Denne får plass på små kjøkken. Vis mer


- Det er ikke noen sammenheng mellom størrelse og pris, sier administrerende direktør i Electrolux Norge, Arne Håkon Burdal til DinSide. - Det er ikke slik at en vare blir dyrere fordi den er mindre. Det er kvaliteten som bestemmer prisen, sier han.

Innredningshjelp til studenthybelen

Hos Elkjøp sier de kun 10-15 prosent av vaskemaskinsalget deres består av smale vaskemaskiner og at det lave volumet bidrar til at prisene blir høyere enn for varer de kan selge i stort volum.

- Men det er også slik at smale produkter har høyere produksjonskostnader. Det er like mange komponenter som skal inn i et produkt av mindre format, sier Elkjøps informasjonskvinne, Åshild Indresøvde til DinSide.

Liten leilighet? Her er produktene for deg

E-WASH

Electrolux arrangerte for en tid tilbake siden en formgivningskonkurranse der studenten Levente Szabós vant med sin flate vaskemaskin E-wash.
>>> Sylslank fremtidsdrøm


Liten plass-formgivning

Det er ikke bare hvitevareprodusentene som ser på markedet for salg av små produkter til såkalt small space living.

- Det er noe vi vil se mer av i storbyene, sier designstudenten Sara Remnerth ved Mittuniversitetet i Sverige til DinSide. - Det er også blitt mer miljøvennlig å bo mindre.

Sara Remnerth har sammen med tre andre studenter laget et innredningskonsept hvor man får bokhylle, dobbeltseng, spisebord, fire stoler, arbeidsplass, garderobe og lagerplass som ikke opptar mer enn fire kvadratmeter. De fire nyskaperne leter nå etter en produsent som vil sette møblene som kan sette sammen i volum og nivåer ut i produksjon. Når dette vil skje, vet de unge formgiverne ikke.

Ikeas anbefalinger

Ikea har lenge vært store på tilby produkter som skal kunne gjøre livet enklere på små for folk som bor på smale arealer.

 • Monter opp ting som mikrobølgeovn i høyden
 • Brukk klaffebord og klappstoler som kan stables i høyden
 • Multifunksjonsmøbler med rom for oppbevaring er plassbesparende.
 • Bruk høyden og bygg senger og hyller oppunder taket. Under en hems kan det bygges ut en liten sittegruppe eller arbeidsplass.
 • Se flere produkter for små arealer her

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer