Mini-drivhus

Mini-drivhus: Ser du feilen?

Mini-drivhus er genialt til en liten kjøkkenhage, og det er ikke så vanskelig å lykkes - så lenge du unngår disse seks tabbene.

FOR LITEN PLASS: Noen spiselige planter vil vokse seg så store at mini-drivhuset blir for lite for dem. Dette gjelder en av plantene i dette drivhuset. I videoen får du vite hvordan problemet kan løses, og andre gode tips for å holde liv i kjøkkenhagen. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Mini-drivhus er en supersmart løsning for kjøkkenhagen hvor du kun skal dyrke et par favoritturter og litt grønnsaker.

I utgangspunktet er det enkelt å holde liv i plantene, det er ikke så mange regler å forholde seg til. Men de få reglene som gjelder, er svært viktige å følge for at plantene skal trives.

Kan «koke» i drivhuset

Før du skaffer deg et mini-drivhus, må du vite hvor det skal stå plassert, understreker Knut Tveit, gartner hos Hageland.

- Det må være en solrik plass. Det bør også være en plass det ikke blåser så mye at lufteluker blir ødelagt av vind, sier Tveit.

For lufteluker er et absolutt must på et mini-drivhus, ellers vil drivhuseffekten bokstavelig talt ta innersvingen på avlingene dine, advarer Kari Brekke, gartner hos Mester Grønn:

- Uansett hvor avansert utgave du går for, er det viktig at drivhuset har god lufting i taket. Helst bør du kunne ta av taket når varmen kommer, så plantene ikke «kokes» i varmen, sier hun.

God drenering

- Det er også viktig at drivhuset står på et underlag med god drenering slik at overskytende vann får renne unna, understreker Brekke.

Skal hele pallekarmen være fylt med jord som et stort bed, må du først legge fiberduk i bunnen, gjerne lecakuler oppå den, så en ny duk som du tømmer jorden oppå. Så bør mini-drivhuset stå plassert på et gressunderlag eller på grus.

Men skal du plante flere ulike urter i ett og samme bed, har Espen Skarphagen, planteeksperten bak podcasten Grøntpodden og bloggen Skarpihagen.no, følgende råd:

- Velg planter med omhu, for noen planter kan ta litt overhånd i drivhuset, sier han.

For eksempel vil mynte spre seg mye og «ta over» hele bedet. Så dersom du vil ha mynte i drivhuset, og andre planter i tillegg, er det bedre å separere plantene i hver sine urtepotter. Da kan mini-drivhuset gjerne stå på et planteunderlag for pallekarm, som er en slags matte i hard plast. Bare husk at hver potte må ha god drenering.

For liten plass

Du må sørge for at det er nok plass til de plantene du vil dyrke i mini-drivhuset ditt. Det er en god del urter og salater som krever liten plass og som fint kan plantes flere av i et mini-drivhus, forsikrer Brekke.

I tillegg til nok varme for å trives, er det også mange spiselige planter som trenger ekstra stor plass.

- Eksempler er tomat, agurk og paprika som ikke egner seg i minidrivhus, understreker Tveit.

Det samme gjelder sukkererter som klatrer i høyden, og squash og gresskar krever stor plass i bredden, ifølge Brekke.

- Men disse kan du godt begynne å plante i mini-drivhuset, og når de har vokst seg så store at det ikke er plass til de der, kan du ta de ut av drivhuset og ha de stående utendørs på sommeren når det er varmt, tipser Brekke og legger til:

- De har det vel så fint i en krukke på terrassen, eller et bed. På en balkong kan for eksempel sukkererter bli en fin grønn vegg mot naboen uten å stjele så mye plass fra grunnflaten.

Bare husk å sette varmekjære planter som trenger større plass innendørs om vinteren.

Unngå råtne planter

For å lykkes med kjøkkenhagen i mini-drivhuset, og unngå at plantene visner og råtner, har de tre ekspertene følgende nøkkeltips:

  • Bruk god jord som holder bra på vann og næring.
  • Velg varmekjære planter som er lave, for eksempel krydderplanter, gulrøtter og kålvekster. Grønnsaksfrø kan du så året rundt i mini-drivhus.
  • Tradisjonelle rotgrønnsaker trenger ikke stå i drivhus, de utvikler seg bedre om de får stå på friland og har de naturlige svingningene i temperatur gjennom døgnet.
  • Vann jevnlig, men ikke for mye. Cirka en gang i uken, men kjenn med en finger i jorden om det er fuktig eller tørt. I vekstfasen bør du vanne litt hver dag.
  • Luft regelmessig når det blir mye sol og varme slik at ikke plantene koker. Blir det for lite luft i drivhuset, er det praktisk å ha plantene i krukker som du kan ta ut på dagtid og inn igjen på kvelden.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer